Skip to main content

England - London, "morden i Midsomer", Oxford, Stratford, Windsor & Downton Abbey

Livgardist, "Beefeater". Foto: photolibrary.com. Tower Bridge. Foto: VisitBritain/Ben Johnson. Parad på The Mall. Foto: VisitBritain/Philipp Pley.

Bibury. Foto Ingrid Johansson

Tower Bridge. Foto Agneta Pettersson Studeny

London Bridge. Foto Ingrid Johansson

Houses of Parliament. Foto Ingrid Johansson

Towern. Foto Ingrid Johansson

Oxford. Foto Ingrid Johansson

Isis, Oxford. Foto Ingrid Johansson

Blenheim Palace. Foto Ingrid Johansson

Bourton on the Water. Foto Ingrid Johansson

Windsor Castle. Foto Ingrid Johansson

Eton College. Foto Ingrid Johansson

Six Bells, Warborough. Foto Ingrid Johansson

Windsor Castle - drottningfamiljens ståtliga residens.

Windsor Castle - drottningfamiljens ståtliga residens.

Status:
Vår senaste resa har avgått, men vi jobbar på att lägga upp fler avgångar.

Sällan har väl uttrycket "Cool Britannia" känts mer relevant än nu? Efter OS-succén är för evigt trendiga London hetare än någonsin! Hett är även "Morden i Midsomer". Ackompanjerade av en lokalguide följer vi i fotspåren av den populära deckaren, och upplever idylliska engelska landsbygdsmiljöer och småstäder.

Vi utforskar metropolen London, lärdomsstaden Oxford, Shakespeares Stratford-upon-Avon och det förtjusande Cotswolds. Platser som förundrar och förför. Ett besök på Windsor Castle avslutar vår resa. Rule, Britannia!

På majavgången finns det möjlighet att gå på världsberömda Chelsea Flower Show!

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter), Malmö och Stockholm (Arlanda).

Sök resa

Chelsea Flower Show

Chelsea Flower Show!
23-25 maj arrangeras världens mest berömda trädgårdsutställning, Chelsea Flower Show, vid Royal Chelsea Hospital. JÖRNS har möjlighet att skaffa biljetter (vår dag 2). Du som är intresserad av att gå - vänta inte för länge, biljetterna säljs fort slut!

Bra att veta

Valuta: Brittiska pund

Tidsskillnad: - 1 tim

Dagsprogram

 • DAG 1 AVRESA MAJ: Flyg till London. Stadsrundtur

  Mitt på dagen landar vi i London. Big Ben, Tower of London, Buckingham Palace, Westminster Abbey - listan över sevärdheter kan göras mycket längre! En stadsrundtur med lokalguide ger oss en känsla för London och dess speciella dragningskraft. Boende två nätter på 4-stjärniga Holiday Inn London Kensington.


  Tower Bridge. Foto Agneta Pettersson Studeny

  Flyg till London. Stadsrundtur
 • DAG 2: London

  Fri tid i London. Idag finns det tillfälle att följa med guiden till Towern, som Vilhelm Erövraren lät uppföra efter sin kröning 1066. Här bor, förutom de 37 livgardister, "Beefeaters", som vaktar fästningen även sju korpar, som skyddas av legenden om att kungadömet kommer att falla om de överger Towern! Eller kanske vill du gå på Chelsea Flower Show (tillägg ca 860 kr)?

  Det världsberömda varuhuset Harrods i Knightsbridge och tjusiga Fortnum & Mason lockar säkert, liksom det rika utbudet av affärer längs Oxford respektive Regent Street. Kanske passar du också på att besöka det bohemiska Notting Hill, odödliggjort genom filmen med samma namn? Säkert dedikerar man även tid till något av Londons fantastiska museer, t ex British Museum, som är världens äldsta museum, Madame Tussaud's eller Natural History Museum. Ta del av folkvimlet i Covent Garden, strosa i Londons praktfulla parker eller gör en båttur på Themsen till Greenwich – den "tidlösa tidshållaren". Valet är fritt! Måhända kröner du aftonen med en teaterföreställning i West End?


  Livgardist, "Beefeater". Foto: photolibrary.com. Tower Bridge. Foto: VisitBritain/Ben Johnson. Parad på The Mall. Foto: VisitBritain/Philipp Pley.

  London
 • DAG 3: London-Oxford. Morden i Midsomer

  Fri förmiddag i London, därefter går färden västerut genom Themsens lummiga dalgång. Uppehåll i Henley-on-Thames, vars medeltida gatunät och gamla hus personifierar den landsortsidyll vi lärt känna i flera engelska TV-serier. Staden är berömd för sin årligen återkommande kungliga regatta, men också genom sin roll i "Morden i Midsomer". Tillsammans med en lokalguide besöker vi under dagen flera pittoreska byar och miljöer med anknytning till den populära engelska deckarserien. En av dessa, Wallingford, känns säkert extra bekant – staden "vikarierar" nämligen som "Causton"!

  Vi avrundar med ett besök i Dorchester och dess klosterkyrka från 1140. Siluetten av torn och tornspiror förkunnar så småningom att vi närmar oss universitetsstaden Oxford. Här ska vi bo fyra nätter på 4-stjärniga The Principal Oxford Spires Hotel, där vi även intar tre av våra middagar.
  Ca 10 mil.


  Six Bells, Warborough. Foto Ingrid Johansson

  London-Oxford. Morden i Midsomer
 • DAG 4: Oxford

  Ackompanjerade av en lokalguide bekantar vi oss under förmiddagen med Oxford, som präglas av sitt månghundraåriga akademiska liv. Stadens världsberömda universitet består av 36 college, grundade mellan 1200- och 1500-talen. Äldst är University College, störst Christ Church College – under ett besök får vi en inblick i den akademiska världen. De pampiga byggnaderna och miljöerna känns säkert igen från TV-serier som "Morse" – den sarkastiske, operaälskande kommissarien, och "Lewis".

  Eftermiddagen är fri för egna strövtåg i Oxford. Middag på hotellet.


  Oxford. Foto Ingrid Johansson

  Oxford
 • DAG 5: Utflykt till Cotswolds & Stratford

  Efter frukost överger vi för en stund Oxfordshire och sätter kurs mot måleriska Cotswolds. Romantiska små byar i honungsfärgad sten, stengärdsgårdar och charmiga kyrkor pryder det mjuka, böljande landskapet och fulländar idyllen. Cotswolds blev under medeltiden förmöget på ullhandel, pengar som användes till storslagna kyrkobyggen och eleganta stadshus, byggda med regionens speciella kalksten. Byar som Bourton-on-the-Water, Stow-on-the-Wold, m fl, är som hämtade ur sagans värld! Vi besöker ett par av dem och fortsätter därefter mot Stratford-upon-Avon i hjärtat av Midlands.

  I Stratford-upon-Avon föddes William Shakespeare år 1564 och det mesta i staden kretsar kring denne store och tidlöse dramatiker och poet. "Romeo och Julia", "Hamlet" och "Macbeth" är bara några av mästerverken han berikat världen med. Besök i Shakespeares födelsehus ger oss en bild av hans liv och livsverk. I Holy Trinity Church ligger han begravd. Korsvirkeshus i mjuka färger och byggnader i tudorstil kantar vår promenad genom staden.

  Avslutningsvis tar vi del av en klassisk engelsk tradition: afternoon tea! I tjusiga omgivningar njuter vi av sandwichar, scones och läckra bakverk ackompanjerat av te. Tillbaka i Oxford middag på egen hand.
  Ca 18 mil.


  Bourton on the Water. Foto Ingrid Johansson

  Utflykt till Cotswolds & Stratford
 • DAG 6: Utflykt båttur & Blenheim Palace

  På förmiddagen gör vi en stillsam båttur på Cherwell och Isis, som Themsen kallas på sin väg genom Oxford.

  På eftermiddagen gör vi en utflykt till det magnifika barockslottet Blenheim Palace, där Sir Winston Churchill föddes 1874. I närbelägna Bladon, ligger han begravd. Förste hertig av Marlborough, John Churchill, fick slottet i belöning av drottning Anna för att han besegrat fransmännen i slaget vid Blenheim 1704. Den omgivande parken matchar slottet i prakt. Middag på hotellet.
  Ca 3,5 mil.


  Blenheim Palace. Foto Ingrid Johansson

  Utflykt båttur & Blenheim Palace
 • DAG 7: Oxford-Windsor-flyg hem

  Under förmiddagen avfärd från Oxford till Windsor Castle, drottningfamiljens pampiga residens, som tronar på en höjd. Vilhelm Erövraren låg bakom även detta, världens största bebodda slott, som tillkom år 1070 för att vakta Londons västra flank. 1917 tog George V slottets namn till familjenamn och sedan dess är alltså Windsor det brittiska kungahusets officiella namn. Kvällsflyg till Sverige. Ca 14 mil med buss.


  Windsor Castle. Foto Ingrid Johansson

  Oxford-Windsor-flyg hem
 • DAG 1 AVRESA AUGUSTI: Flyg till London-Oxford

  Vi landar i London och färdas därefter med buss västerut förbi drottningfamiljens Windsor och genom Themsens lummiga dalgång. Vi kommer strax till förtjusande Henley-on-Thames, vars medeltida gatunät och gamla hus personifierar den landsortsidyll vi lärt känna i flera engelska TV-serier. Berömmelse har staden nått genom sin årligen återkommande kungliga regatta, men också genom sin roll i "Morden i Midsomer".

  Tillsammans med en lokalguide besöker vi under dagen flera pittoreska byar och miljöer med anknytning till den populära engelska deckarserien. En av dessa, Wallingford, känns säkert extra bekant – staden "vikarierar" nämligen som "Causton"! Vi avrundar med ett besök i Dorchester och dess klosterkyrka från 1140. Siluetten av torn och tornspiror förkunnar så småningom att vi närmar oss universitetsstaden Oxford. Här ska vi bo fyra nätter på 4-stjärniga Four Pillars Oxford Spires Hotel. Middag på hotellet.
  Ca 10 mil med buss.


  Six Bells, Warborough. Foto Ingrid Johansson

  Flyg till London-Oxford
 • DAG 2: Oxford & Blenheim Palace

  Ackompanjerade av en lokalguide bekantar vi oss under förmiddagen med Oxford, som präglas av sitt månghundraåriga akademiska liv. Stadens världsberömda universitet består av 36 college, grundade mellan 1200- och 1500-talen. Äldst är University College, störst Christ Church College – under ett besök får vi en inblick i den akademiska världen. De pampiga byggnaderna och miljöerna känns säkert igen från TV-serier som "Morse" – den sarkastiske, operaälskande kommissarien, och "Lewis". En stillsam båttur på Cherwell och Isis, som Themsen kallas på sin väg genom Oxford, sätter extra guldkant på dagen.

  På eftermiddagen gör vi en utflykt till det magnifika barockslottet Blenheim Palace, där Sir Winston Churchill föddes 1874. I närbelägna Bladon, ligger han begravd. Förste hertig av Marlborough, John Churchill, fick slottet i belöning av drottning Anna för att han besegrat fransmännen i slaget vid Blenheim 1704. Den omgivande parken matchar slottet i prakt. Middag på hotellet.
  Ca 3,5 mil.


  Blenheim Palace. Foto Ingrid Johansson

  Oxford & Blenheim Palace
 • DAG 3: Downton Abbey & fri tid Oxford

  Idag ska vi besöka Highclere Castle (ca 6 mil söder om Oxford) - godset Downton Abbey i den enormt framgångsrika dramaserien med samma namn! Här utspelade sig den mesta av handlingen i historien om den aristokratiska familjen Crawley och deras tjänstefolk. Vi får se såväl slottet, som slottsparken och en egyptisk utställning.

  Tillbaka i Oxford får vi lite tid att uppleva Oxford på egen hand. Kanske besöka den botaniska trädgården - landets äldsta eller något av de förnämliga museerna, t ex Ashmolean Museum. Middag på hotellet.


  Oxford. Foto Ingrid Johansson

  Downton Abbey & fri tid Oxford
 • DAG 4: Utflykt till Cotswolds & Stratford

  Efter frukost överger vi för en stund Oxfordshire och sätter kurs mot måleriska Cotswolds. Romantiska små byar i honungsfärgad sten, stengärdsgårdar och charmiga kyrkor pryder det mjuka, böljande landskapet och fulländar idyllen. Cotswolds blev under medeltiden förmöget på ullhandel, pengar som användes till storslagna kyrkobyggen och eleganta stadshus, byggda med regionens speciella kalksten. Byar som Bourton-on-the-Water, Stow-on-the-Wold, m fl, är som hämtade ur sagans värld! Vi besöker ett par av dem och fortsätter därefter mot Stratford-upon-Avon i hjärtat av Midlands.

  Här föddes 1564 William Shakespeare och det mesta i staden kretsar kring denne store och tidlöse dramatiker och poet. "Romeo och Julia", "Hamlet" och "Macbeth" är bara några av mästerverken han berikat världen med. Besök i Shakespeares födelsehus ger oss en bild av hans liv och livsverk. I Holy Trinity Church ligger han begravd. Korsvirkeshus i mjuka färger och byggnader i tudorstil kantar vår promenad genom staden. Avslutningsvis tar vi del av en klassisk engelsk tradition: afternoon tea! I tjusiga omgivningar njuter vi av sandwichar, scones och läckra bakverk ackompanjerat av te. På kvällen är vi åter i Oxford. Middag på egen hand.
  Ca 18 mil.


  Isis, Oxford. Foto Ingrid Johansson

  Utflykt till Cotswolds & Stratford
 • DAG 5: Oxford-London

  Vi lämnar så Oxford och sätter kurs mot London. På vägen in till Londons centrum får vi en första blick av några av metropolens berömda monument. Mängder av historiska byggnader och skatter från olika epoker vittnar om Londons tusenåriga ställning som säte för de brittiska monarkerna och centrum för handel och ekonomi. Big Ben, Tower of London (Towern); där kronjuvelerna förvaras, Tower Bridge, Buckingham Palace, Westminster Abbey - listan över sevärdheter kan göras mycket längre! En guidad stadsrundtur ger oss en känsla för London och dess speciella dragningskraft.

  Efter incheckning på Kensington Close Hotel, står resten av dagen till eget förfogande.
  Ca 10 mil.


  Tower Bridge. Foto Agneta Pettersson Studeny

  Oxford-London
 • DAG 6: London

  En fantastisk stad ligger för våra fötter! Den som önskar följer med guiden till Towern (ingår ej i priset), som Vilhelm Erövraren lät uppföra efter sin kröning 1066. Här bor, förutom de 37 livgardister, "Beefeaters", som vaktar fästningen även sju korpar, som skyddas av legenden om att kungadömet kommer att falla om de överger Towern!

  Det världsberömda varuhuset Harrods i Knightsbridge och tjusiga Fortnum & Mason lockar säkert, liksom det rika utbudet av affärer längs Oxford respektive Regent Street. Kanske passar du också på att besöka det bohemiska Notting Hill, odödliggjort genom filmen med samma namn? Säkert dedikerar man även tid till något av Londons fantastiska museer, t ex British Museum, som är världens äldsta museum. Ta del av folkvimlet i Covent Garden, strosa i Londons praktfulla parker eller gör en båttur på Themsen till Greenwich – den "tidlösa tidshållaren". Valet är fritt! Måhända kröner du aftonen med en teaterföreställning i West End?


  Livgardist, "Beefeater". Foto: photolibrary.com. Tower Bridge. Foto: VisitBritain/Ben Johnson. Parad på The Mall. Foto: VisitBritain/Philipp Pley.

  London
 • DAG 7: Utflykt Windsor. Flyg från London

  Dagen bjuder på en utflykt till Windsor Castle, drottningfamiljens pampiga residens, som tronar på en höjd. Vilhelm Erövraren låg bakom även detta, världens största bebodda slott, som tillkom år 1070 för att vakta Londons västra flank. 1917 tog George V slottets namn till familjenamn och sedan dess är alltså Windsor det brittiska kungahusets officiella namn. Vi besöker slottet och har därefter fri tid i Windsor, innan bussen tar oss till flygplatsen.
  Ca 6 mil med buss.


  Windsor Castle. Foto Ingrid Johansson

  Utflykt Windsor. Flyg från London

Karta

Hotell

Hotellrum Hotel Kensington Close London

Holiday Inn London Kensington, London

Holiday Inn London Kensington i London.
The Principal Oxford Spires Hotel, Oxford

The Principal Oxford Spires Hotel, Oxford

Oxford Spires Four Pillars Hotel i Oxford.

Andra resenärer har också tittat på

De sju italienska vulkanöarna - Eoliska öarna

De sju italienska vulkanöarna - Eoliska öarna

I havet utanför Siciliens nordkust reser sig sju vulkaniska öar, skapade av naturens förunderliga krafter. Döpta efter vindguden Aiolus av grekerna och präglade av 5000 års kulturhistoria. Möt Isole E...
Färöarna - småskaligt möter storslaget

Färöarna - småskaligt möter storslaget

"Världens mest oförstörda öar", "en av de mest fascinerande platserna i världen", "favoritdestination" – superlativen haglar när den internationella resepressen uttalar sig om Färöarna! Hit åker man i...
Färggranna hus i Longyearbyen, Svalbard. Foto: Shutterstock

Svalbard - Nordenskiöldbreen, Pyramiden & hundspann - med Tromsö

Redan 1194 sägs isländska sjöfarare ha landstigit på ögruppen, men först 1596 då nederländaren Willem Barents anlände, ansågs Svalbard officiellt upptäckt. Belägna i Norra ishavet, ca 1,5 timmar med f...
Sydengland med Cornwall, Devon, Stonehenge, Bath & Brighton

Sydengland med Cornwall, Devon, Stonehenge, Bath & Brighton

Kombinationen av lantlig fridfullhet, milt klimat och gyllene stränder har fått folk att vallfärda till, och förälska sig i, Cornwall och Devon — Englands magiska sydvästra hörn. Här möts du av...
Wales & Lake District med Liverpool, York & Manchester

Wales & Lake District med Liverpool, York & Manchester

Vår resa tar sin början i de norra delarna av Wales, ett uråldrigt land med storslagen natur, dramatisk historia och spännande myter. Vi utforskar måleriska Conwy, Llandudno och Portmeirion, åker tåg...

Resekalender

21/9Kullabygden i skördetid med Arilds vingård, 1dfrån 1 165:-
21/9Hamburg med Elbphilharmonie (m Sydsvenskan-HD), 3 dfrån 6 195:-
27/9Stockholm med 'Så som i himmelen'/'Häxorna i Eastwick', 3 dfrån 3 745:-
1/10Toscana med Umbrien (fr Stockholm), 8 dfrån 16 495:-
1/10Toscana med Umbrien (fr Göteborg), 8 dfrån 16 995:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo