Skip to main content

England - London, "morden i Midsomer", Oxford, Stratford, Windsor & Downton Abbey

Oxford. Foto: Pixabay

Houses of Parliament. Foto Ingrid Johansson

Highclere Castle. Foto: Pixabay

Towern. Foto Ingrid Johansson

Isis, Oxford. Foto Ingrid Johansson

Blenheim Palace. Foto: Pixabay

Big Ben i London. Foto: Pixabay

Bourton on the Water. Foto Ingrid Johansson

Tower Bridge. Foto: Pixabay

Windsor Castle. Foto Ingrid Johansson

Eton College. Foto Ingrid Johansson

Six Bells, Warborough. Foto Ingrid Johansson

Buckingham Palace. Foto: Pixabay

Vy över London. Foto: Pixabay

Windsor Castle - drottningfamiljens ståtliga residens.

Windsor Castle - drottningfamiljens ståtliga residens.

Status:
Vår senaste resa har avgått, men vi jobbar på att lägga upp fler avgångar.

Sällan har väl uttrycket "Cool Britannia" känts mer relevant än nu? Efter OS-succén är för evigt trendiga London hetare än någonsin! Hett är även "Morden i Midsomer". Vi följer i fotspåren av den populära deckaren, och upplever idylliska engelska landsbygdsmiljöer och småstäder.

Vi utforskar metropolen London, lärdomsstaden Oxford, Shakespeares Stratford-upon-Avon och det förtjusande Cotswolds. Platser som förundrar och förför. Ett besök på Windsor Castle avslutar vår resa. Rule, Britannia!

Guide på resan är Ingrid Johansson.

Programmet i korthet

Dag 1: Vi besöker byar med anknytning till "Morden i Midsomer". Ankomst Oxford. (M)
Dag 2: Stadsvandring med lokalguide i Oxford. Utflykt till Blendheim Palace. (F,M)
Dag 3: Utflykt till Cotswolds & Stratford. Vi besöker olika byar och går på Afternoon tea. (F)
Dag 4: Idag besöker vi Highclere Castle, känt från tv-serien Downton Abbey. (F,M)
Dag 5: Ankomst till London. Guidad stadsrundtur med lokalguide. (F)
Dag 6: Dagen är fri för egna aktiviteter i London. En fantastisk dag ligger framför oss! (F)
Dag 7: Utflykt till Windsor Castle, drottningfamiljens pampiga residens. Hemresa. (F)

F=Frukost M=Middag

Bor du långt från flygplatsen?

Tjuvstarta semestern genom att bo på något av våra subventionerade anslutningshotell. Du vaknar pigg och utvilad och kan lätt ta dig till flyget.  

Läs mer om vårt hotellerbjudande i Göteborg, Malmö och Stockholm.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg London t/r inkl flygskatt
 • Bussresor i England
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (4 nätter Oxford, 2 London)
 • 6 frukostar
 • 3 middagar
 • 1 afternoon-tea
 • 1 båttur i Oxford
 • Lokalguider i Oxford och London
 • Inträde till Shakespeares födelsehus, Blenheim Palace och Windsor Castle
 • Utflykt till Stratford-upon-Avon, Cotswolds, "Midsomer"-byar och Windsor
 • Utflykt & inträde till Highclere Castle (=Downton Abbey)

Tillägg

 • Enkelrum 3.495 kr
 • Avbeställningsskydd 800 kr
 • Inträde Towern ca 25 £

Bra att veta

Valuta: Brittiska pund

Tidsskillnad: - 1 tim

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till London-Oxford

  Vi landar i London och färdas därefter med buss västerut förbi drottningfamiljens Windsor och genom Themsens lummiga dalgång. Vi kommer strax till förtjusande Henley-on-Thames, vars medeltida gatunät och gamla hus personifierar den landsortsidyll vi lärt känna i flera engelska TV-serier. Berömmelse har staden nått genom sin årligen återkommande kungliga regatta, men också genom sin roll i "Morden i Midsomer".

  Vi besöker under dagen flera pittoreska byar och miljöer med anknytning till den populära engelska deckarserien. En av dessa, Wallingford, känns säkert extra bekant – staden "vikarierar" nämligen som "Causton"! Vi avrundar med ett besök i Dorchester och dess klosterkyrka från 1140. Siluetten av torn och tornspiror förkunnar så småningom att vi närmar oss universitetsstaden Oxford. Här ska vi bo fyra nätter på 4-stjärniga Four Pillars Oxford Spires Hotel. Middag på hotellet.
  Ca 10 mil med buss.


  Oxford. Foto: Pixabay

  Flyg till London-Oxford
 • DAG 2: Oxford & Blenheim Palace

  Ackompanjerade av en lokalguide bekantar vi oss under förmiddagen med Oxford, som präglas av sitt månghundraåriga akademiska liv. Stadens världsberömda universitet består av 36 college, grundade mellan 1200- och 1500-talen. Äldst är University College, störst Christ Church College – under ett besök får vi en inblick i den akademiska världen. De pampiga byggnaderna och miljöerna känns säkert igen från TV-serier som "Morse" – den sarkastiske, operaälskande kommissarien, och "Lewis". En stillsam båttur på Cherwell och Isis, som Themsen kallas på sin väg genom Oxford, sätter extra guldkant på dagen.

  På eftermiddagen gör vi en utflykt till det magnifika barockslottet Blenheim Palace, där Sir Winston Churchill föddes 1874. I närbelägna Bladon, ligger han begravd. Förste hertig av Marlborough, John Churchill, fick slottet i belöning av drottning Anna för att han besegrat fransmännen i slaget vid Blenheim 1704. Den omgivande parken matchar slottet i prakt. Middag på hotellet.
  Ca 3,5 mil.


  Blenheim Palace. Foto: Pixabay

  Oxford & Blenheim Palace
 • DAG 3: Utflykt till Cotswolds & Stratford

  Efter frukost överger vi för en stund Oxfordshire och sätter kurs mot måleriska Cotswolds. Romantiska små byar i honungsfärgad sten, stengärdsgårdar och charmiga kyrkor pryder det mjuka, böljande landskapet och fulländar idyllen. Cotswolds blev under medeltiden förmöget på ullhandel, pengar som användes till storslagna kyrkobyggen och eleganta stadshus, byggda med regionens speciella kalksten. Byar som Bourton-on-the-Water, Stow-on-the-Wold, m fl, är som hämtade ur sagans värld! Vi besöker ett par av dem och fortsätter därefter mot Stratford-upon-Avon i hjärtat av Midlands.

  Här föddes 1564 William Shakespeare och det mesta i staden kretsar kring denne store och tidlöse dramatiker och poet. "Romeo och Julia", "Hamlet" och "Macbeth" är bara några av mästerverken han berikat världen med. Besök i Shakespeares födelsehus ger oss en bild av hans liv och livsverk. I Holy Trinity Church ligger han begravd. Korsvirkeshus i mjuka färger och byggnader i tudorstil kantar vår promenad genom staden. Avslutningsvis tar vi del av en klassisk engelsk tradition: afternoon tea! I tjusiga omgivningar njuter vi av sandwichar, scones och läckra bakverk ackompanjerat av te. På kvällen är vi åter i Oxford. Middag på egen hand.
  Ca 18 mil.


  Bourton on the Water. Foto Ingrid Johansson

  Utflykt till Cotswolds & Stratford
 • DAG 4: Downton Abbey & fri tid Oxford

  Idag ska vi besöka Highclere Castle (ca 6 mil söder om Oxford) - godset Downton Abbey i den enormt framgångsrika dramaserien med samma namn! Här utspelade sig den mesta av handlingen i historien om den aristokratiska familjen Crawley och deras tjänstefolk. Vi får se såväl slottet, som slottsparken och en egyptisk utställning.

  Tillbaka i Oxford får vi lite tid att uppleva Oxford på egen hand. Kanske besöka den botaniska trädgården - landets äldsta eller något av de förnämliga museerna, t ex Ashmolean Museum. Middag på hotellet.


  Highclere Castle. Foto: Pixabay

  Downton Abbey & fri tid Oxford
 • DAG 5: Oxford-London

  Vi lämnar så Oxford och sätter kurs mot London. På vägen in till Londons centrum får vi en första blick av några av metropolens berömda monument. Mängder av historiska byggnader och skatter från olika epoker vittnar om Londons tusenåriga ställning som säte för de brittiska monarkerna och centrum för handel och ekonomi. Big Ben, Tower of London (Towern); där kronjuvelerna förvaras, Tower Bridge, Buckingham Palace, Westminster Abbey - listan över sevärdheter kan göras mycket längre! En guidad stadsrundtur ger oss en känsla för London och dess speciella dragningskraft.

  Efter incheckning på Kensington Close Hotel, står resten av dagen till eget förfogande.
  Ca 10 mil.


  Vy över London. Foto: Pixabay

  Oxford-London
 • DAG 6: London

  En fantastisk stad ligger för våra fötter! Den som önskar följer med guiden till Towern (ingår ej i priset), som Vilhelm Erövraren lät uppföra efter sin kröning 1066. Här bor, förutom de 37 livgardister, "Beefeaters", som vaktar fästningen även sju korpar, som skyddas av legenden om att kungadömet kommer att falla om de överger Towern!

  Det världsberömda varuhuset Harrods i Knightsbridge och tjusiga Fortnum & Mason lockar säkert, liksom det rika utbudet av affärer längs Oxford respektive Regent Street. Kanske passar du också på att besöka det bohemiska Notting Hill, odödliggjort genom filmen med samma namn? Säkert dedikerar man även tid till något av Londons fantastiska museer, t ex British Museum, som är världens äldsta museum. Ta del av folkvimlet i Covent Garden, strosa i Londons praktfulla parker eller gör en båttur på Themsen till Greenwich – den "tidlösa tidshållaren". Valet är fritt! Måhända kröner du aftonen med en teaterföreställning i West End?


  Tower Bridge. Foto: Pixabay

  London
 • DAG 7: Utflykt Windsor. Flyg från London

  Dagen bjuder på en utflykt till Windsor Castle, drottningfamiljens pampiga residens, som tronar på en höjd. Vilhelm Erövraren låg bakom även detta, världens största bebodda slott, som tillkom år 1070 för att vakta Londons västra flank. 1917 tog George V slottets namn till familjenamn och sedan dess är alltså Windsor det brittiska kungahusets officiella namn. Vi besöker slottet och har därefter fri tid i Windsor, innan bussen tar oss till flygplatsen.
  Ca 6 mil med buss.


  Windsor Castle - drottningfamiljens ståtliga residens.

  Utflykt Windsor. Flyg från London

Karta

Hotell

Hotellrum Hotel Kensington Close London

Holiday Inn London Kensington, London

Holiday Inn London Kensington är beläget i hjärtat av Kensington och Chelsea. Hotellet har en traditionell pub, restaurang, lobby och bar. Flera av Londons turistattraktioner finns inom gångavstånd. H...
The Principal Oxford Spires Hotel, Oxford

The Principal Oxford Spires Hotel, Oxford

Oxford Spires Four Pillars Hotel i Oxford. Hotellet har pool & spa och även en fruktträdgård. Hotellet ligger en kort promenad från Oxfords centrum. Oxford ‘City of dreaming spires’ har mycket att erb...

Andra resenärer har också tittat på

De sju italienska vulkanöarna - Eoliska öarna

De sju italienska vulkanöarna - Eoliska öarna

I havet utanför Siciliens nordkust reser sig sju vulkaniska öar, skapade av naturens förunderliga krafter. Döpta efter vindguden Aiolus av grekerna och präglade av 5000 års kulturhistoria. Möt Isole E...
Sydengland med Cornwall, Devon, Stonehenge, Bath & Brighton

Sydengland med Cornwall, Devon, Stonehenge, Bath & Brighton

Kombinationen av lantlig fridfullhet, milt klimat och gyllene stränder har fått folk att vallfärda till, och förälska sig i, Cornwall och Devon — Englands magiska sydvästra hörn. Här möts du av...
Resekalender
13/4Holland med blomstertåget (endast fr Skåne), 6 dfrån 8 995:-
16/4Holland med blomstertåget, 6 dfrån 9 295:-
3/5Baskien, Galicien & Kantabrien (fr Göteborg), 8 dfrån 18 495:-
3/5Baskien, Galicien & Kantabrien (fr Köpenhamn), 8 d från 18 495:-
3/5Baskien, Galicien & Kantabrien (fr Stockholm), 8 d från 18 495:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo