Tjeckien, 10 d

Vy över Prag. Foto: Libor Svacek
Karlsbron i Prag. Foto: Dagmar Veselková
Skulpturer i Brno. Foto: Peter Olséni
Fr. vänster: Monument vid "Kålmarknaden" i Brno och vinkällaren i Valtice Chateau. Foto: Peter Olséni
"Kålmarknaden" i Brno. Foto: Peter Olséni
Världsarvet Lednice-Valtice-komplexet med Lednice Chateau. Foto: Ladislav Renner
Lednice Chateau. Foto: Peter Olséni
Fr. vänster: Lednice Chateau och Trefaldighetskolonnen i Olomouc - vy från stadshusets torn. Foto: Peter Olséni
"Europas trädgård", det världsarvsklassade park-komplexet Lednice-Valtice med Lednice Chateau. Foto: Ladislav Renner
Jättelik vintunna i Mikulov. Foto: Peter Olséni
Olomouc - stadshuset och Trefaldighetskolonnen by night. Foto: Peter Olséni
Fr. vänster: Olomoucs astronomiska ur, placerat på stadshusets norra fasad. Trefaldighetskolonnen i Olomouc. Foton: Peter Olséni
Utsikt över Olomouc från stadshusets höga torn. Foto: Peter Olséni
Torget Horní náměstí i Olomouc. Foto: Peter Olséni
Vinrankor på Sonberk Winery. Foto: Peter Olséni
Sonberk Winery. Foto: Peter Olséni
Vyer från vingården Sonberk. Foto: Peter Olséni
Slottet i Valtice, vars källare rymmer Tjeckiens Nationella Vincenter. Foto: Peter Olséni
Valtice Chateau. Foto: Ladislav Renner
Tjeckiens nationella vincenter i Valtice. Foto: Peter Olséni
Villa Tugendhat sedd från trädgården. Foto: Peter Olséni
Villa Tugendhat, interiör. Peter Olséni
Vy från världsarvet Villa Tugendhat i Brno, en av de värdefullaste funktionalistiska byggnaderna i världen. Foto: Peter Olséni

Från Prag till Mährens vindistrikt

Prag med sin magnifika arkitektur och sitt blomstrande kulturliv är Tjeckiens ansikte utåt, men bara en del av detta fantastiska land. I "skattkistan" ryms en uppsjö av pittoreska städer och byar, välbevarade slott och palats, storslagna naturscenerier och en nutidshistoria fylld av förändring.

Vår resa tar oss från Prag och södra Böhmen, österut till det låglänta Mähren och dess vindistrikt. Vi möter förtjusande medeltidsstäder och flera världsarv och provar såväl det berömda tjeckiska ölet som flera av landets bästa viner! Vítejte v České republice!

Avresa från Skåne, Halland, Västkusten.

Status:
Fullt

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Bro-, väg- och färjeavgifter
 • Logi i 2-bäddsrum m dusch/wc (1 natt Berlin, 2 Prag, 1 Ceský Krumlov, 3 Brno, 1 Olomouc)
 • Logi i 2-bädds utsideshytt med dusch/wc (Gdynia-Karlskrona)
 • 9 frukostar
 • 2 luncher (dag 3 o 4)
 • 6 middagar
 • 2 vinprovningar
 • Guidade stadsrundturer med lokalguide i Prag (x2), Český Krumlov, Brno och Olomouc
 • 1 guidad visning på bryggeri med ölprovning
 • Inträde och guidning slottet i Krumlov
 • Båttur i Lednice-Valtice
 • Besök i Mikulov
 • Guidning o båttur i Punkvagrottan
 • Guidad visning i Brnos underjordiska labyrinter
 • Guidad visning Villa Tugendhat

Tillägg

 • Enkelrum 2.995 kr
 • Avbeställningsskydd 500 kr

Dagsprogram

Dag 1 Hemorten-Berlin
Med färjan från Gedser kommer vi på eftermiddagen till Rostock. Vi fortsätter söderut genom Mecklenburg-Vorpommern och nalkas på kvällen Berlin och 4-stjärniga Leonardo Hotel Berlin City Süd, där vi ska övernatta och äta middag. Ca 71 mil fr Göteborg & 44 mil fr Malmö.

Dag 2 Berlin-Prag
Under förmiddagen går färden vidare söderut förbi naturidyllen Spreewald, som genomkorsas av hundratals floder och kanaler, och Dresden mot den tjeckiska gränsen. Redan tidig eftermiddag räknar vi med att vara i huvudstaden Prag, där vi ska bo två nätter på 4-stjärniga Crystal Palace Hotel, beläget mitt i centrum.

Efter tid för lunch och incheckning bekantar vi oss under en guidad stadsrundtur med Prag, som utan tvekan är Mellaneuropas arkitektoniskt sett rikaste stad. I stadskärnan med Stare Mesto (Gamla staden), Mala Strana (Lillsidan) och Hradcany (borgområdet), ligger en mängd vackra byggnader från 1200-1600-talen. Från Pragborgen - som rymmer bl a Strahovklostret, varifrån svenskarna “lånade” Silverbibeln, och den pampiga St Veitskatedralen - har vi en storslagen utsikt över Prag. I Guldgränden hade en viss Franz Kakfa sin skrivarlya.

Den magnifika Karlsbron från 1300-talet pryds av barockstatyer, och förbinder Mala Strana med den Gamla staden och Judiska staden. På Staromestské námestí, Gamla stadens torg, grupperar sig praktfulla byggnader från olika epoker. Gotik och barock samsas med det tjugonde århundradets stilarter. En del ser vi idag, en del under morgondagen. Vi avrundar dagen med en gemensam middag. Ca 34 mil.

Dag 3 Prag med konsert (tillval)
Idag fortsätter vi att utforska Prag och du får även gott om tid att upptäcka på egen hand. Att Prag är en kulturstad av stora mått finner man många bevis på. Mimartister, marionetteatrar och Laterna Magica är underhållning som är synonymt med staden. En klassisk konsert förgyller aftonen (tillval, ej bekräftad).

Dag 4 Prag-České Budějovice-Český Krumlov med ölprovning
Efter frukost lämnar vi Prag för de södra delarna av Böhmen. Vi nalkas på förmiddagen ölstaden České Budějovice, vars välbevarade historiska centrum ryms på en halvö vid tre floders sammanflöde.

Strax norr om ligger bryggeriet som gjort staden känd, Budweiser Budvar, grundat 1895. Här ska vi få en guidad rundvisning, som avslutas med ölprovning och lunch.

Vi fortsätter vår resa och närmar oss snabbt dagens slutmål, den förtjusande medeltidsstaden Český Krumlov. Efter incheckning på centrala Hotel Zlatý Anděl görs en guidad promenad i den gamla stadskärnan, ett UNESCO världsarv, som "ramas in" av floden Vltava (Moldau). Omgiven av vatten på tre sidor står rådhuset och St Vitus-kyrkan, på andra sidan flodkröken, vilandes på ett klippkrön, det väldiga slottet. Vi ges förstås även tillfälle att strosa på egen hand – centrum är bilfritt. Ca 17 mil.

Dag 5 Český Krumlov-Brno
Ett besök på Krumlov slott bör man inte missa, varför vi lämnar Český Krumlov först efter lunchtid. Slottskomplexet rymmer över 300 rum och en vacker barockträdgård full av utsökta detaljer och hemliga symboler. En magnifik bro komplett med utsmyckningar och övertäckta korridorer i två våningsplan sammanbinder slottet med dess smått unika, välbehållna barockteater från 1760-talet.

Vår resa går nu österut förbi Třeboň och Jindřichův Hradec, som båda omges av medeltida fiskdammar, och vi kommer in i Södra Mähren. I den bedårande renässansstaden Telč, även den listad som världsarv, gör vi en kortare paus.

Tidig kväll närmar vi oss så Brno, där vi ska bo tre nätter på tjusiga, centrala BW Premier Hotel International Brno. Middag. Ca 23 mil.

Dag 6 Utflykt Lednice & Valtice - vinprovning
Idag gör vi en utflykt till området söder om Brno. Mycket av marken här ägdes en gång i tiden av familjen Liechtenstein, som lät uppföra flera kyrkor och slott. Ett av familjens främsta arv finner vi i Lednice i form av ett slott i nygotik med tillhörande landskapspark, vilken förbinder orten med Valtice.

Den världsarvslistade parken, Lednice-Valtice-komplexet, genomkorsas av floden Dyje och rymmer flera ovanliga arter, liksom en minaret, tempel, kolonner mm. Under en båttur och en promenad tar vi in de romantiska miljöerna i denna "Europas trädgård".

Vi befinner oss även i ett av Tjeckiens främsta vindistrikt och på barockslottet Valtice Chateau huserar det Nationella Vincentret, som bl a organiserar den mest prestigefyllda vintävlingen för landets vinproducenter. Tillsammans med en guide besöker vi vinkällaren och smakar på ett urval av de 100 bästa tjeckiska vinerna. Tillfälle att äta lunch och handla vin.

På återresan till Brno gör vi uppehåll i den idylliska vinorten Mikulov, belägen på en sluttning nära den österrikiska gränsen och krönd av sitt slott. De mysiga gränderna kantas av små vintavernor – slå dig ner och njut! Ca 12 mil.

Dag 7 Brno & vinprovning
Först halvan av dagen tillägnar vi Brno, landets nästa största stad. Ovanför Brno vakar borgen Špilberk, som med sina fruktade fängelsehålor blev en symbol för habsburgskt förtryck. Under staden gömmer sig en labyrint av medeltida underjordiska gångar och celler. Tillsammans med en guide besöker vi labyrinten under "Kålmarknaden", ett av stadens äldsta torg.

Vi får också en guidad visning av världsarvet Villa Tugendhat, som anses vara en av de värdefullaste funktionalistiska byggnaderna i världen. Villan byggdes åt den judiska familjen Tugendhat 1929-30 efter ritningar av den tyske arkitekten Mies van der Rohe. På eftermiddagen gör vi en utflykt till en vingård för rundvisning och vinprovning. Ca 8 mil.

Dag 8 Brno-Olomouc med kalkstensgrottor
Vår resa går nu vidare norrut och vi närmar oss strax Moravský kras, ett naturreservat som omfattar fler än 1100 kalkstensgrottor och raviner. Under en båttur på den underjordiska floden Punkva möter vi en magisk grottvärld med fantastiska stalaktiter och stalagmiter. Vi når också botten av den 138 m djupa s k Macocha-avgrunden. Efter dessa starka intryck fortsätter vi till den historiska staden Olomouc, där vi beräknas vara redan vid lunchtid. Här ska vi övernatta på centralt belägna ibis Olomouc Centre.

Under en guidad promenad bekantar vi oss med Olomouc, som liksom Brno fick "påhälsning" av svenska trupper under trettioårigakriget. Hjärtat i staden är det stora torget Horní náměstí. Här står bl a det vackra stadshuset från 1200-talet med sitt höga torn och unika astronomiska ur, liksom världsarvet Trefaldighetskolonnen – ett magnifikt monument till Guds ära, och tre utsökta barockfontäner.

Efter lite fri tid samlas vi för middag med ölavsmakning på ett mikrobryggeri. Ca 12 mil.

Dag 9 Olomouc-Gdynia
Efter frukost lämnar vi Olomouc och tar oss förbi Ostrava in i Polen. Vi passerar Polens andliga huvudstad Częstochowa och storstaden Łódź; på lämpliga platser håller vi paus.

Under kvällen nalkas vi så den gamla hansastaden Gdańsk och når kort därefter Gdynia. Kl 21 avseglar vår färja mot Karlskrona. Efter att ha tilldelats våra hytter avnjuter vi middag. Ca 73 mil.

Dag 10 Karlskrona-Hemorten
Vi äter frukost ombord och angör strax efter kl 9 Karlskrona. Mitt på dagen är vi åter i Malmö, på eftermiddagen i Göteborg. Ca 21 mil till Malmö & 48 mil till Göteborg.

 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo