Skip to main content

Röros vintermarknad

Flickor på spark på Flanderborg i Røros. Foto: Tom Gustavsen

Slädfärd i Röros. Foto: Destinasjon Røros

Kjerkgata i Røros. Foto: Johnny Mazzilli

Hästekipage anländer till Røros marknad. Foto: Svein Eggan

Røros i vinterskrud. Foto: Destinasjon Røros

Invigning av Røros marknad. Foto: Svein Eggan

Røros marknad - invigning. Foto: Svein Eggan

Vandring på Flanderborg. Foto: Terje Rakke/Destinasjon Røros

Pris från:
6 695:-
Dagar:4
 • Guide, whispers, tåg till Hallsberg t/r, resa med helturistbuss från Hallsberg, logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (3 nätter Funäsdalen), 3 frukostar, 3 middagar, utflykt till Röros marknad, besök med guidning på Myskoxcentrum.
Transportsätt:Buss och tåg
Boka resa

Ur gruvbrytningen av kopparmalm föddes 1644 den lilla norska bergsstaden Røros, belägen i Trøndelag fylke nära den svenska gränsen. I 333 år bröt man här malmen innan gruvan togs ur drift. Några år senare utsåg UNESCO den unika gruvstaden och dess gamla trähusbebyggelse till världsarv. Numera lockar Røros turister i stora skaror, inte minst genom sin årligen återkommande vintermarknad - Rørosmartnan, som hade premiär redan 1854. I år är JÖRNS med på invigningen, då forbönderna enligt gammal tradition anländer med hästdragna slädar - en alldeles speciell händelse! Vi bor på fint fjällhotell i Funäsdalen och besöker utöver marknaden även ett myskoxhäng. Välkommen till den 176:e upplagan av vintermarknaden i Røros!

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Tåg till Hallsberg t/r
 • Resa med helturistbuss fr Hallsberg
 • Logi i 2-bäddrum med dusch/wc (3 nätter Funäsdalen)
 • 3 frukostar
 • 3 middagar
 • Utflykt till Röros Marknad i Norge
 • Besök med guidning på Myskoxcentrum

Tillägg

 • Enkelrum 1.045 kr
 • Avbeställningsskydd 500 kr

Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten-Hallsberg-Funäsdalen

  Med tåg tar vi oss snabbt och smidigt till järnvägsknuten Hallsberg i Närke, där vår buss möter upp. Genom Värmland och Dalarna går färden, med uppehåll för lunch och bensträckare, vidare norrut. Vi passerar den välkända vintersportorten Sälen och nalkas på kvällen slutligen Funäsdalen, beläget i Härjedalen, nära den norska gränsen. Här ska vi bo tre nätter på gemytliga Eriksgårdens Fjällhotell, som är utrustat med såväl pool och jacuzzi som bastu och ångbad. En god middag avrundar en lång dag på resande fot.

  Tåg fr hemorten & ca 50 mil med buss från Hallsberg.


  Røros i vinterskrud. Foto: Destinasjon Røros

  Hemorten-Hallsberg-Funäsdalen
 • Dag 2: Utflykt till Röros vintermarknad

  Denna dag viger vi åt resans huvudnummer - den 176:e upplagan av vintermarknaden Rörosmartnan! Den lilla norska bergsstaden Röros grundades 1644 i samband med att man hittade kopparmalm i området, och har behållit mycket av sin ursprungliga prägel. Stadens trähusbebyggelse är bland de äldsta i Europa. Just Röros autentiska trähus och dess unika karaktär som tidig gruvstad bidrog till att UNESCO gjorde staden till världsarv 1980. På den vackra Bergmannsgata bodde de välbärgade och överst, utefter Kjerkgata, reser sig Röros landmärke, den enastående barockkyrkan "Bergstadens Ziir". Efter gruvepokens slut - kopparverket togs ur drift 1977 - har turismen tagit över som huvudnäring och Röros är numera officiellt certifierad som hållbar destination.

  Kopparverkets grundande 1744 skapade ett behov av mat och diverse andra varor, vilket förvandlade Röros från en liten bergsort till en livlig handelsstad. Då samhället saknade vägar var man beroende av gott slädföre för att få fram varorna. Till en början hade verket monopol på handeln, men den illegala handeln växte och frodades - även efter det att ortens köpmän tilldelats handelsprivilegier. Slutligen kom så en kunglig resolution om att det från och med 1854 varje år skulle anordnas en marknad i Röros, från den näst sista tisdagen i februari till påföljande fredag. Rörosmartnan var född!

  Vi är med på den stämningsfulla invigningen på Malmplassen då kyrkklockan ljuder och Röros-sången framförs. Ett 80-tal hästekipage anförda av forbönder i traditionella dräkter ankommer på gammeldags vis med släde efter att ha tillryggalagt många mil för att nå fram med sina varor. Ca 250 marknadsstånd i marknadshallen och på gator och bakgårdar lockar med lokala och internationella godsaker - Röros är känd som Norges lokalmathuvudstad, kläder, hantverk och mycket annat. Vi ges gott om tid att botanisera på egen hand och äta en bit mat på någon av de många restaurangerna eller caféerna. Sång, folkmusik och Rörospols och annan traditionell dans förgyller marknaden. Efter en festlig dag i Röros beger vi oss på kvällen åter till Funäsdalen och en väntande middag. Ca 15 mil.


  Hästekipage anländer till Røros marknad. Foto: Svein Eggan

  Utflykt till Röros vintermarknad
 • Dag 3: Funäsdalen med Myskoxcentrum

  Efter frukost beger vi oss till det unika myskoxhänget utanför Tännäs i Funäsfjällen för att se myskoxar i deras naturliga miljö. Från en hög ramp i visningshänget får vi möjlighet att studera dessa imponerande "jättar", som mäter 200-250 cm på längden och 130-165 cm på höjden och väger 250-500 kg. En välinitierad guide berättar mer om djuren och syftet med verksamheten.

  Eftermiddagen disponeras på egen hand. För ett storslaget panorama ta gondolen uppför Funäsdalsberget till Toppstugan, 977 m.öh.! Här kan du njuta av en bit mat med utsikt. Den aktive väljer kanske att åka lite utförsåkning alterntivt en tur i längdåkningsspåren - genom dalgångar och över högfjällsterräng ringlar sig 300 kilometer preparerade längdspår? Ett annat gott förslag är att besöka Härjedalens fjällmuseum, där du får ta del av fina samlingar och utställningar om fjällbönder, samer och bruksarbetare. Middag på hotellet. Ca 3 mil.

 • Dag 4: Funäsdalen-Hallsberg-Hemorten

  Efter frukost är det så dags att farväl av Funäsdalen och vi beger oss mot Hallsberg. På lämpliga platser längs med vår färdväg gör vi uppehåll för lunch och fika. Från Hallsberg fortsätter vi med tåg till våra respektive hemorter.

  Ca 50 mil med buss till Hallsberg och tåg till hemorten.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
17/2Buss och tågRöros vintermarknad, 4 d
Guide: Bente Ekfeldt
Mer än 46 695:-BokaMer information

Resekalender

27/9Stockholm med 'Så som i himmelen'/'Häxorna i Eastwick', 3 dfrån 3 745:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo