Skip to main content
Resor rika på innehåll med guide. Låt livet blomma...

Opera på Skäret, 4 d

Bild: Operahuset på Skäret. Foto: Andreas Hylthén
Bild: Uppsättningen av Madame Butterfly 2017. Foto: Andreas Hylthén
Bild: Från uppsättningen av Madame Butterfly 2017. Foto: Andreas Hylthén
Bild: Orkesterdike och publik i operahuset, ett före detta virkesmagasin.
Status:
Fullt

Verdis Don Carlo

Djupt inne i Bergslagen vid sjön Ljusnarens strand reser sig i historisk sågverksmiljö ett säreget operahus, ett före detta virkesmagasin med unik akustik. Här har en rad internationella storstjärnor sedan 2004 under somrarna bjudit totalt över 80 000 besökare på operaupplevelser i världsklass. Vi har parkettbiljetter till sommarens uppsättning, Verdis Don Carlo!

Vår resa bjuder även på Maria Lang-vandring, kulturminnen, anrika brunnsmiljöer mm. Vi bor i trästadsidyllen Nora.

Avresa från Skåne, Halland, Västkusten.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Logi i 2-bäddsrum m dusch/WC (3 nätter Nora)
 • 3 frukostar
 • 2 luncher
 • 1 lokal delikatessbricka inkl 1 glas vin
 • 1 middag
 • Biljett till Don Carlo (parkett) inkl pausfika & program
 • Operaintroduktion inkl 1 glas bubbel
 • Maria Lang-guidning i Nora
 • Inträde och guidning på Göthlinska Gården & Sveriges Kurortsmuseum
 • Tåg Nora Stad–Pershyttan
 • Besök Pershyttans kulturreservat
 • Inträde Kanalmuseet i Sjötorp

Tillägg

 • Enkelrum 925 kr
 • Avbeställningsskydd 500 kr

Dagsprogram

Dag 1 Hemorten-Nora
Morgonen är ännu ung när vi lämnar Malmö och beger oss norrut genom Skåne och Halland. Via Göteborg kommer vi mitt på dagen till Vargön, strax utanför Trollhättan. På Ronnums Herrgård, som huserat Hollywoodstjärnor och andra celebra gäster, serveras vi lunch.

Genom Arn-trakter och parallellt med Vänern går vår resa därefter vidare mot Närke. Vi passerar Örebro och närmar oss strax trädstadsidyllen Nora, vår bas de kommande dagarna. Efter incheckning på Nora Stadshotell väntar middag i form av en lokal delikatessbricka inklusive ett glas vin. Ca 62 mil fr Malmö & 35 mil fr Göteborg.

Dag 2 Nora, Maria Lang & opera på Skäret
Nära förknippat med Nora är Dagmar Lange, mer känd som deckarförfattaren Maria Lang, som bodde flera år i staden och även ligger begravd här. Nora var förebilden för den fiktiva småstaden Skoga i södra Bergslagen, skådeplats för flera av hennes populära deckare. På förmiddagen tar Maria Langs systerson med oss på en vandring i författarens fotspår. Vem vet – kanske "möter" vi kommissarie Christer Wijk, Puck och några av de andra karaktärerna...?

Vi får tid att strosa en stund på egen hand och äta lunch och beger oss därefter djupare in i Bergslagen, mot Kopparberg och sjön Ljusnaren. På ortens säregna operahus väntar oss en verklig höjdpunkt – Verdis mästerverk Don Carlo! Innan föreställningen ger oss operans konstnärlige ledare en introduktion till verksamheten och arbetet med uppsättningen. Till detta serveras vi ett glas bubbel och snittar.

Vi intar så våra platser på parkett – kl 15 går ridån upp. Don Carlo, som är baserat på Friedrich Schillers drama med samma namn, är ett triangeldrama om olycklig kärlek i det spanska kungahuset vid 1500-talets mitt. Operan hade världspremiär i Paris 1867 och omarbetades därefter flera gånger. Efter föreställningen, som pågår i 4 timmar inklusive 2 pauser à 30 minuter, serveras vi middag och därefter tar oss bussen åter till Nora. Ca 11 mil.

Dag 3 Utflykt Pershyttan & Loka Brunn
Efter frukost får vi en guidad rundvisning på Göthlinska gården, familjen Göthlins fina borgarhem från 1800-talets senare hälft, som ger en levande bild av svunna tider. Vi strosar även i den vackra trädgården med utsikt över Norasjön och beger oss så, efter lunch på egen hand, till Nora Station. Härifrån ska vi göra en kort, men nostalgisk resa med VeteranJernvägens ånglok till Pershyttans Kulturreservat, ett unikt minnesmärke från Bergslagens storhetstid. På området, som rymmer hytta, gruvor, vattenhjul mm, tar vi del av malmbrytningens historia.

Med buss går färden nu till anrika Loka Brunn, vars "helande" vatten lockat besökare sedan 1720. Efter en gemensam måltid i Stora Socitetshuset tar vi en promenad i parken och dricker brunn. Vi får även en guidad visning av Sveriges Kurortsmuseum och vänder därefter åter till hotellet. Ca 11 mil.

Dag 4 Nora-Hemorten
Vi tar farväl av Nora och beger oss mot Sjötorp och Kanalmuseet, som berättar Göta kanals spännande historia. I Sjötorp ges vi även möjlighet att fika och handla delikatesser. Med paus för lunch går färden därefter mot våra hemorter. Ca 31 mil till Göteborg & 58 mil till Malmö.

Karta

Hotell

Nora Stadshotell, Nora

Nora Stadshotell i Nora.

Resekalender

26/11Barcelona - vinprovning & julshopping (fr Göteborg), 5 dfrån 8 245:-
26/11Barcelona - vinprovning & julshopping (fr Köpenhamn), 5 dfrån 8 245:-
26/11Barcelona - vinprovning & julshopping (fr Stockholm), 5 dfrån 8 245:-
29/11Stockholm - 'Peter Jöback - Med hjärtat som insats', 3 dfrån 4 695:-
29/11Stockholm - 'Så som i himmelen', 3 dfrån 4 695:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo