Skip to main content

Grönland - kalvande glaciärer & midnattssol

Båt vid isberg. Foto Grönlandsresor

Inlandsisen vid sjön. Foto Grönlandsresor

Val vid isväggen. Foto Grönlandsresor

Båttur till Isfjorden. Foto Grönlandsresor

Isberg i midnattssol. Foto Grönlandsresor

"Isbergens stad" Ilulissat vid Diskobukten. Foto: Mads Pihl/VisitGreenland

Midnattssol. Foto Ewa Basilewsky

Isberg i midnattssol. Foto Ewa Basilewsky

Nattpaddling. Foto Grönlandsresor

Grönländsk buffe. Foto Ewa Basilewsky

Torkad fisk. Foto Ewa Basilewsky

Kangerlussuaqs flygplats. Foto Ewa Basilewsky

Möte med isberg. Foto: Arctic Umiaq Line A/S

Båttur mellan isbergen i Ilullissat isfjord. Foto: Mads Pihl/VisitGreenland

Grönländsk familj: Foto: Mads Pihl/VisitGreenland

Status:
Vår senaste resa har avgått, men vi jobbar på att lägga upp fler avgångar.

Världens största ö Grönland hör geografiskt till Nordamerika, men politiskt är landet en del av Konungariket Danmark, dock med ett långtgående självstyre. 80 procent av ytan täcks av inlandsis.

Med utgångspunkt från Kangerlussuaq och "isbergens stad" Ilulissat, vackert belägen vid mynningen av Ilulissatfjorden, utforskar vi öns västsida. Vi tar oss genom den arktiska tundran till det väldiga istäcket vid Point 660 och vi ger oss ut på valsafari. En spektakulär midnattssegling bland isbergen, ett minne för livet, fulländar vår reseupplevelse!

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter), Malmö och Stockholm (Arlanda).

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till Kangerlussuaq och från Ilulissat inkl flygskatt
 • Inrikesflyg Kangerlussuaq-Ilulissat
 • Bussresor på Grönland
 • Logi i 2-bäddsrum m dusch/wc (1 natt Kangerlussuaq, 4 Ilulissat)
 • 5 frukostar
 • 2 lunchpaket
 • 3 middagar
 • Utflykt till inlandsisen i Kangerlussuaq
 • Stadsvandring Ilulissat
 • Valsafari
 • Vandring till Sermermiut
 • Båttur till isfjorden i kvällsljus
 • För resenärer fr Sthlm/Gbg: Flyg till Köpenhamn t/r

Tillägg

 • Enkelrum 4.100 kr
 • Båttur till Ilimanaq ca 1.400 kr*
 • Båttur till Eqi ca 3.600 kr*
 • Helikoptertur ca 6.200 kr*
 • Kvällstur med kajak ca 2.100 kr*
 • Fotosightseeing över isfjorden ca 2.400 kr*
 • * Utflyktspriserna för 2020 ej fastställda ännu.
 • Avbeställningsförsäkring via Europeiska ERV. Kontakta oss för info och bokning.

Utflykter

En stadsvandring, 2 utflykter och 2 båtturer ingår i resan - läs mer under Dagsprogram. 

Utflykt till inlandsisen i Kangerlussuaq (dag 1)
Stadsvandring i Ilulissat (dag 2)
Båttur valsafari (dag 3)
Båttur till isfjorden i kvällsljus (dag 4)
Utflykt vandring till Sermermiut (dag 6)

Utflykterna nedan går att boka till när du gör din bokning.

Båttur till Ilimanaq (ca 5 tim, ca 1.400 SEK).
Ilimanaq (Claushavn på danska) grundades redan 1741 och är en by söder om Ilulissat Isfjord (69°05'N, 51°07'W). Här bor det ca 80 personer som livnär sig främst av fiske och jakt. Det finns en vacker kyrka som byggdes 1904.

Båttur till Eqi vid den kalvande glaciären (ca 8-10 tim, ca 3.250 SEK)
Få ställen på Grönland är lika vackra som glaciären Eqip Sermia, som går ut i fjorden 80 km norr om Ilulissat. Med båt är det möjligt att komma helt intill kanten av glaciären och uppleva när den kalvar stora stycken av is. Dånet från ljudet när ismassorna lossnar är enormt och synen när isberget brakar ut i vattnet är betagande. På turen åker vi med moderna och bekväma turistbåtar. Efter ca 3 tim seglats så glider vi varsamt och på säkert avstånd, längs glaciärens kant där vi intar vår lunch. Efter ett par timmars uppehåll åker vi tillbaka till Ilulissat. (Lätt fjällterräng).

Helikoptertur (ca 1,5 tim, ca 4.200 SEK)
På denna tur kommer vi hela vägen, ca 5,5 mil, in i isfjorden där gigantiska isberg bryts loss från inlandsisen och kalvar ner i fjorden. Vi gör ett kort stopp på ca en halvtimme där vi får en fantastisk utsikt över området och skulle vi ha tur så kanske vi får beskåda en massiv kalvning. Helikopter är det enda sättet att komma till detta område. På vägen tillbaka följer vi först glaciärkanten för att sedan flyga över isbergen i fjorden till mynningen, där de större isbergen står på grund mot moränkanten.

Bra att veta

Valuta: Danska kronor

Tidsskillnad: - 4 timmar

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Kangerlussuaq

  Från Köpenhamn flyger vi på morgonen mot Kangerlussuaq, beläget på västra Grönland vid fjorden med samma namn; på förmiddagen lokal tid (Sverige -4h) beräknas vi landa. (Resenärer från Stockholm och Göteborg bor över i Malmö Hyllie natten innan avresa.) Kangerlussuaq, eller Søndre Strømfjord som byn heter på danska, ligger i höjd med polcirkeln, ca 170 km från kusten och endast 25 km från inlandsisen. I drygt 50 år, fram till 1992, låg här en amerikansk militärbas. Byn i sig må vara anspråkslös, men den omgivande naturen med sitt rika djurliv är desto mer fascinerande.

  Efter att vi fått tillfälle att äta lunch väntar en spännande utflykt till den respektingivande inlandsisen, till punkt 660, belägen 660 m ö h. Vi färdas med 4-hjulsdrivna fordon, förbi det kägelformade fjället Sockertoppen och längs med Sandflyktsdalen, där landskapet skiftar mellan bördig hedmark, sandiga dyner och karga bergssluttningar. Vi ser myskoxar, och med lite tur även ren, fjällräv, polarhare och rovfåglar. Strax efter den mäktiga Russelglaciären tar vägen slut, varför vi fortsätter till fots den sista biten fram till det väldiga istäcket. Se till att kameran är laddad! Totalt rymmer Grönlands inlandsis 2,8 miljoner kubikkilometer is, eller annorlunda uttryckt; varje person på jorden har här ett lager med 475 miljoner liter färskvatten! Åter i byn tilldelas vi våra rum på Hotel Kangerlussuaq, där även kvällens goda middag serveras.
  Ca 5 mil.


  Kangerlussuaqs flygplats. Foto Ewa Basilewsky

  Flyg till Kangerlussuaq
 • DAG 2: Kangerlussuaq-Ilulissat

  Efter en tidig frukost checkar vi in för att flyga till Ilulissat, en "luftfärd" på ca 45 minuter. Passa på att beskåda det storslagna landskapet långt nedanför oss och den mäktiga isfjorden, ett Unesco världsarv, när det närmar sig inflygning! En kort transfer tar oss till vårt centrala hotell, Hotel Hvide Falk, där vår lokale guide håller ett informationsmöte och berättar mer om Ilulissat (Jacobshavn) och vad man kan företa sig i området. Ilulissat betyder isberg på grönländska och ger en antydan om omgivningarna. Under en guidad rundtur får vi se mer av den vackra lilla staden, som grundades 1741 och som med sina ca 5000 invånare är landets tredje största.

  Vi lär oss mer om stadens historia, den grönländska kulturen och om livet idag, här 30 mil norr om polcirkeln. Vår guide tar oss också med till hamnen, där vi besöker fiskarna, och försäljarna på "brättet", den lokala marknaden. Vi strosar genom den gamla kolonidelen och passerar polarforskaren Knud Rasmussens födelsehem, liksom den gamla Zionskyrkan i trä. Eftermiddagen är fri att upptäcka på egen hand. En gemensam middag avrundar dagen.


  "Isbergens stad" Ilulissat vid Diskobukten. Foto: Mads Pihl/VisitGreenland

  Kangerlussuaq-Ilulissat
 • DAG 3-5 Utflykter: Valsafari i Diskobukten

  Ilulissat ligger mitt i Diskobukten, som är känd för sina många flytande isberg. Det kalla vattnet gör att många valar på sommaren söker sig in i bukten, främst knölval och vikval, men även sillval, blåval, späckhuggare och grönlandsval kommer på besök. Under en valsafari (ca 4-5 h) hoppas vi ta del av det spektakulära skådespelet! Chanserna att uppleva de majestätiska däggdjuren på nära håll är goda! Ombord på båten äter vi medhavd lätt lunch. Middag i form av en grönländsk buffé med massor av spännande läckerheter väntar på hotellet.


  Val vid isväggen. Foto Grönlandsresor

  Valsafari i Diskobukten
 • Egna utflykter & Isfjorden i midnattssol

  Större delen av denna dag disponeras fritt. Det finns möjlighet att följa med på någon spännande utflykt, t ex:

  Båttur till Ilimanaq, en gammal fiskeby söder om Ilulissat isfjord (ca 5 h)

  Båttur till Eqi vid glaciären Eqip Sermia, som vi får se när den kalvar stora stycken is – ett storslaget skådespel (ca 8-10 h)!

  Helikoptertur - vi flyger in i isfjordens innersta, där gigantiska isblock bryts loss från inlandsisen och kalvar ner i fjorden. Vi får även ett fint helikopterperspektiv över glaciärkanten och isbergen i fjordmynningen (ca 1,5 h).

  Klockan 22 väntar oss så en verklig höjdpunkt – en båttur till isfjorden i midnattssolens sken! Diskobuktens isberg produceras här i fjordens inre av Sermeq Kujalleq-glaciären, som rör sig med en hastighet av upp till 40 m/dag, vilket gör den till världens snabbaste. Glaciären kalvar ca 20 miljoner ton isberg per dygn året runt! De jättelika isbergen som bildas reser sig uppemot 100 meter över havsytan. Vi kommer tillräckligt nära för att se hur stora de verkligen är. Att uppleva detta naturfenomen är få förundrat, att se skådespelet upplyst av midnattssolen är ett minne för livet!

  Egna utflykter & Isfjorden i midnattssol
 • Ledig dag

  Denna dag är fri för egna aktiviteter (se utflyktsförslag föregående dag) och avkoppling.


  Isbergskyrkan. Foto Ewa Basilewsky

  Ledig dag
 • DAG 6-7: Vandring till Sermermiut. Ilulissat-flyg hem

  Under förmiddagen vandrar vi, utrustade med lunchpaket, de 2 kilometrarna (lätt vandring) till den gamla boplatsen Sermermiut, som ligger naturskönt med en strålande utsikt över den världsarvsklassade isfjorden. Här bodde det människor redan för 4000 år sedan och än idag kan man se lämningar i form av inuitgravar och ruiner. Grönlands ursprungsbefolkning delar för övrigt kulturarv med Alaskas inuiter.

  Efter en liten stund på egen hand beger vi oss så på kvällen den korta sträckan till Ilulissat Lufthavn. Härifrån flyger vi inrikes till Kangerlussuaq och vidare till Köpenhamn och anslutande flyg.


  Grönländsk buffe. Foto Ewa Basilewsky

  Vandring till Sermermiut. Ilulissat-flyg hem

Karta

Hotell

Utsida Hotel Hvide Falk

Hotel Hvide Falk, Ilulissat

Hotel Hvide Falk i Ilulissat.
Resturang Hotel Kangerlussuaq

Hotel Kangerlussuaq, Kangerlussuaq

Hotel Kangerlussuaq , centralt beläget i Kangerlussuaq

Andra resenärer har också tittat på

Kiruna-Narvik med Malmbanan & Lofoten

Kiruna-Narvik med Malmbanan & Lofoten

Storslagna vyer genomsyrar vår nordskandinaviska odyssé från Luleå till Lofotens sagolika övärld i nordväst. Vi åker tåg på den berömda Malmbanan, som tillkom för att frakta järnmalm från de stora mal...

Resekalender

28/11Kraków i advent (fr Göteborg), 4 dfrån 8 245:-
28/11Kraków i advent (fr Köpenhamn), 4 dfrån 8 245:-
28/11Kraków i advent (fr Stockholm), 4 dfrån 8 245:-
29/11Advent på Schloss Wedendorf, 3 dfrån 3 695:-
29/11Göteborg med jul på Liseberg, Tjolöholms slott och musikal, 3 dfrån 3 995:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo