Skip to main content

Shetland & Orkney med Edinburgh & Braemer

Sumburgh Lighthouse. Foto: VisitScotland

Sumburgh Lighthouse. Foto: VisitScotland

Balmoral Castle & Gardens. Foto: VisitScotland / North East 250 / Damian Shields

En stilla kväll i Lerwick. Foto: VisitScotland

En stilla kväll i Lerwick. Foto: VisitScotland

Biskopspalatset i Kirkwall på Orkney. Foto: VisitScotland / Kenny Lam

Italian Chapel, Orkney. Foto: Kenny Lam

Sankt Magnuskatedralen i Kirkwall på Orkney. Foto: VisitScotland / Kenny Lam

Shetlandsponnyer på grönbete på Shetland. Foto: VisitBritain/Paul Tomkins/VisitScotland

Shetlandspony på Mainland. Foto: VisitScotland/Paul Tomkins. Eshaness. Foto: VisitScotland / Stuart Brunton

Vy över Lerwick, huvudort på Shetland. Foto: Visit Scotland / Stuart Brunton

Vy från ön Yell, Shetland. Foto: VisitScotland / Paul Tomkins

Scalloway med Scalloway Castle, där den hårdföre Earlen av Shetland & Orkney, "Black Patie", residerade. Foto: VisitScotland / Paul Tomkins

Idylliska Voe på Mainland, Shetland. Foto: VisitScotland / Paul Tomkins

Vackra vyer väntar oss. Foto: VisitScotland

Vackra vyer väntar oss. Foto: VisitScotland

Victoria Street, Edinburgh. Foto: Scottish Viewpoint

Skottland möter Skandinavien – så  har de beskrivits, de vilda, vackra ögrupperna Shetland och Orkney. Lämningar efter tidiga bosättningar, och namn och ord minner om öarnas nordiska förflutna. Tre dagar tillägnar vi det avlägsna Shetland, vars svepande vidder exponerats flitigt i en populär TV-deckare baserad på Ann Cleeves kriminalromaner, och tre dagar Orkney, likt Shetland rikt på förhistoriska skatter och en historisk brittisk marinbas. Vi har dessutom kryddat resan med besök i Edinburgh med möjlighet till Tattoo samt med slottet Braemer Castle!

Guide på resan är Tom Birkeland.

Programmet i korthet

Dag 1: Ankomst till Edinburgh. Stadspromenad. * (M)
Dag 2: Besök på Braemer Castle. Ankomst Aberdeen. (F,M)
Dag 3: Inrikesflyg till Sumburgh. Rundtur på Mainland. Stopp i Jarlshof. Båttur till ön Mousa. (F,L,M)
Dag 4: Besök hos Shetland Jewellery och till Scalloway Castle. Lätt vandring på East Burra. (F,M)
Dag 5: Besök till bl.a. The Holes of Scraada och Jamieson & Smith. Kvällsfärja till Orkeny. (F,M)
Dag 6: Utflykt till bl.a. Heart of Neolithic, Skara Brae och Ring of Bodgar. Egen tid i Kirkwall. (F,L,M)
Dag 7: Besök i katedralen, whiskydestilleri för visning och provsmakning och det itlienska kapellet. (F,M)
Dag 8: Färja till Scrabster. Buss till Pitlochry. (F,M)
Dag 9: Hemresa. (F)

*= Avresa 20/8 - Möjlighet att se Military Tattoo, tillägg 850kr.

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

Bor du långt från flygplatsen?

Tjuvstarta semestern genom att bo på något av våra subventionerade anslutningshotell. Du vaknar pigg och utvilad och kan lätt ta dig till flyget.  

Läs mer om vårt hotellerbjudande i Göteborg, Malmö och Stockholm.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg Edinburgh t/r inkl flygskatt
 • Inrikesflyg Aberdeen-Sumburgh inkl flygskatt
 • Bussresor i Storbritannien
 • Färja Lerwick - Kirkwall & Stromness - Scrabster
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt Edinburgh, 1 Aberdeen, 2 Lerwick, 3 Stromness, 1 Pitlochry)
 • 8 frukostar
 • 2 luncher (dag 3 & 6)
 • 8 middagar
 • Chartrad båt till Mousa Broch t/r
 • Inträde till Braemer Castle, Jarlshof, Shetland Museum, Shetland Jewellery, Fort Charlotte, Scalloway Castle, Maes Howe, Skara Brae, St Magnus Cathedral, Italian Chapel
 • Utflykt till nordvästra Shetland inkl fika 
 • Besök på Highland Park Destilleri med provsmakning
 • Promenad på ön Burra
 • Stadspromenad i Edinburgh

   

Tillägg

 • Enkelrum 3.295 kr
 • Tattoo-biljett ca 850:-
 • Avbeställningsskydd via ERV

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Edinburgh

  Med flyg anländer vi under dagen till Skottlands vackra huvudstad Edinburgh, där en buss väntar på att ta oss in till centrum och Mercure Edinburgh City - Princes Street Hotel.

  Under en stadspromenad bekantar vi oss med Edinburgh, som är en kulturstad av stora mått. Stadens kulturfestivaler har världsrenommé, och "lokala" författare som Sir Walter Scott, R.L. Stevenson, Sir Arthur Conan Doyle och J.K. Rowling m fl, fortsätter att fängsla miljontals läsare världen över. På en slocknad vulkan ståtar Edinburgh Castle, där kronjuvelerna och ”ödesstenen”, som användes vid kröningen av skotska kungar, förvaras. Härifrån leder Royal Mile bort till Holyroodhouse, Drottningens officiella bostad i Skottland. Här spenderade även drottning Mary Stuart - Queen of Scots stora delar av sitt turbulenta liv. Från Royal Mile löper de historiska gränderna, closes, med en mångfald av historiska byggnader, butiker och pubar. Middag.

  På resan i augusti finns det, om man avstår från stadsrundturen, möjlighet att gå och se på Edinburgh Military Tattoo, ett fantastiskt skådespel framför ett upplyst Edinburgh Castle (börjar kl 21, tillägg 850:-). Säckpipor och marscherande musikkårer gör kvällen oförglömlig. Ca 2,5 mil m buss.


  Victoria Street, Edinburgh. Foto: Scottish Viewpoint

  Flyg till Edinburgh
 • DAG 2: Edinburgh-Aberdeen med Braemar Castle

  Efter frukost korsar vi Firth of Forth och sätter kurs mot Högländerna. Vi passerar Perth, som under medeltiden fungerade som huvudstad i kungadömet Skottland, och nalkas snart Grampian Mountains vilda, vackra landskap med berg, hedar och skog. Strax öster om byn ligger vårt nästa besöksmål, Balmoral Castle, drottning Elisabeth II:s privata residens (avresa aug. Braemar Castle). Prins Albert köpte slottet åt Drottning Victoria 1852 och lät bygga om det i kunglig skotsk stil. Våra biljetter ger oss tillträde till slottets största rum – balsalen, utställningar och trädgårdar.

  Genom praktfulla Deeside, som varit kungliga jaktmarker ända sedan Robert I Bruce, går vår färd vidare österut. Vi följer den forna laxfloden Dee och passerar bl a slotten Crathes Castle och Drum Castle på vår väg mot Aberdeen. Här i Skottlands tredje största stad och tillika Europas oljehuvudstad ska vi inkvartera oss och äta middag på Park Inn by Radisson Aberdeen. Aberdeen, som är en sammanslagning av två medeltidsstäder, breder ut sig mellan floderna Don och Dee och genomsyras av byggnader och monument i lokal granit, vilket givit staden smeknamnet Granite City. Ca 25 mil.


  Balmoral Castle & Gardens. Foto: VisitScotland / North East 250 / Damian Shields

  Edinburgh-Aberdeen med Braemar Castle
 • DAG 3: Flyg Aberdeen-Sumburgh-Lerwick med Jarlshof & Mousa Broch

  På morgonen tar vi inrikesflyget (1 h) till Sumburgh på södra Shetland. Shetlandsöarna är Storbritanniens nordligaste punkt och tillhörde tillsammans med Orkney-öarna fram till 1469 kungariket Norge.

  Under en rundtur lär vi känna den klippiga huvudön Mainland. Efter att ha spanat efter sjöfåglar vid Sumburgh Head beger vi oss till Jarlshof, där vi tas tillbaka till den yngre stenåldern. På denna plats ryms mer än 4000 år av mänsklig bosättning! Vi ser arv från flera tidsepoker, däribland lämningar efter ett fornnordiskt samhälle. Efter en gemensam lunch går vår färd vidare ett stycke norrut, till Sandwick. En kort båttur tar oss ut till den lilla ön Mousa, där det 13 meter höga Mousa Broch, ett slags rundhus från Järnåldern, rest ca 300 f.Kr., står. Dessa rundhus, broches, är unika för Skottland.

  Vi beger oss så till huvudstaden Lerwick och Shetland Hotel, där vi ska bo två nätter och även äta våra middagar. Under vår vistelse utforskar vi Lerwick, som har ca 7500 invånare och grundades som en marknadsplats för att ta hand om 1600-talets holländska sillbåtar. Den som sett Jimmy Perez och hans kollegor lösa mordfall i TV-serien Shetland, känner säkert igen miljöerna. Ca 5 mil med buss.


  Sumburgh Lighthouse. Foto: VisitScotland

  Flyg Aberdeen-Sumburgh-Lerwick med Jarlshof & Mousa Broch
 • DAG 4: Shetland med Scalloway Castle, East Burra mm

  Vi inleder dagen med ett besök hos Shetland Jewellery, vars smyckesdesign är inspirerad av bl a nordisk mytologi och det lokala djurlivet. Via bastionen Fort Charlotte, som uppfördes 1665 för att avvärja holländska attacker, kommer vi till tornhuset Scalloway Castle från 1599, där den hårdföre Earlen av Shetland & Orkney, Patrik "Black Patie" Stewart, residerade. Earlen avrättades 1617 efter anklagelser om landsförräderi.

  Vi fortsätter därefter till den lilla grannön East Burra, där vi ska njuta av en behaglig vandring i lätt terräng (ca 6 km, 2-3 h). Åter i Lerwick finns det tid för egna strövtåg innan kvällens middag serveras. Ca 2 mil.


  Vy över Lerwick, huvudort på Shetland. Foto: Visit Scotland / Stuart Brunton

  Shetland med Scalloway Castle, East Burra mm
 • DAG 5: Lerwick-Stromness (Orkney)

  Efter frukost sätter vi kurs mot den nordvästra delen av Mainland. Grönskande kullar och vidsträckta hedar med vildblommor, och vindpinade klippor som reser sig ur havet, fyller vårt blickfång. Här och var fulländas idyllen av betande får och Shetlandsponnyer. Vi stannar till på udden Eshaness för att ta del av spektakulära vyer över de vulkaniska klipporna och Atlanten. På en klippkant reser sig fyren Eshaness Lighthouse, byggd 1925. Vid The Holes of Scraada, en underjordisk gång som leder till havet, förundras vi på nytt av naturens skaparkraft. Innan vår utfärd i nordväst går vidare bjuds vi på te/kaffe och shortbreads.

  Åter i Lerwick besöker vi Shetland Museum, vars utställningar ger oss en nära nog komplett bild av öarna. Vi hinner även med att titta in hos Jamieson & Smith, som tillverkar ylleprodukter, innan vi med kvällsfärjan från Lerwick lämnar Shetland för Orkney. Ombord serveras vi middag. Klockan 23 lägger vi till i huvudstaden Kirkwall och färden fortsätter sedan med buss till Stromness hotel i Stromness.
  Ca 15 mil med buss.


  Shetlandspony på Mainland. Foto: VisitScotland/Paul Tomkins. Eshaness. Foto: VisitScotland / Stuart Brunton

  Lerwick-Stromness (Orkney)
 • DAG 6: Orkney - förhistoriska världsarv

  Dagens utflykt går i världsarvet Heart of Neolithic Orkneys tecken. Vi inleder vid Maeshowe, nordvästra Europas främsta kammargrav, daterad till ca 3000 f.Kr. och anlagd med vintersolståndet medtaget i beräkningarna. På 1150-talet bröt sig vikingar in i graven och efterlämnade graffiti i form av runskrifter. Vid Bay of Skraill möter vi nästa arkeologiska guldgruva – den välbevarade stenåldersbyn Skara Brae, begravd under sand tills en storm frigjorde den 1850. Husen här är äldre än både Stonehenge och de egyptiska pyramiderna! På vägen passerar vi de mystiska, med riter förknippade stenformationerna Standing Stones of Stenness och Ring of Bodgar. Gemensam lunch.

  Längs med fjärden Scapa Flow, där Storbritannien hade en av sina viktigaste flottbaser under första och andra världskrigen, kommer vi åter till Kirkwall. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg. Middag på hotellet. Ca 7 mil.


  Italian Chapel, Orkney. Foto: Kenny Lam

  Orkney - förhistoriska världsarv
 • DAG 7: Orkney - Kirkwall, whiskydestilleri & Italian Chapel

  Efter frukost bekantar vi oss närmre med Kirkwall, som bevarat sin vikingasjäl. I centrum reser sig Sankt Magnuskatedralen, en imponerande skapelse i sandsten, uppförd på 1130-talet på uppdrag av vikingajarlen Rognvald. I närheten står resterna av biskopspalatset. Efter ett besök i katedralen beger vi oss till det anrika whiskydestilleriet Highland Park, grundat 1798, för en guidad rundvisning med provsmakning.

  Via den första länken av Churchill Barriers, barriärer som byggdes på order av Churchill för att skydda inloppet till flottbasen, kommer vi till ön Lambholm. Här ska vi besöka det vackra italienska kapellet som uppfördes av italienska krigsfångar som hölls på ön 1942-45. Under eftermiddagen är vi tillbaka på hotellet. Middag. Ca 3 mil.


  Sankt Magnuskatedralen i Kirkwall på Orkney. Foto: VisitScotland / Kenny Lam

  Orkney - Kirkwall, whiskydestilleri & Italian Chapel
 • DAG 8: Kirkwall-Stromness-Scrabster-Pitlochry

  Med färja från Stromness lämnar vi på förmiddagen Orkney för Scrabster på fastlandet. Längs med kusten går färden därefter söderut förbi Inverness, Högländernas huvudstad, och vidare genom de västra delarna av Cairngorms nationalpark, som rymmer den högsta landmassan i Storbritannien. Via den vackra vägen genom Killiecrankies trädbevuxna ravin kommer vi så slutligen till Pitlochry, av drottning Victoria beskrivet som en av Europas bästa semesterorter. Här ska vi övernatta och äta middag på Fisher's Hotel. Ca 34 mil med buss.


  Pitlochry - en favorit hos drottning Victoria.

  Kirkwall-Stromness-Scrabster-Pitlochry
 • DAG 9: Pitlochry-Edinburgh-flyg hem

  Efter frukost lämnar vi Pitlochry och sätter kurs mot Edinburgh. Högländerna övergår i Lågländerna och vi nalkas så småningom Edinburghs flygplats. Under dagen lyfter våra flyg. Ca 11 mil med buss.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris

Augusti 2021

26/8- se avresetiderGöteborg, LandvetterShetland & Orkney (fr Göteborg), 9 d
Guide: Tom Birkeland
Mer än 428 995:-BokaSe avresetider
26/8- se avresetiderKöpenhamn, KastrupShetland & Orkney (fr Köpenhamn), 9 d
Guide: Tom Birkeland
128 995:-Fåtal platser kvarSe avresetider
26/8- se avresetiderStockholm, ArlandaShetland & Orkney (fr Stockholm), 9 d
Guide: Tom Birkeland
228 995:-Fåtal platser kvarSe avresetider

Hotell

Fisher´s Hotel

Fisher´s Hotel

Fisher´s Hotel är beläget i Pitlochry, mitt i den vackra staden. Hotellet omges av prisbelönta trädgårdar. På hotellet finner du både restaurang och bar, samt en Whisky bar. Hotellet har 141 rum...
Mercure Edinburgh City Princes Street Hotel, Edinburgh

Mercure Edinburgh City Princes Street Hotel, Edinburgh

Mercure Edinburgh City Princes Street Hotel ligger mitt på den livliga gatan Princes Street. Från hotellet är det nära till stadens huvudattraktioner, t ex Edinburgh Castle, the Scott Monument, the Ro...
Shetland Hotel, Lerwick

Shetland Hotel, Lerwick

Shetland Hotel i Lerwick är centralt beläget på huvudgatan, inte långt från färjeterminalen. Hotellet har en restaurang som serverar luncher och middagar. I bottenvåningen finns också en bar med Sky s...
The Stromness Hotel, Stromness

The Stromness Hotel, Stromness

The Stromness Hotel ligger i hjärtat av Stromness med utsikt över den pittoreska hamnen. På hotellet finns både restaurang och bar. På alla rummen finns det fritt wi-fi. The Stromness Hotel The Pier H...
Resekalender
2/4Påsk på Schloss Wedendorf, 4 dfrån 5 495:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo