Skip to main content

Tåg med Bergenbanan och Flåmsbanan

bland de vackraste tågresorna i världen

Djupblå fjordar formade på istiden skär djupt in i bergsmassiven, branta fjäll med forsande vattenfall tornar upp sig och lämnar plats för vidsträckta fjällvidder - Norges natur har få jämlikar! Med tåg och båt upplever vi det storslagna panoramat från första parkett! Vi reser på två spektakulära järnvägar - med Bergensbanen från Oslo till Bergen över den väldiga högfjällsplatån Hardangervidda, och med Flåmsbanan - en av världens brantaste järnvägar, från Myrdal ner till Flåm. Och vi färdas med båt på de trolska fjordarna Näröyfjorden, ett världsarv, och Osterfjorden. De magiska vyerna är vår ständiga följeslagare!

Programmet i korthet

Dag 1: Ankomst till Oslo. Stadsrundtur. (M)
Dag 2: Tåg till Flåm. Båttur på Näröyfjorden. (F,M)
Dag 3: Tåg till Bergen. Stadsrundtur. Besök på Edvard Grieg Museum Troldhaugen. (F,M)
Dag 4: Fjordtur genom Osterfjorden till Mostraumen. Hemresa. (F)

F= Frukost    M=Middag

Höjdpunkter

 • Tågresan med magiska vyer som ständig följeslagare
 • Spektakulära Flåmsban
 • Båttur på Nærøyfjord
 • Bergen - staden med de 7 fjällen
 • Fjordtur till Mostraumen
 • Fler bilder

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Tåg till Oslo 

 • Tåg Oslo - Bergen

 • Tåg Flåmsbanan t/r

 • Flyg från Bergen inkl flygskatt

 • Bussresor i Norge

 • Båttur på Naeröyfjorden och Mostraumen

 • Logi i 2-bäddrum med dusch/wc (1 natt Oslo, 1 natt Flåm, 1 natt Bergen)

 • 3 frukostar

 • 3 middagar

 • Inträde till Troldhaugen

 • Stadspromenad i Oslo och Bergen

Tillägg

 • Enkelrum 2.045 kr
 • Avbeställningsskydd 800 kr

Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten - Oslo med tåg

  Under morgonen och förmiddagen påbörjar vi vår bekväma tågresa mot Oslo; ombord finns det möjlighet att köpa lättare förtäring. Tåget från Stockholm går direkt till Oslo, men resenärer från Skåne och Halland byter till expressbuss i Göteborg. På eftermiddagen ankommer vi så till Oslo Sentralstasjon och fortsätter till fots till Scandic Oslo City hotell, som ligger ca 180 meter från stationen.

  Under en gemensam stadspromenad får vi en introduktion till Oslo. Alldeles runt hörnet ligger Oslobornas nya samlingspunkt - det spektakulära operahuset, som stod klart i april 2008 till en kostnad av 4 miljarder (!) norska kronor. Operan, som är ritad av arkitektkontoret Snøhetta, tog fem år att bygga och är den största kulturbyggnad som uppförts i Norge sedan 1300-talet. Vit carraramarmor klär byggnaden, som likt en skidbacke sluttar ner i Oslofjorden.

  På en höjd längst in i Oslofjorden reser sig Akershus slott, som sedan 1200-talet skyddat staden från angrepp från sjösidan. Rakt över vattnet från slottet ligger trivsamma Aker Brygge och Oslos nyaste kvarter, Tjuvholmen, där den moderna arkitekturen står i centrum. Vi vandrar förstås på paradgatan Karl Johan, där flera av Norges viktigaste institutioner, så som stortinget, universitetet och Nationaltheatret, ryms. En god middag på hotellet avrundar dagen.

 • DAG 2: Oslo - Myrdal med Flåmsbanan & båttur på Näröyfjorden

  Efter frukost promenerar vi till centralstationen, där vi går ombord på Bergenbanan för en fantastisk resa längs med fält, fjordar, skog och fjäll! Många anser att Bergenbanan, som sträcker sig mellan Oslo och Bergen, är världens vackraste järnväg. Den första sträckan, mellan Bergen och Voss, öppnades för trafik redan 1883. Via Drammen tuffar vi mot Geilo och vidare upp på högfjällsplatån Hardangervidda, där banan når sin högsta punkt - 1237 m.ö.h., och genom den 10 km långa Finsetunneln.

  Efter ca 4,5 timmars tågresa når vi högfjällsstationen Myrdal, där vi kliver av för att byta till en om möjligt än mer spektakulär tåglinje - Flåmsbanan, som inte bara är sagolikt vacker utan även en av världens brantaste tåglinjer, på vanlig räls! Turen går genom storslagen natur, förbi cykelrutten Rallarvegen, stupbranta fjällväggar, skummande vattenfall och genom 20 tunnlar. Vid Kjofjossen gör vi ett "fotostopp". På en timme tar oss tåget från högfjällstationen 865 m.ö.h. ner till havsnivå vid fjorden! Från stationen i Flåm har vi endast 100 meters promenad till vårt flotta hotell, 4-stjärniga Fretheim Hotel, tjusigt beläget 200 meter från Aurlandsfjorden. Alla rum har utsikt mot fjorden eller de omgivande bergen.

  Efter incheckning och tid för en bit mat kan vi se framemot ytterligare en oförglömlig upplevelese - en båttur på Nærøyfjord från Flåm till Gudvangen. I stilla mak stävar vi fram på den smala fjorden, som utgör en arm av Aurlandsfjorden. Runt omkring oss reser sig mäktiga fjäll med snöklädda toppar som når upp till 1800 m.ö.h. Vattenfall kastar sig ut från bergskrönen, måleriska byar pryder landskapet - idyllen är fullkomlig! Det är inte för intet som detta ett av världens mest storslagna fjordlandskap utsetts till UNESCO världsarv. Längst in i fjorden ligger Gudvangen, där vi ankrar och byter färdmedel. Med buss kommer vi åter till Flåm, där en välanrättad middag hägrar på hotellet.

 • DAG 3: Flåm - Myrdal - Bergen med Bergenbanan

  Efter frukost checkar vi ut och beger oss till tåget för en enastående resa upp till Myrdal, där vi på nytt ska ansluta till Bergenbanan. Vi intar våra platser ombord på tåget och påbörjar resan ner mot den gamla hansastaden Bergen på Vestlandet. Voss passeras och vi nalkas vid 14-tiden så Bergen, där en buss väntar.

  Under en guidad rundtur bekantar vi oss med "Staden med de sju fjällen", som fick sina stadsrättigheter 1070 då Bergen också var rikshuvudstad i det s k Norgesveldet. Med tiden utvecklades Bergen till landets vikitigaste sjöfartsstad och kulturlivet blomstrade med konstnärer av världsformat. En självklar sevärdhet är den världsarvsklassade träbebyggelsen Bryggen på nordsidan av hamnen (Vågen). Detta område var under 400 år knutpunkt för handeln med Hansan. Vår rundtur avslutas med ett besök på Edvard Grieg Museum Troldhaugen, ett musuem dedikerat stadens store son - tonsättaren Edvard Grieg, som bodde i villan Troldhaugen de sista 22 åren av sitt liv tillsammans med hustrun Nina. Museet omfattar villan, Komponisthytten - där Grieg låste in sig för att få arbetsro, äktaparets gravplats, en modernare museibyggnad och konsertsalen Troldsalen. Övernattning och middag på 4-stjärniga Clarion Hotel Admiral, beläget precis vid bryggkanten i Bergens centrum.

 • DAG 4: Bergen med båttur. Flyg hem

  Förmiddagen disponeras fritt i Bergen. Säkert lockar såväl museibesök - Det Hanseatiske Museum och Bergen kunstmuseum är två goda förslag, som en tur med Fløybanen upp på det 325 meter höga Fløyfjellet. Här bjuds man på ett storslaget panorama över staden, fjorden och de omgivande fjällen.

  Under eftermiddagen ska vi njuta av en behaglig fjordkryssning. Vi lägger ut från bryggan vid det välkända Fisketorget och får under utseglingen en fin vy över Bryggen, Gamla Bergen och resten av hamnområdet. Turen fortsätter under Nordhordalandsbrua och ut på Osterfjorden. När vi närmar oss idylliska Mostraumen blir fjorden så smal att båtarna knappt kommer igenom. Branta berg reser sig på sidorna och vi ställs öga mot öga med flera skummande vattenfall. Vi stannar till vid en fors och provsmakar det friska bergsvattnet. Längst in i fjorden ligger Modalen, Norges minsta kommun. Här vänder skutan och stävar åter mot Bergen. I hamnen väntar en inhyrd buss på att ta oss ut till Bergens flygplats - under kvällen flyger vi hem.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresedatum Hemresa
Avdrag för tåg, jag tar mig till Oslo på egen hand 00:00 00:00
Uppsala Uppsala C 06:09 00:00
Västerås Västerås C 06:33 00:00
Linköping Linköping C 07:02 00:00
Eskilstuna Eskilstuna C 07:08 00:00
Norrköping Norrköping C 07:29 00:00
Örebro Örebro C 07:31 00:00
Ängelholm Ängelholm C 08:19 00:00
Malmö Malmö C 08:34 00:00
Lund Lund C 08:47 00:00
Stockholm Stockholm C 09:10 00:00
Helsingborg Helsingborg C 09:15 00:00
Varberg Varberg station 09:24 00:00
Halmstad Halmstad C 09:49 00:00
Kungsbacka Kungsbacka C 10:19 00:00
Göteborg Göteborg C 11:05 00:00

Valid

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris

Juli 2021

14/7TågTåg med Bergenbanan (flyg hem till Göteborg), 4 d
Guide: Tom Birkeland
Mer än 414 495:-BokaSe avresetider
14/7TågTåg med Bergenbanan (flyg hem till Köpenhamn), 4 d
Guide: Tom Birkeland
Mer än 414 495:-BokaSe avresetider
14/7TågTåg med Bergenbanan (flyg hem till Stockholm), 4 d
Guide: Tom Birkeland
Mer än 414 495:-BokaSe avresetider

Augusti 2021

30/8TågTåg med Bergenbanan (flyg hem till Göteborg), 4 d
Guide: Ingrid Johansson
Mer än 414 495:-BokaSe avresetider
30/8TågTåg med Bergenbanan (flyg hem till Köpenhamn), 4 d
Guide: Ingrid Johansson
Mer än 414 495:-BokaSe avresetider
30/8TågTåg med Bergenbanan (flyg hem till Stockholm), 4 d
Guide: Ingrid Johansson
414 495:-Fåtal platser kvarSe avresetider

Hotell

Clarion Hotel Admiral, Bergen
Clarion Hotel Admiral ligger i centrala Bergen med utsikt över hamnen, bergen och fiskmarknaden. Byggnaden är en gammal lagerlokal som byggdes 1904 men år 1987 välkomnade man in hotellets första gäste...
Fretheim Hotel
Fretheim Hotel är vackert beläget i Flåm. Samtliga rummen har fin utsikt, en del mot bergen och en del mot Aurlandsfjorden. Rummen är individuellt inredda. På hotellet finner du både restaurang och ba...
Scandic Oslo City
På Scandic Oslo City bor du i hjärtat av Oslo, alldeles vid Karl Johans Gate och Operahuset. En perfekt utgångspunkt för att utforska staden. Hotellet har 175 rum och i alla rum och gemensamma utrymme...
Costa Smeralda
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 7this is a picture of the number 3this is a picture of the number 1this is a picture of the number 9