Skip to main content
Resor rika på innehåll med guide. Låt livet blomma...

Göta kanal - Västergötland med Läckö slott

Bild: Sluss i Forsvik. Foto Madeleine Persson
Bild: Forsvik. Foto Madeleine Persson
Bild: Kanalbåten Sandön. Foto Madeleine Persson
Bild: Slussdags. Foto Madeleine Persson
Bild: Längs kanalen. Foto Madeleine Persson
Pris från:
4 345:-
Dagar:3
Guide, whispers, resa med helturistbuss, logi i 2-bäddsrum (2 nätter Skövde), 2 frukostar, 1 lunch (dag 2), 2 middagar, 1 förmiddagskaffe (dag 1), 1 eftermiddagskaffe (dag 3), inträde Mjellby konstmuseum och Läckö Slott, besök Falbygdens Ost, besök i Skara, båttur Karlsborg-Töreboda.
Transportsätt:Buss
Boka resa

För artonde året i följd presenterar vi denna populära resa i Göta kanals västgötadel, som är ytterst sevärd! Dessutom finns det många andra klenoder i Västergötland. Landskapet är oerhört rikt med sin historia och sin varierande natur. Här finner vi den golvplana Varaslätten, Falbygdens böljande ängar och Kinnekulles vulkanliknande kägla med lövskogsrika sluttningar som speglar sig i Vänerns vatten. Och här flyter den stilla Göta kanal. Välkommen till det blå bandet i det gröna landet!

Avresa från Skåne.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (2 nätter i Skövde)
 • 2 frukostar
 • 1 lunch (dag 2)
 • 2 middagar
 • Förmiddagskaffe (dag 1)
 • Eftermiddagskaffe (dag 3)
 • Inträde Mjellby konstmuseum och Läckö Slott
 • Besök Falbygdens Ost
 • Besök i Skara
 • Båttur Karlsborg-Töreboda

Tillägg

 • Enkelrum 550 kr
 • Avbeställningsskydd 400 kr

Dagsprogram

Dag 1 Hemorten-Skövde
Vi färdas mot spännande upplevelser! I Halmstad gör vi förmiddagsuppehåll hos Halmstadsgruppens museum Mjellby konstmuseum. Här serveras vi även kaffe och smörgås. Längs Viskans dalgång kommer vi upp till Knallebygden.

Efter en paus i Borås fortsätter vi till Falköping och Falbygdens ost, där det ges tillfälle till inköp. Vårt slutmål för dagen är Skövde och högt belägna First Hotel Billingehus, som välkomnar oss med trivsam miljö. Vi samlas så småningom till en gemensam middag. Efter måltiden sitter vi kanske kvar en stund och njuter av den vackra utsikten eller kopplar av i hotellets spa. Ca 41 mil från Malmö.

Dag 2 Båttur Göta kanal och Skara
En innehållsrik dag ligger framför oss. Med bussen kommer vi till Karlsborg där vi går ombord på M/S Sandön, som ska ta oss med på en ljuv kanalkryss. Hela Göta kanal är 19 mil lång – vår sträcka genom Västergötland anses var den absolut finaste. Vi slussas upp vid Forsvik och stävar i sakta mak genom trånga passager och utsprängda leder in i det trolska Tiveden och vidare mot kanalens högsta punkt, sjön Viken. Under båtresan serveras lunch ombord.

Efter några härliga timmar till ”sjöss” angör vi slutligen Töreboda, där vår buss väntar.  ”Till Skara skall vi fara…” Vi får tid att på egen hand strosa runt i Skaras centrum. Om domkyrkan är öppen beser vi naturligtvis denna – den västgötska fromhetens högborg i sten och prakt. Domkyrkans krypta, som tillhör de äldsta delarna av kyrkan, är från 1000-talet. Andra märkliga ting är Adalvardskalken – Nordens äldsta gravfynd – och de vackra glasmosaikfönstren av Bo Beskow. Snart är vi åter på vårt hotell och får en stunds avkoppling innan vi samlas till middag. Ca 10 mil med buss.

Dag 3 Skövde-Hemorten
Efter frukost tar vi plats i bussen. Men tro därför inte att det bara blir en transportdag! Färden går genom fagra västgötabygder till Läckö Slott som för några år sedan firade 700 år. Slottet har förutom sin egen historia, årligen många populära utställningar.
Under dagen har vi även gjort ett besök på Rörstrands Porslinsfabrik i Lidköping. Företagets 250-åriga historia visas i det lilla museet. En fyndbutik finns också.

I trakten av Floda ligger 1600-tals slottet Nääs, känt för sina stolta traditioner inom slöjd och hantverk. I denna anrika slottsmiljö smakar det gott med eftermiddagskaffe. Vi fortsätter hemåt och beräknar vara åter i Malmö vid 20-tiden. Ca 45 mil till Malmö.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
22/7BussGöta Kanal - Västergötland, 3 d
Guide: Madeleine Persson
Mer än 84 345:-BokaMer information

Hotell

First Hotel Billingehus, Skövde

First Hotel Billingehus, Skövde

First Hotel Billingehus har ett naturskönt läge på berget Billingen...

Resekalender

1/3Stockholm - musik & teater, 3 dfrån 3 650:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo