Skip to main content

Skottland - Edinburgh & Tattoo, Mull & Iona, whiskey & slott

Edinburgh Military Tattoo - ett oförglömligt skådespel.

Iona Abbey på ön Iona.

Urquhart Castle vid Loch Ness. Foto Britainonview

Vallhundsuppvisning. Foto Per Gunnar Ljungquist

Skotsk whisky

Pitlochry - en favorit hos drottning Victoria.

Victoria Street, Edinburgh. Foto: Scottish Viewpoint

Magiska öar, dimhöljda bergstoppar och spegelblanka sjöar. Vilda ljunghedar och böljande kullar. Skottland är kontrastrikt. Och vackert, mycket vackert. Skottland är också de romantiska slottens, de anrika pubarnas, säckpipornas och whiskyns förlovade land. Ett land där stolthet och långa traditioner lever i harmoni med öppenhet och utveckling. Vår resa bjuder på såväl storslagna naturscenerier som pittoreska byar och spännande städer.

Med start i Glasgow utforskar vi några av landets många pärlor. Öarna Mull och Iona, whiskyprovningar och vallhundar står på programmet. Vi avslutar med två nätter i charmanta Edinburgh och kröner vår resa med att se Edinburg Military Tattoo, ett fantastiskt skådespel!

Guide på resan är Tom Birkeland.

Programmet i korthet

Dag 1: Ankomst till Edinburgh och vidare färd till Glasgow. (M)
Dag 2: Rundtur i Glasgow. Besök på Inveraray Castle. Ankomst Oban. (F,M)
Dag 4: Besök med provsmakning av whiskey i Oban. Stopp vid Loch Ness. Ankomst Inverness. (F,M)
Dag 5: Vallhunduppvisning & besök på whiskydestilleri med provsmakning. Skotsk afton i Edinburgh. (F,M)
Dag 6: Rundvandring i Edinburgh. Skådespel Edinburgh Military Tattoo. (F)
Dag 7: Hemresa. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

Bor du långt från flygplatsen?

Tjuvstarta semestern genom att bo på något av våra subventionerade anslutningshotell. Du vaknar pigg och utvilad och kan lätt ta dig till flyget.  

Läs mer om vårt hotellerbjudande i Göteborg, Malmö och Stockholm.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg Edinburgh t/r inkl flygskatt
 • Bussresor i Skottland
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt Glasgow, 2 Oban, 1 Inverness, 2 Edinburgh)
 • 6 frukostar
 • 5 middagar (varav en skotsk afton)
 • Inträde till Iona Abbey, Inveraray Castle och Military Tattoo
 • Inträde till två whiskydestillerier med provsmakning
 • Stadsrundtur Glasgow och Edinburgh
 • Vallhundsuppvisning

Tillägg

 • Enkelrum 3.800 kr
 • Avbeställningsskydd 800 kr

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Edinburgh-Glasgow

  Under dagen landar vi i Edinburgh och vi fortsätter därefter med buss till Glasgow och vårt centrala hotell, Ibis Glasgow City Hotel.

  Glasgow har likt fågeln Fenix rest sig ur askan efter 70- och 80-talets problemfyllda år och sjuder idag av nytt liv och framåtanda – mycket tack vare stora satsningar på kultur. Den viktorianska arkitekturen har putsats upp och hamnområdet fått en rejäl ansiktslyftning.

  En gemensam middag avrundar dagen.
  Ca 7 mil med buss.


  Foto Holiday Inn Express

  Flyg till Edinburgh-Glasgow
 • DAG 2: Glasgow-Oban

  På morgonen gör vi en kort rundtur innan vi lämnar Glasgow och färdas den vackra vägen längs med Skottlands största sjö Loch Lomond. Scenerierna är storslagna och det är inte svårt att förstå att författare som Sir Walter Scott här fann en sann inspirationskälla.

  Vi viker av västerut och kommer in i Skottlands hjärta, det forna kungariket Dal Ríata, numera Argyll. Strax uppenbarar sig 1700-talsslottet Inveraray Castle, klanen Campbells säte. Här gör vi ett spännande besök och fortsätter därefter till Inveraray för ett kort stopp.

  Tidig kväll är vi så framme i Oban – ”Porten till öarna”, där vi ska bo två nätter på Shearings Great Western Hotel. Vi har fina rum med utsikt mot havet. Ovanför staden tronar det Colosseumliknande Caig’s Tower. I den myllrande hamnen står butikerna tätt längs kajen. Säkert lockar en skön promenad efter vår gemensamma middag.
  Ca 16 mil.


  Foto Great Western Hotel, Oban

  Glasgow-Oban
 • DAG 3: Utflykt till öarna Mull och Iona

  Denna dag viger vi åt Mull, den näst största ön i de Inre Hebriderna. Efter färjeankomsten till Craignure går färden vidare tvärsöver ön mot Fionnphort. Ett enastående vackert landskap ackompanjerar vår resa - det är inte för intet som flera scener ur välkända film- och TV-produktioner spelats in på Mull!

  Från Fionnphort tar vi färjan till Iona, gaelernas eget Mekka, som länge har betraktats som en helig plats och vördas för såväl sin skönhet som sin historia. Ön kom att bli kristendomens vagga på de Brittiska öarna. Det första kristna klostret grundades av munken Columba år 563. Vikingarna raserade det, men klostret byggdes upp på nytt och blev senare viloplats för flera kungar. Modest till storleken må så vara, men Iona Abbey framkallar fortfarande en speciell stämning. Från sin plats vid havet tycks det kontemplera sitt inflytelserika förflutna.


  Iona Abbey på ön Iona.

  Utflykt till öarna Mull och Iona
 • DAG 4: Oban–Inverness med Loch Ness

  Efter frukost besöker vi Oban Distillery för att provsmaka den lokala whiskyn och beger oss därefter inåt landet. Längs natursköna vägar, omgivna av vilda berg, närmar vi oss den dramatiska dalgången Glen Coe. Föga anar man att det storslagna landskapet för dryga 300 år sedan var skådeplats för en hemsk massaker och politisk skandal. Vi färdas utmed den vackra havsviken Loch Linnhe och passerar Fort William, belägen vid foten av Ben Nevis, Storbritanniens högsta berg.

  Genom Great Glen och längs med Caledonian Canal, som förbinder Atlanten med Nordsjön, tar vi oss vidare norrut. Vid sjön Loch Ness, världsberömd genom sin ryktbara ”invånare”, odjuret ”Nessie”, som trots att hon tveklöst har historiens sämsta närvaro, fortsätter att fascinera, gör vi ett stopp. När vi sett oss mätta fortsätter vi mot Högländernas trivsamma huvudstad Inverness för övernattning på centrala Royal Highland Hotel. Middag på hotellet. Ca 23 mil.


  Urquhart Castle vid Loch Ness. Foto Britainonview

  Oban–Inverness med Loch Ness
 • DAG 5: Inverness–Pitlochry-Edinburgh

  Förbi Cairngormsmassivet går färden till Kincraig, där vi under en vallhundsuppvisning får stifta bekantskap med traktens disciplinerade hundar. Mitt på dagen kommer vi till Pitlochry. Berömmelse nådde Pitlochry sedan drottning Viktoria beskrivit staden som en av Europas bästa semesterorter. Här ligger också landets minsta whiskydestilleri, Edradour. Under ett besök lär vi oss mer om konsten att framställa whisky och provsmakar förstås även destilleriets ”eldvatten”.

  De tjusiga omgivningarna följer oss ytterligare en stund. Vi befinner oss i ett kontrastrikt område där Högländerna går över i Lågländerna. Förbi Perth, som en gång i tiden fungerade som Skottlands huvudstad, tar vi oss vidare söderut och korsar så småningom Firth of Forth. Vi har nu inte långt kvar till vår slutdestination, Edinburgh, som betraktas som en av Europas vackraste huvudstäder. Edinburgh är inte bara vackert utan även en kulturstad av stora mått – stadens kulturfestivaler, inte minst Edinburgh Festival Fringe med tiotusentals framträdanden, har världsrenommé. ”Lokala” författare som Sir Walter Scott, R.L. Stevenson, Sir Arthur Conan Doyle och J.K. Rowling fängslar miljontals läsare världen över.

  Efter incheckning på centralt belägna Ibis Edinburgh Centre Southbridge, förgyller vi kvällen med en skotsk afton – middag med traditionell musikunderhållning.
  Ca 26 mil.


  Vallhundsuppvisning. Foto Per Gunnar Ljungquist

  Inverness–Pitlochry-Edinburgh
 • DAG 6: Edinburgh. Stadsrundtur och Tattoo.

  På en slocknad vulkan ståtar Edinburgh Castle, där kronjuvelerna och ”ödesstenen”, som användes vid kröningen av skotska kungar, förvaras. Härifrån leder Royal Mile bort till Holyroodhouse, Drottningens officiella bostad i Skottland. Här spenderade även drottning Mary Stuart - Queen of Scots stora delar av sitt turbulenta liv. Från Royal Mile löper de historiska gränderna, ”clones”, med en mångfald av historiska byggnader, butiker och pubar.

  Under en rundvandring bekantar vi oss närmre med staden och vi får även tillfälle att på egen hand strosa runt, botanisera i de många affärerna eller besöka något museum.

  På kvällen väntar oss framför ett upplyst Edinburgh Castle ett fantastiskt skådespel; Edinburgh Military Tattoo, som pågår under tre augustiveckor varje år. Säckpipor och marscherande musikkårer gör kvällen oförglömlig.


  Edinburgh Military Tattoo - ett oförglömligt skådespel.

  Edinburgh. Stadsrundtur och Tattoo.
 • DAG 7: Flyg hem från Edinburgh

  Om våra flygtider tillåter får vi tid att njuta av Edinburgh en stund även denna dag.
  Ca 1,5 mil med buss.


  Skotsk whisky

  Flyg hem från Edinburgh

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris

Augusti 2021

5/8- se avresetiderGöteborg, LandvetterSkottland (fr Göteborg), 7 d
Guide: Tom Birkeland
Mer än 418 995:-BokaSe avresetider
5/8- se avresetiderKöpenhamn, KastrupSkottland (fr Köpenhamn), 7 d
Guide: Tom Birkeland
318 995:-Fåtal platser kvarSe avresetider
5/8- se avresetiderStockholm, ArlandaSkottland (fr Stockholm), 7 d
Guide: Tom Birkeland
418 995:-Fåtal platser kvarSe avresetider

Hotell

Bay Great Western Hotel, Oban

Bay Great Western Hotel, Oban

Bay Great Western Hotel ligger vid esplanaden i Oban och har en fantastisk utsikt ut över bukten till ön Kerra. Oban kallas "Porten till öarna". Vi har rum med havsutsikt. Bay Great Western Hotel Corr...
Ibis Edinburgh Centre South Bridge – Royal Mile Hotel

Ibis Edinburgh Centre South Bridge – Royal Mile Hotel

Ibis Edinburgh Centre South Bridge – Royal Mile Hotel är beläget i gamla stan i Edinburgh. Hotellet erbjuder 259 modernt inredda rum. På hotellet finns både restaurang och bar. Alla gäster kan även ta...
Ibis Glasgow City Centre

Ibis Glasgow City Centre

Ibis Glasgow City Centre är centralt beläget med närheten till restauranger, barer och butiker. Trots att det ligger bara ett stenkast ifrån stadens puls, så är det beläget på en lugnare gata. Hotelle...
Entré The Royal Highland Hotel

Royal Highland Hotel, Inverness

Royal Highland Hotel ligger i de skotska högländernas trivsamma huvudstad Inverness. Ett anrikt skotskt hotell, som ligger centralt i staden med närhet till floden Ness och shoppingcenter. Royal Highl...
Resekalender
2/4Påsk på Schloss Wedendorf, 4 dfrån 5 495:-
13/4Holland med blomstertåget (endast fr Skåne), 6 dfrån 8 995:-
15/4Apulien (fr Göteborg), 8 dfrån 16 795:-
15/4Apulien (fr Köpenhamn), 8 dfrån 16 795:-
15/4Apulien (fr Stockholm), 8 dfrån 16 795:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo