Skip to main content
Resor rika på innehåll med guide. Låt livet blomma...

Skottland i sköna maj med Mull, Iona & Edinburgh

Bild: Urquhart Castle vid Loch Ness. Foto Britainonview
Bild: Iona Abbey på ön Iona.
Bild: Skotska dalgångar
Bild: Skotsk whisky
Bild: Vallhundsuppvisning
Pris från:
15 495:-
Dagar:7
Guide, whispers, flyg till Edinburgh t/r inkl flygskatt, bussresor i Skottland, logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt i Glasgow, 2 Oban, 1 Inverness, 2 Edinburgh), 6 frukostar, 5 middagar (varav 1 skotsk afton), inträde till Inveraray Castle och Iona Abbey, inträde till 2 whiskydestillerier med provsmakning, stadsrundtur Glasgow och Edinburgh, vallhundsuppvisning.
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Magiska öar, dimhöljda bergstoppar och spegelblanka sjöar. Vilda ljunghedar och böljande kullar. Skottland är kontrastrikt. Och vackert, mycket vackert. Skottland är också de romantiska slottens, de anrika pubarnas, säckpipornas och whiskyns förlovade land. Ett land där stolthet och långa traditioner lever i harmoni med öppenhet och utveckling. Vår resa bjuder på såväl storslagna naturscenerier som pittoreska byar och spännande städer.

Med start i Glasgow utforskar vi några av landets många pärlor. Öarna Mull och Iona, whiskyprovningar och vallhundar står på programmet. Vi avslutar med två nätter i fantastiska Edinburgh. Välkomna till det gästfria Skottland – landet med glimten i ögat!

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter), Malmö och Stockholm (Arlanda).

 

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg Edinburgh t/r inkl flygskatt
 • Bussresor i Skottland
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt Glasgow, 2 Oban, 1 Inverness, 2 Edinburgh)
 • 6 frukostar
 • 5 middagar (varav en skotsk afton)
 • Inträde till Iona Abbey och Inveraray Castle
 • Inträde till två whiskydestillerier med provsmakning
 • Stadsrundtur Glasgow och Edinburgh
 • Vallhundsuppvisning

 Tillägg

 • Enkelrum 2.500 kr
 • Avbeställningsskydd 600 kr

Dagsprogram

Dag 1 Flyg till Edinburgh-Glasgow
Under dagen landar vi i Edinburgh och vi fortsätter därefter med buss till Glasgow, där vi checkar in på centralt belägna Hallmark Hotel Glasgow, som är 4-stjärnigt.

Glasgow har likt fågeln Fenix rest sig ur askan efter 70- och 80-talets problemfyllda år och sjuder idag av nytt liv och framåtanda – mycket tack vare stora satsningar på kultur. Den viktorianska arkitekturen har putsats upp och hamnområdet fått en rejäl ansiktslyftning. Glasgows hjärta är torget George Square och några kvarter därifrån finner man en verklig institution, Glasgow School of Art. Efter en kortare stadsrundtur och egna strövtåg serveras en god middag. Ca 8 mil med buss.

Dag 2 Glasgow-Oban
På förmiddagen lämnar vi Glasgow och färdas den vackra vägen längs med Skottlands största sjö Loch Lomond. Scenerierna är storslagna och det är inte svårt att förstå att författare som Sir Walter Scott här fann en sann inspirationskälla.

Vi viker av västerut och kommer in i Skottlands hjärta, det forna kungariket Dal Ríata, numera Argyll. Strax uppenbarar sig 1700-talsslottet Inveraray Castle, klanen Campbells säte.  Här gör vi ett spännande besök och fortsätter därefter till Inveraray för ett kort stopp. Under dagen bjuds vi även på smakprov av ”livets vatten”.

Tidig kväll är vi så framme i Oban – ”Porten till öarna”, där vi ska bo två nätter Shearings Great Western Hotel, i rum med havsutsikt. Ovanför staden tronar det Colosseumliknande Caig’s Tower. I den myllrande hamnen står butikerna tätt längs kajen. Säkert lockar en skön promenad efter middagen. Ca 16 mil.

Dag 3 Utflykt till öarna Mull och Iona
Denna dag viger vi åt Mull, den näst största ön i de Inre Hebriderna. Efter färjeankomsten till Craignure går färden vidare tvärsöver ön mot Fionnphort. Ett enastående vackert landskap ackompanjerar vår resa - det är inte för intet som flera scener ur välkända film- och TV-produktioner spelats in på Mull!

Från Fionnphort tar vi färjan till Iona, gaelernas eget Mekka, som länge har betraktats som en helig plats och vördas för såväl sin skönhet som sin historia.  Ön, av kelterna kallad "Druidernas ö", kom att bli kristendomens vagga på de Brittiska öarna. Det första kristna klostret grundades av munken Columba år 563. Vikingarna raserade det, men klostret byggdes upp på nytt och blev senare viloplats för flera kungar. Modest till storleken må så vara, men Iona Abbey framkallar fortfarande en speciell stämning. Från sin plats vid havet tycks det kontemplera sitt inflytelserika förflutna.

Dag 4 Oban–Inverness med Loch Ness
Efter frukost besöker vi Oban Distillery för att provsmaka den lokala whiskyn och beger oss därefter inåt landet. Längs natursköna vägar, omgivna av vilda berg, närmar vi oss den dramatiska dalgången Glen Coe. Föga anar man att det storslagna landskapet för dryga 300 år sedan var skådeplats för en hemsk massaker och politisk skandal. Utmed den bedårande havsviken Loch Linnhe kommer vi så till Fort William, belägen vid foten av Ben Nevis, Storbritanniens högsta berg. Här får vi tid för lunch och inköp.

Genom Great Glen och längs med Caledonian Canal, som förbinder Atlanten med Nordsjön, tar vi oss vidare norrut. Vid sjön Loch Ness, världsberömd genom sin ryktbara ”invånare”, odjuret ”Nessie”, som trots att hon tveklöst har historiens sämsta närvaro, fortsätter att fascinera, gör vi ett stopp. När vi sett oss mätta fortsätter vi mot Högländernas trivsamma huvudstad Inverness för övernattning på centrala Royal Highland. Middag på hotellet. Ca 23 mil.

Dag 5 Inverness–Pitlochry-Edinburgh
Förbi Cairngormsmassivet går färden till Kincraig, där vi under en vallhundsuppvisning får stifta bekantskap med traktens disciplinerade hundar. Genom Grampian Mountains och via den vackra vägen genom Killiecrankies trädbevuxna ravin kommer vi så mitt på dagen till Pitlochry. Berömmelse nådde Pitlochry sedan drottning Viktoria beskrivit staden som en av Europas bästa semesterorter. Här ligger också landets minsta whiskydestilleri, Edradour. Under ett besök lär vi oss mer om konsten att framställa whisky och provsmakar förstås även destilleriets ”eldvatten”.

De tjusiga omgivningarna följer oss ytterligare en stund. Vi befinner oss i ett kontrastrikt område där Högländerna går över i Lågländerna. Förbi Perth, som en gång i tiden fungerade som Skottlands huvudstad, tar vi oss vidare söderut och korsar så småningom Firth of Forth. Vi har nu inte långt kvar till vår slutdestination, Edinburgh, som betraktas som en av Europas vackraste huvudstäder.

Edinburgh är inte bara vackert utan även en kulturstad av stora mått. ”Lokala” författare som Sir Walter Scott, R.L. Stevenson, Sir Arthur Conan Doyle och J.K. Rowling fängslar miljontals läsare världen över. Efter incheckning på Mercure Hotel Princes Street, beläget mitt i centrum, kröner vi dagen med en middag. Ca 26 mil.

Dag 6 Edinburgh
På en slocknad vulkan ståtar Edinburgh Castle, där kronjuvelerna och ”ödesstenen”, som användes vid kröningen av skotska kungar, förvaras. Härifrån leder Royal Mile bort till Holyroodhouse, Drottningens officiella bostad i Skottland. Här spenderade även drottning Mary Stuart - Queen of Scots - stora delar av sitt turbulenta liv. Från Royal Mile löper de historiska gränderna, ”clones”, med en mångfald av historiska byggnader, butiker och pubar.

Under en rundtur bekantar vi oss närmre med staden och vi får även tillfälle att på egen hand strosa runt, botanisera i de många affärerna eller besöka något museum. Kvällen förgylls med en skotsk afton – middag med traditionell musikunderhållning.

Dag 7 Flyg hem från Edinburgh
Om våra flygtider tillåter får vi tid att njuta av Edinburgh en stund även denna dag. Ca 1,5 mil med buss.

Kommentarer

2018

Guiden Bente - En mycket öppen person som bjöd på sig själv. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Guiden - Enestående Bente, der gav sig selv 110 %, sang, skuespil, personlig, vidende, god fortæller, også af vittigheder, tog beslutninger ved ændringer, var en god forhandler over for vanskelige hoteldirektører i forbindelse med forsinket ankomst på grund af bil-ulykke. En fantastisk dygtig repræsentant for Jorns, så gør ALT for at holde på hende - giv hende en stor lønforhøjelse !!! /Betyg resan 5, guiden 5 /Just Chresten

2017

En fantastisk resa. Värd sitt pris och mer därtill. Vi hade Bente som var helt underbar. Så otroligt bra som guide. Vi njöt av varje dag med henne. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Allt fungerade till belåtenhet! Guiden Bente - 5 räcker inte!! Jag vill säga 100. Hon var helt fantastisk!!! /Betyg resan 5, guiden 5 /Kerstin Ann-Charlotte Gäfvert

Fantastisk välordnad och underbar resa. Bente var helt suverän alltid glad o positiv som mycket välinformerad om allt. /Betyg resan 5, guiden 5 /Helena Olsson

Resan - Motsvarade mer än väl våra förväntningar. Guiden Bente - Motsvarade mer än väl våra förväntningar. Personlig rolig stil. Mycket omtänksam med alla. Mycket kunnig och professionell. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Mycket bra avvägning. Otroligt mycket upplevelser på den relativt korta tiden. Allt var bra och hon var ett socialt proffs (Bente). Dessutom problemlösare och generös, gjorde alla incheckningar till en smidig historia. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Guiden Bente - Mycket kunnig, humor, och omsorg om alla. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

2016

Vi hade Bente som guide, otroligt proffsig, kunnig, trevlig så resan var perfekt tack vare henne. /Betyg resan 5, guiden 5 /Nancy Pålsson Nybro

Det var en intressant resa både historisk och med trevliga whisky-provningar. Bente Ekfeldt, hon är helt underbar som reseledare. /Betyg resan 5, guiden 5 /Torbjörn Jönsson

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
23/5Göteborg, LandvetterSkottland (fr Göteborg), 7 d
Guide: Bente Ekfeldt
615 495:-BokaMer information
23/5Köpenhamn, KastrupSkottland (fr Köpenhamn), 7 d
Guide: Bente Ekfeldt
415 495:-BokaMer information
23/5Stockholm, ArlandaSkottland (fr Stockholm), 7 d
Guide: Bente Ekfeldt
815 495:-BokaMer information

Hotell

Bay Great Western Hotel, Oban

Bay Great Western Hotel, Oban

Bay Great Western Hotel i Oban...
Utsida Hotel Hallmark Glasgow

Hallmark Hotel, Glasgow

Hallmark Hotel i Glasgow.
Entré The Royal Highland Hotel

Royal Highland Hotel, Inverness

Royal Highland Hotel i Inverness.

Resekalender

20/12Costa Tropical - julfirande 1 (fr Göteborg), 8 dfrån 12 295:-
20/12Costa Tropical - julfirande 1 (fr Köpenhamn), 8 dfrån 12 295:-
20/12Costa Tropical - julfirande 1 (fr Stockholm), 8 dfrån 12 295:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo