Skip to main content
Resor rika på innehåll med guide. Låt livet blomma...

Göta kanal - Östergötland med Kinda Kanal & Visingsö

Bild: Göta kanal. Foto Peter Olséni
Bild: Välbekanta Göta Hotell från 1908. Foto Peter Olséni
Bild: Kanalbåten Wasa Lejon. Foto Visit Linköping
Bild: Med färja till Visingsö. Foto Madeleine Persson
Bild: Mörka moln över Visingborgs slottsruin. Foto Madeleine Persson
Bild: Paus för Remmalagets hästar. Foto Madeleine Persson
Pris från:
4 445:-
Dagar:3
Guide, resa med helturistbuss, logi i 2-bäddsrum (2 nätter i Linköping), 2 frukostar, 1 lunch (dag 1), 2 middagar, promenad i Gamla Linköping, båttur Göta Kanal-Borensberg-Berg, båttur Kinda kanal, båttur Gränna-Visingsö t/r, besök Kumlaby kyrka, Remmalag (häst & vagn).
Transportsätt:Buss
Boka resa

På initiativ av Baltzar von Platen påbörjades i maj 1810 byggandet av Göta kanal. 22 år senare stod den klar; 190 km i hela sin sträckning och komplett med 58 slussar för att överbrygga nivåskillnader på 92 m! Tänk att få uppleva de vackraste sträckorna och de mest berömda slussarna!

I behagligt tempo glider vi över kanalens vatten förbi bördiga åkrar i lummig natur, förbi grönskande kullar och skogar, idylliska byar, romantiska röda stugor och historiska slott och kyrkor. En rundtur på Visingsö fullbordar vår resa!

Avresa från Skåne.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Resa med helturistbuss
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (2 nätter Linköping)
 • 2 frukostar
 • 1 lunch (dag 1)
 • 2 middagar
 • Promenad i Gamla Linköping
 • Båttur Göta kanal, Borensberg-Berg
 • Båttur Kinda kanal, Linköping-Sturefors
 • Båttur Gränna-Visingsö t/r
 • Besök Kumlaby kyrka
 • Remmalag (häst och vagn)

Tillägg

 • Enkelrum 550 kr
 • Avbeställningsskydd 400 kr

Dagsprogram

Dag 1 Hemorten-Linköping & Göta kanal
Utanför Ljungby hålls första rasten. Från Vätterleden har vi vackra vyer över Vättern och Visingsö. Strax efter lunchtid är vi i Borensberg och går ombord på kanalbåten Wasa Lejon för färden genom Östergötland. Ombord serveras lunch. Vi passerar Bergs åtta slussar innan dagens kanaltur är slut.

Efter en kort bussresa kommer vi till Linköping och trevliga Quality Hotel Ekoxen, beläget mitt i centrum. Här ska vi bo två nätter och även inta våra middagar. Ca 42 mil från Malmö.

Dag 2 Båttur på Kinda Kanal
Efter nattens vila åker vi till Linköpings hamn, varifrån vi ska göra en vacker båttur på Kinda Kanal med M/S Kind. Kanalen, som är drygt 8 mil lång och binder samman ett flertal sjöar, stod klar 1810, men stängdes efter ett par år och blev farbar på nytt först 1861. Under vår behagliga färd, som tar ca 2,5 tim, passerar vi 5 av kanalens totalt 15 slussar.

I stilla mak glider vi fram genom det lummiga eklandskapet. I forna dagar var denna trånga pulsåder en viktig transportled för virke och jordbruksprodukter. Vi slussas in i sjön Ärlången och ser Sturefors 1700-talsslott och engelska park passera revy. Strax därefter lägger vi till.

Vi är tillbaka i Linköping ganska tidigt, varför vi får möjlighet att bekanta oss närmare med vår stad, t ex besöka Domkyrkan och ta en promenad i Gamla Linköping, innan middagen serveras. Ca 14 mil med buss.

Dag 3 Linköping-Hemorten & Visingsö
Efter frukost lämnar vi Linköping. Under en Göta Kanal-resa är Visingsö naturligt att besöka, då ju Vättern ingår i kanalens sjösystem. Från Gränna, där vi besöker en polkagristillverkare, tar vi båten över till Visingsö, som på 1600-talet ägdes av Braheätten och var en "stat i staten". Här möter oss öns speciella transportmedel - Remmalaget. Det är utan tvivel det rätta sättet att färdas på här. Naturligtvis gör vi stopp vid Kumlaby kyrka, varifrån man har en bedårande utsikt över ön.

I Brahekyrkan finns Braheättens klenoder. När man ser den pampiga slottsruinen är det inte heller särskilt svårt att drömma sig tillbaka till “grevens tid” när lyckan och päronen frodades på ön. Tillfälle för lunch.

Väl tillbaka i Gränna tar vi åter plats i bussen. Vem var Amalia Eriksson förresten, kan man undra? Gåtan löses med smak i munnen! Vi stannar för eftermiddagskaffe innan färden går vidare. Vid 19-tiden beräknas vi vara åter i Malmö. Ca 42 mil till Malmö.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
3/7BussGöta Kanal med Visingsö, 3 d
Guide: Madeleine Persson
Mer än 84 445:-BokaMer information

Hotell

Quality Hotel Ekoxen, Linköping

Quality Hotel Ekoxen, Linköping

Quality Hotel Ekoxen i Linköping.

Resekalender

1/3Stockholm - musik & teater, 3 dfrån 3 650:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo