Skip to main content
Resor rika på innehåll med guide. Låt livet blomma...

England - London, "morden i Midsomer", Oxford, Stratford & Windsor

Bild: Bibury. Foto Ingrid Johansson
Bild: Tower Bridge. Foto Agneta Pettersson Studeny
Bild: London Bridge. Foto Ingrid Johansson
Bild: Houses of Parliament. Foto Ingrid Johansson
Bild: Towern. Foto Ingrid Johansson
Bild: Oxford. Foto Ingrid Johansson
Bild: Isis, Oxford. Foto Ingrid Johansson
Bild: Blenheim Palace. Foto Ingrid Johansson
Bild: Bourton on the Water. Foto Ingrid Johansson
Bild: Windsor Castle. Foto Ingrid Johansson
Bild: Eton College. Foto Ingrid Johansson
Bild: Six Bells, Warborough. Foto Ingrid Johansson
Pris från:
16 795:-
Dagar:7
Guide, whispers, flyg London t/r inkl flygskatt, bussresor i England, logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (2 nätter i London, 4 Oxford), 6 frukostar, 3 middagar, 1 afternoon-tea, lokalguider i Oxford, London & på "Morden i Midsomer-rundtur", 1 båttur i Oxford, inträde till Shakespeares födelsehus, Blenheim Palace & Windsor Castle, utflykt till Stratford-upon-Avon, Cotswolds, "Midsomer-byar" & Windsor.
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Sällan har väl uttrycket "Cool Britannia" känts mer relevant än nu? Efter OS-succén är för evigt trendiga London hetare än någonsin! Hett är även "Morden i Midsomer". Ackompanjerade av en lokalguide följer vi i fotspåren av den populära deckaren, och upplever idylliska engelska landsbygdsmiljöer och småstäder.

Vi utforskar metropolen London, lärdomsstaden Oxford, Shakespeares Stratford-upon-Avon och det förtjusande Cotswolds. Platser som förundrar och förför. Ett besök på Windsor Castle avslutar vår resa. Rule, Britannia!

På majavgången finns det möjlighet att gå på världsberömda Chelsea Flower Show!

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter), Malmö och Stockholm (Arlanda).

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg London t/r inkl flygskatt
 • Bussresor i England
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc ( 2 London, 4 nätter Oxford)
 • 6 frukostar
 • 4 middagar
 • 1 afternoon-tea
 • 1 båttur i Oxford
 • Lokalguider i Oxford, London och på "Morden i Midsomer"-rundtur
 • Inträde till Shakespeares födelsehus, Blenheim Palace och Windsor Castle
 • Utflykt till Stratford-upon-Avon, Cotswolds, "Midsomer"-byar och Windsor
 • Utflykt & inträde till Highclere Castle (=Downton Abbey) - gäller endast avgången 23/8

Tillägg

 • Enkelrum 3.495 kr
 • Avbeställningsskydd 800 kr
 • Inträde Towern ca 25 £
 • Chelsea Flower Show ca 860 kr - gäller endast avgången 22/5

Dagsprogram maj

Dag 1 Flyg till London. Stadsrundtur
Mitt på dagen landar vi i London. Big Ben, Tower of London, Buckingham Palace, Westminster Abbey - listan över sevärdheter kan göras mycket längre! En stadsrundtur med lokalguide ger oss en känsla för London och dess speciella dragningskraft. Boende två nätter på 4-stjärniga Holiday Inn London Kensington.

Dag 2 London
Fri tid i London. Idag finns det tillfälle att följa med guiden till Towern, som Vilhelm Erövraren lät uppföra efter sin kröning 1066. Här bor, förutom de 37 livgardister, "Beefeaters", som vaktar fästningen även sju korpar, som skyddas av legenden om att kungadömet kommer att falla om de överger Towern! Eller kanske vill du gå på Chelsea Flower Show (tillägg ca 860 kr)?

Det världsberömda varuhuset Harrods i Knightsbridge och tjusiga Fortnum & Mason lockar säkert, liksom det rika utbudet av affärer längs Oxford respektive Regent Street. Kanske passar du också på att besöka det bohemiska Notting Hill, odödliggjort genom filmen med samma namn? Säkert dedikerar man även tid till något av Londons fantastiska museer, t ex British Museum, som är världens äldsta museum, Madame Tussaud's eller Natural History Museum. Ta del av folkvimlet i Covent Garden, strosa i Londons praktfulla parker eller gör en båttur på Themsen till Greenwich – den "tidlösa tidshållaren". Valet är fritt! Måhända kröner du aftonen med en teaterföreställning i West End?

Dag 3 London-Oxford. Morden i Midsomer
Fri förmiddag i London, därefter går färden västerut genom Themsens lummiga dalgång. Uppehåll i Henley-on-Thames, vars medeltida gatunät och gamla hus personifierar den landsortsidyll vi lärt känna i flera engelska TV-serier. Staden är berömd för sin årligen återkommande kungliga regatta, men också genom sin roll i "Morden i Midsomer". Tillsammans med en lokalguide besöker vi under dagen flera pittoreska byar och miljöer med anknytning till den populära engelska deckarserien. En av dessa, Wallingford, känns säkert extra bekant – staden "vikarierar" nämligen som "Causton"!

Vi avrundar med ett besök i Dorchester och dess klosterkyrka från 1140. Siluetten av torn och tornspiror förkunnar så småningom att vi närmar oss universitetsstaden Oxford. Här ska vi bo fyra nätter på 4-stjärniga The Principal Oxford Spires Hotel, där vi även intar tre av våra middagar. Ca 10 mil.

Dag 4 Oxford
Ackompanjerade av en lokalguide bekantar vi oss under förmiddagen med Oxford, som präglas av sitt månghundraåriga akademiska liv. Stadens världsberömda universitet består av 36 college, grundade mellan 1200- och 1500-talen. Äldst är University College, störst Christ Church College – under ett besök får vi en inblick i den akademiska världen. De pampiga byggnaderna och miljöerna känns säkert igen från TV-serier som "Morse" – den sarkastiske, operaälskande kommissarien, och "Lewis".

Eftermiddagen är fri för egna strövtåg i Oxford. Middag på hotellet.

Dag 5 Utflykt till Cotswolds & Stratford
Efter frukost överger vi för en stund Oxfordshire och sätter kurs mot måleriska Cotswolds. Romantiska små byar i honungsfärgad sten, stengärdsgårdar och charmiga kyrkor pryder det mjuka, böljande landskapet och fulländar idyllen. Cotswolds blev under medeltiden förmöget på ullhandel, pengar som användes till storslagna kyrkobyggen och eleganta stadshus, byggda med regionens speciella kalksten. Byar som Bourton-on-the-Water, Stow-on-the-Wold, m fl, är som hämtade ur sagans värld! Vi besöker ett par av dem och fortsätter därefter mot Stratford-upon-Avon i hjärtat av Midlands.

I Stratford-upon-Avon föddes William Shakespeare år 1564 och det mesta i staden kretsar kring denne store och tidlöse dramatiker och poet. "Romeo och Julia", "Hamlet" och "Macbeth" är bara några av mästerverken han berikat världen med. Besök i Shakespeares födelsehus ger oss en bild av hans liv och livsverk. I Holy Trinity Church ligger han begravd. Korsvirkeshus i mjuka färger och byggnader i tudorstil kantar vår promenad genom staden.

Avslutningsvis tar vi del av en klassisk engelsk tradition: afternoon tea! I tjusiga omgivningar njuter vi av sandwichar, scones och läckra bakverk ackompanjerat av te. Tillbaka i Oxford middag på egen hand. Ca 18 mil.

Dag 6 Utflykt båttur & Blenheim Palace
På förmiddagen gör vi en stillsam båttur på Cherwell och Isis, som Themsen kallas på sin väg genom Oxford.

På eftermiddagen gör vi en utflykt till det magnifika barockslottet Blenheim Palace, där Sir Winston Churchill föddes 1874. I närbelägna Bladon, ligger han begravd. Förste hertig av Marlborough, John Churchill, fick slottet i belöning av drottning Anna för att han besegrat fransmännen i slaget vid Blenheim 1704. Den omgivande parken matchar slottet i prakt. Middag på hotellet. Ca 3,5 mil.

Dag 7 Oxford-Windsor-flyg hem
Under förmiddagen avfärd från Oxford till Windsor Castle, drottningfamiljens pampiga residens, som tronar på en höjd. Vilhelm Erövraren låg bakom även detta, världens största bebodda slott, som tillkom år 1070 för att vakta Londons västra flank. 1917 tog George V slottets namn till familjenamn och sedan dess är alltså Windsor det brittiska kungahusets officiella namn. Kvällsflyg till Sverige. Ca 14 mil med buss.

Dagsprogram augusti

Dag 1 Flyg till London-Oxford
Vi landar i London och färdas därefter med buss västerut förbi drottningfamiljens Windsor och genom Themsens lummiga dalgång. Vi kommer strax till förtjusande Henley-on-Thames, vars medeltida gatunät och gamla hus personifierar den landsortsidyll vi lärt känna i flera engelska TV-serier. Berömmelse har staden nått genom sin årligen återkommande kungliga regatta, men också genom sin roll i "Morden i Midsomer".

Tillsammans med en lokalguide besöker vi under dagen flera pittoreska byar och miljöer med anknytning till den populära engelska deckarserien. En av dessa, Wallingford, känns säkert extra bekant – staden "vikarierar" nämligen som "Causton"! Vi avrundar med ett besök i Dorchester och dess klosterkyrka från 1140. Siluetten av torn och tornspiror förkunnar så småningom att vi närmar oss universitetsstaden Oxford. Här ska vi bo fyra nätter på 4-stjärniga Four Pillars Oxford Spires Hotel. Middag på hotellet. Ca 10 mil med buss.

Dag 2 Oxford & Blenheim Palace
Ackompanjerade av en lokalguide bekantar vi oss under förmiddagen med Oxford, som präglas av sitt månghundraåriga akademiska liv. Stadens världsberömda universitet består av 36 college, grundade mellan 1200- och 1500-talen. Äldst är University College, störst Christ Church College – under ett besök får vi en inblick i den akademiska världen. De pampiga byggnaderna och miljöerna känns säkert igen från TV-serier som "Morse" – den sarkastiske, operaälskande kommissarien, och "Lewis". En stillsam båttur på Cherwell och Isis, som Themsen kallas på sin väg genom Oxford, sätter extra guldkant på dagen.

På eftermiddagen gör vi en utflykt till det magnifika barockslottet Blenheim Palace, där Sir Winston Churchill föddes 1874. I närbelägna Bladon, ligger han begravd. Förste hertig av Marlborough, John Churchill, fick slottet i belöning av drottning Anna för att han besegrat fransmännen i slaget vid Blenheim 1704. Den omgivande parken matchar slottet i prakt. Middag på hotellet. Ca 3,5 mil.

Dag 3 Downton Abbey & fri tid Oxford
Idag ska vi besöka Highclere Castle (ca 6 mil söder om Oxford) - godset Downton Abbey i den enormt framgångsrika dramaserien med samma namn! Här utspelade sig den mesta av handlingen i historien om den aristokratiska familjen Crawley och deras tjänstefolk. Vi får se såväl slottet, som slottsparken och en egyptisk utställning.

Tillbaka i Oxford får vi lite tid att uppleva Oxford på egen hand. Kanske besöka den botaniska trädgården - landets äldsta eller något av de förnämliga museerna, t ex Ashmolean Museum. Middag på hotellet.

Dag 4 Utflykt till Cotswolds & Stratford
Efter frukost överger vi för en stund Oxfordshire och sätter kurs mot måleriska Cotswolds. Romantiska små byar i honungsfärgad sten, stengärdsgårdar och charmiga kyrkor pryder det mjuka, böljande landskapet och fulländar idyllen. Cotswolds blev under medeltiden förmöget på ullhandel, pengar som användes till storslagna kyrkobyggen och eleganta stadshus, byggda med regionens speciella kalksten. Byar som Bourton-on-the-Water, Stow-on-the-Wold, m fl, är som hämtade ur sagans värld! Vi besöker ett par av dem och fortsätter därefter mot Stratford-upon-Avon i hjärtat av Midlands.

Här föddes 1564 William Shakespeare och det mesta i staden kretsar kring denne store och tidlöse dramatiker och poet. "Romeo och Julia", "Hamlet" och "Macbeth" är bara några av mästerverken han berikat världen med. Besök i Shakespeares födelsehus ger oss en bild av hans liv och livsverk. I Holy Trinity Church ligger han begravd. Korsvirkeshus i mjuka färger och byggnader i tudorstil kantar vår promenad genom staden. Avslutningsvis tar vi del av en klassisk engelsk tradition: afternoon tea! I tjusiga omgivningar njuter vi av sandwichar, scones och läckra bakverk ackompanjerat av te. På kvällen är vi åter i Oxford. Middag på egen hand. Ca 18 mil.

Dag 5 Oxford-London
Vi lämnar så Oxford och sätter kurs mot London. På vägen in till Londons centrum får vi en första blick av några av metropolens berömda monument. Mängder av historiska byggnader och skatter från olika epoker vittnar om Londons tusenåriga ställning som säte för de brittiska monarkerna och centrum för handel och ekonomi. Big Ben, Tower of London (Towern); där kronjuvelerna förvaras, Tower Bridge, Buckingham Palace, Westminster Abbey - listan över sevärdheter kan göras mycket längre! En guidad stadsrundtur ger oss en känsla för London och dess speciella dragningskraft.

Efter incheckning på Kensington Close Hotel, står resten av dagen till eget förfogande. Ca 10 mil.

Dag 6 London
En fantastisk stad ligger för våra fötter! Den som önskar följer med guiden till Towern (ingår ej i priset), som Vilhelm Erövraren lät uppföra efter sin kröning 1066. Här bor, förutom de 37 livgardister, "Beefeaters", som vaktar fästningen även sju korpar, som skyddas av legenden om att kungadömet kommer att falla om de överger Towern!

Det världsberömda varuhuset Harrods i Knightsbridge och tjusiga Fortnum & Mason lockar säkert, liksom det rika utbudet av affärer längs Oxford respektive Regent Street. Kanske passar du också på att besöka det bohemiska Notting Hill, odödliggjort genom filmen med samma namn? Säkert dedikerar man även tid till något av Londons fantastiska museer, t ex British Museum, som är världens äldsta museum. Ta del av folkvimlet i Covent Garden, strosa i Londons praktfulla parker eller gör en båttur på Themsen till Greenwich – den "tidlösa tidshållaren". Valet är fritt! Måhända kröner du aftonen med en teaterföreställning i West End?

Dag 7 Utflykt Windsor. Flyg från London
Dagen bjuder på en utflykt till Windsor Castle, drottningfamiljens pampiga residens, som tronar på en höjd. Vilhelm Erövraren låg bakom även detta, världens största bebodda slott, som tillkom år 1070 för att vakta Londons västra flank. 1917 tog George V slottets namn till familjenamn och sedan dess är alltså Windsor det brittiska kungahusets officiella namn. Vi besöker slottet och har därefter fri tid i Windsor, innan bussen tar oss till flygplatsen. Ca 6 mil med buss. 

Chelsea Flower Show

Chelsea Flower Show!
23-25 maj arrangeras världens mest berömda trädgårdsutställning, Chelsea Flower Show, vid Royal Chelsea Hospital. JÖRNS har möjlighet att skaffa biljetter (vår dag 2). Du som är intresserad av att gå - vänta inte för länge, biljetterna säljs fort slut!

Bra att veta

Valuta: Brittiska pund

Tidsskillnad: - 1 tim

Kommentarer

2018

Mycket bra och trevligt ordnat. Guiden Anna var jättebra, Tina unik med sin kunskap, extremt bra. /Betyg resan 5, guiden 5 /Mikael

Jättetrevlig resa med bra hotell. Bra upplägg och duktiga guider. Man fick uppleva många fina platser. /Betyg resan 4, guiden 4 /Lena

Bra och innehållsrikt upplägg. Guiden Anna - Mycket duktig på att fixa till det när det strulade med buss sista dagen. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

2017

Bra hotell, bra buss, bra guide (Anna P). Trevlig kombination. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Bra mat, bra guide Anna, bra busschaufför och bra hotell. Anna är suverän. Vänlig, rolig, kunnig och himla trevlig. Bra dagsprogram utan alltför tidiga mornar. /Betyg resan 5, guiden 5 /Hildegard Linné Jarskog

Bra upplägg med många intressanta upplevelser. Guiden Anna P - Mycket trevlig och underhållande och kommer att bli ännu bättre med lite mera rutin. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Bra upplägg och innehåll på de olika aktiviteterna. Bra balans mellan aktiviteter och egen tid. Anna Palm är en mycket trevlig och socialt kompetent person. Har bra ledaregenskaper, så när hon får samma rutin som sina äldre och mer rutinerade kollegor blir hon en pärla. Så ta väl vara på henne!! /Betyg resan 5, guiden 5 /Lennart Frank

Mycket professionellt genomförande på alla nivåer. Påläst, rolig, kompetent /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Super med att det mesta är ordnat i förväg och mycket intressanta besök. Anna Palm är personlig med humor och även ansvarstagande och flexibel. En härlig person som lockar till många skratt! /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Guiden Anna - Glad, energisk, bjuder på sig själv /Betyg resan 4, guiden 5 /Anonym

Kunnig, positiv och serviceinriktad (Anna). /Betyg resan 5, guiden 5 /Rolf Strömberg

Jättefina hotell. Positiv omtänksam kunnig. /Betyg resan 5, guiden 5 /Kerstin Eriksson

2016

En mycket innehållsrik resa. Ingrid var en utmärkt guide. /Betyg resan 4, guiden 5 /Anonym

Väldigt bra upplägg. Inte för stressigt. Guiden (Ingrid J) mycket trevlig och kompetent. Rätt kvinna på rätt plats. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

2015

Resan var mycket bra upplagd, lagom takt, ingen stress. Ingrid (guiden) var toppen, de andra (lokalguiderna) var mycket bra också. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Vi fick se en hel del och många nya intryck. Ingrid var mycket bra. /Betyg resan 5, guiden 5 /Bo Jonsson

Mycket smidig och lyhörd är Ingrid. Den lokalguide som var med vid Cambridge var otroligt entusiasmerande. /Betyg resan 5, guiden 5 /Birgitta Belin

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
22/5Göteborg, LandvetterEngland (fr Göteborg), 7 d
Guide: Ingrid Johansson
716 795:-BokaMer information
22/5Köpenhamn, KastrupEngland (fr Köpenhamn), 7 d
Guide: Ingrid Johansson
616 795:-BokaMer information
22/5Stockholm, ArlandaEngland (fr Stockholm), 7 d
Guide: Ingrid Johansson
816 795:-BokaMer information

Hotell

Hotellrum Hotel Kensington Close London

Holiday Inn London Kensington, London

Holiday Inn London Kensington i London.
The Principal Oxford Spires Hotel, Oxford

The Principal Oxford Spires Hotel, Oxford

Oxford Spires Four Pillars Hotel i Oxford.

Resekalender

5/2Jokkmokks vintermarknad (fr Göteborg), 4 dfrån 11 495:-
5/2Jokkmokks vintermarknad (fr Malmö), 4 dfrån 11 495:-
5/2Jokkmokks vintermarknad (fr Stockholm), 4 dfrån 11 495:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo