Skip to main content

Mina 8 främsta skäl till att man aldrig får nog av att resa till Spanien

Av Lena Persson, Jörns reseguide i Spanien

Jag älskar Spanien passionerat! Men det beror faktiskt väldigt lite på tapas, flamenco, fotboll, tjurfäktning eller den fantastiska fäblessen för en siesta i skuggan. Om du är som jag och dras till det riktiga Spanien ligger den stora attraktionskraften någon helt annanstans. Visst, fotboll ses som en religion här och tjurfäktning är en del av den spanska folksjälen (som dock äntligen har börjat förbjudas i allt fler spanska städer), men det finns så oerhört mycket annat som präglar det här fantastiska landet - om man är beredd att gå en bit bortom de upptrampade stigarna. Och det är jag. Jag lever för nya äventyr! Reser du med mig som guide för Jörns blir en gruppresa till Spanien alltid späckad med upplevelser.

Att leda resor har varit mitt kall sedan 1980-talet och jag älskar att dela med mig av min passion för resmålets historia, kultur, arkitektur och inte minst dess unika viner. Jag har haft ett brinnande intresse för vin sedan 20-årsåldern och det är något som jag aldrig blir mätt på, särskilt eftersom den tar mig till så många oerhört fina platser på jorden. Jörns gruppresa till Spanien och Prada a Tope i den bergiga vinregionen Bierzo, till exempel. Omgiven av böljande kullar och 1700-talspalats i nordvästra Spanien är detta i mina ögon en av världens vackraste vingårdar, som obegripligt nog fortfarande är nästan helt okänd för de flesta.

"Att resa till Spanien är som att uppleva 17 länder på en och samma gång!"

Genom åren har jag samlat på mig mängder av spanska guldkorn som jag inte kan låta bli att återvända till om och om igen. Från brusande storstadsmetropoler till små undangömda pilgrimsbyar i bergen där tiden tycks ha stannat och där den genuina spanska maten tillagas på recept som har finjusterats genom generationer. En rundresa till Spanien är egentligen ett besök i 17 olika länder samtidigt. Dess olika regioner eller autonoma samhällen, som de kallas, är så väsensskilda från varann att varje del faktiskt upplevs som ett eget land. Min favorit är utan tvekan Baskien. Här frodas en kultur som du inte upplever någon annanstans i världen. Det här är Spaniens gourmetregion och här råder även ett överflöd av helt unik arkitektur, vilket är mitt livs andra passion. Följer du med på någon av Jörns guidade paketresor till Spanien får du chansen att uppleva många av mina baskiska pärlor. Våra resenärer tror inte att de är i Spanien när vi kommer hit. Det är så grönt och så kuperat att tankarna osökt går till Irland! Jag älskar kustpärlan San Sebastian med sina unika, helt fantastiska enkla matupplevelser blandat med Michelinkrogar, Bilbao i Biscayabukten med det spektakulärt byggda Guggenheim-museet och så Guernica, staden som bombades sönder och samman under spanska inbördeskriget, vilket Picasso avbildade i sin dramatiska och idag ikoniska målning med samma namn. 

Chopins kärleksnäste i Valldemossa och mina 7 andra favoriter i Spanien

Vill du uppleva det riktiga Spanien är det här min topplista på vad du absolut inte får missa. Och ja, hela listan går att bocka av med Jörns guidade paketresor till Spanien! 

  • Fiskebyn Getaria med sina kolgrillar på kullerstensgator och Balenciaga-museet, byns arkitektoniska mästerverk på kullen.
  • Den tusenåriga Pilgrimsleden till Santiago de Compostela. 
  • Den heliga grottan Covadonga i alperna med den vilda nationalparken Picos de Europa, sina små byar och ett nästan orört landskap.
  • Katedralen i Léon, Kastilien som är ett under i fransk gotik från 1300-talet med 125 unika glasmålningar och bibeln skriven i glas. 
  • Chopins årliga, klassiska musikfestival i katalanska klostret Valldemossa på Mallorca där den ikoniska pianisten bodde, skrev musik och levde ut en av sina mest mytomspunna kärlekssagor. 
  • Ronda, Andalusiens vackraste by, belägen högt upp på en klipp-platå och Granada, på Sierra Nevadas sluttning, där de sista moriska fästet föll.
  • Rioja med sina medeltidsbyar, ultramoderna arkitektur och gamla bodegor med vinkällare. 
  • Det sjudande folklivet och uteserveringarna längs Rambla de Poblenou alldeles vid havet i Barcelona. 

Obs! Vill du utforska det genuina Spanien på djupet i lugn och ro ska du ta en titt på Jörns skräddarsydda, guidade långtidssemester i Spanien!

Du hittar våra resor till Spanien här!

Costa Smeralda
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 1this is a picture of the number 6this is a picture of the number 4this is a picture of the number 4