Skip to main content

Grönland - kalvande glaciärer & midnattssol

Båt vid isberg. Foto Grönlandsresor

Inlandsisen vid sjön. Foto Grönlandsresor

Val vid isväggen. Foto Grönlandsresor

Båttur till Isfjorden. Foto Grönlandsresor

Isberg i midnattssol. Foto Grönlandsresor

"Isbergens stad" Ilulissat vid Diskobukten. Foto: Mads Pihl/VisitGreenland

Midnattssol. Foto Ewa Basilewsky

Isberg i midnattssol. Foto Ewa Basilewsky

Nattpaddling. Foto Grönlandsresor

Grönländsk buffe. Foto Ewa Basilewsky

Torkad fisk. Foto Ewa Basilewsky

Kangerlussuaqs flygplats. Foto Ewa Basilewsky

Möte med isberg. Foto: Arctic Umiaq Line A/S

Båttur mellan isbergen i Ilullissat isfjord. Foto: Mads Pihl/VisitGreenland

Grönländsk familj: Foto: Mads Pihl/VisitGreenland

Världens största ö Grönland hör geografiskt till Nordamerika, men politiskt är landet en del av Konungariket Danmark, dock med ett långtgående självstyre. 80 procent av ytan täcks av inlandsis.

Med utgångspunkt från Kangerlussuaq och "isbergens stad" Ilulissat, vackert belägen vid mynningen av Ilulissatfjorden, utforskar vi öns västsida. Vi tar oss genom den arktiska tundran till det väldiga istäcket vid Point 660 och vi ger oss ut på valsafari. En spektakulär midnattssegling bland isbergen, ett minne för livet, fulländar vår reseupplevelse!

Guide på resan är Ewa Basilewsky.

Programmet i korthet

Dag 1: Ankomst till Kangerlussuaq. Utflykt till inlandsisen. (M)
Dag 2: Flyg till Ilulissat. Guidad rundtur i staden. Fika hos en grönländsk familj. (F)
Dag 3-5: Dessa dagar består av utflykter på Grönland.
Utflykter som ingår:
- Valsafari i Diskobukten. Vandring till Sermermiut. Middag i form av grönländsk buffé. (F,L,M)
- Båttur på Ilimanaq & isfjorden i midnattssol. (F,M)
- En dag helt fri för egna aktiviteter (utflykter går att boka). (F)
Dag 6: Hemresa. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

Bor du långt från flygplatsen?

Tjuvstarta semestern genom att bo på något av våra subventionerade anslutningshotell. Du vaknar pigg och utvilad och kan lätt ta dig till flyget.  

Läs mer om vårt hotellerbjudande i Göteborg, Malmö och Stockholm.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till Kangerlussuaq och från Ilulissat inkl flygskatt
 • Inrikesflyg Kangerlussuaq-Ilulissat
 • Bussresor på Grönland
 • Logi i 2-bäddsrum m dusch/wc (1 natt Kangerlussuaq, 4 Ilulissat)
 • 5 frukostar
 • 1 mellanmål
 • 1 lunch
 • 3 middagar
 • Utflykt till inlandsisen i Kangerlussuaq
 • Stadsvandring Ilulissat
 • Fika hemma hos en grönländsk familj
 • Valsafari
 • Vandring till Sermermiut
 • Båttur till Ilimanaq och isfjorden i kvällsljus

Tillägg

 • Enkelrum 4.200 kr
 • Kvällstur med kajak ca 2.100 kr*
 • Fotosightseeing över isfjorden ca 2.400 kr*
 • Flygtur Master Explorer med bla. Eqi & Ilulissatglaciären ca 7.500 kr*
 • Båttur till Oqaatsut ca 1.200 kr*
 • * Utflyktspriserna för 2021 kan komma att ändras.

Utflykter

En stadsvandring, 2 utflykter och 2 båtturer ingår i resan - läs mer under Dagsprogram. 

Utflykt till inlandsisen i Kangerlussuaq (dag 1)
Stadsvandring i Ilulissat (dag 2)
Båttur valsafari & utflykt vandring till Sermermiut (dag 3)
Båttur till Illimanaq och isfjorden i kvällsljus (dag 4)
 

Utflykterna nedan går att boka till när du gör din bokning.

Kvällstur med kajak (ca 3 tim, ca 2.100 SEK)
Upplev en fantastisk kajaktur i midnattssolens sken. Upplev isbergen från ett mycket speciellt perspektiv i ett vackert ljus från den lågt stående solen. Vi paddlar längs kusten i Ilulissat med isbergen runt omkring oss. Vi sätter säkerheten högt och använder torrdräkter och stabila kajaker. Våra guider är mycket erfarna att paddla i arktisk omgivning och har de högsta kvalifikationerna. Turen kan anpassas beroende på erfarenhet. Svårighetsgrad: lätt/medium.

Fotosightseeing över isfjorden (ca 25 min, ca 2.400 SEK)
Med ett litet flygplan som endast tar fem passagerare flyger vi sakta över de gigantiska isbergen i Ilulissats berömda isfjord.

Master Explorer (ca 1,5 tim, ca 7.500 SEK)
På den här turen flyger vi till den kalvande glaciären vid Eqi, utforskar inlandsisen, tundralandskapet, den spektakulära Ilulissatglaciären och Isfjorden med de gigantiska isbergen m.m

Båttur till Oqaatsut (ca 3 tim, ca 1.200 SEK)
Små isolerade bosättningar är mycket speciella på Grönland. De har alla moderniteter men livet går i ett annat tempo. För bara en generation sen bodde majoriteten av det grönländska folket i dessa små bosättningar längs kusten. Bosättningen Oqaatsut var genom flera århundraden de holländska valjägarnas utväg, därför är ett annat namn för bosättningen Rodebay (röd vik). Idag dras valar fortfarande i land här då och då. Oqaatsut ligger vackert belägen ungefär 15 km norr om Ilulissat, och även om den bara har 45 invånare har den en egen skola, kyrka, butik och en liten restaurang som heter "H8", som är en av de gamla byggnaderna från kolonitiden. Turen till Oqaatsut tar ca 30 minuter och ombord på båten serveras vi kaffe/te. Efter ett par timmars uppehåll åker vi tillbaka till Ilulissat.

Bra att veta

Valuta: Danska kronor

Tidsskillnad: - 4 timmar

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Kangerlussuaq

  Från Köpenhamn flyger vi på morgonen mot Kangerlussuaq, beläget på västra Grönland vid fjorden med samma namn; på förmiddagen lokal tid (Sverige -4h) beräknas vi landa. Kangerlussuaq, eller Søndre Strømfjord som byn heter på danska, ligger i höjd med polcirkeln, ca 170 km från kusten och endast 25 km från inlandsisen. I drygt 50 år, fram till 1992, låg här en amerikansk militärbas. Byn i sig må vara anspråkslös, men den omgivande naturen med sitt rika djurliv är desto mer fascinerande.

  Vi tilldelas våra rum på Hotel Kangerlussuaq och efter att vi fått tillfälle att äta lunch väntar en spännande utflykt till den respektingivande inlandsisen, till punkt 660, belägen 660 m ö h. Vi färdas med 4-hjulsdrivna fordon, förbi det kägelformade fjället Sockertoppen och längs med Sandflyktsdalen, där landskapet skiftar mellan bördig hedmark, sandiga dyner och karga bergssluttningar. Vi ser myskoxar, och med lite tur även ren, fjällräv, polarhare och rovfåglar. Strax efter den mäktiga Russelglaciären tar vägen slut, varför vi fortsätter till fots den sista biten fram till det väldiga istäcket. Se till att kameran är laddad! Totalt rymmer Grönlands inlandsis 2,8 miljoner kubikkilometer is, eller annorlunda uttryckt; varje person på jorden har här ett lager med 475 miljoner liter färskvatten! Kvällens goda middag serveras på hotellet.
  Ca 5 mil.


  Kangerlussuaqs flygplats. Foto Ewa Basilewsky

  Flyg till Kangerlussuaq
 • DAG 2: Kangerlussuaq-Ilulissat

  Efter en tidig frukost checkar vi in för att flyga till Ilulissat, en "luftfärd" på ca 45 minuter. Passa på att beskåda det storslagna landskapet långt nedanför oss och den mäktiga isfjorden, ett Unesco världsarv, när det närmar sig inflygning! En kort transfer tar oss till vårt centrala hotell, Hotel Hvide Falk, där vår guide håller ett informationsmöte och berättar mer om Ilulissat (Jacobshavn) och vad man kan företa sig i området. Ilulissat betyder isberg på grönländska och ger en antydan om omgivningarna. Under en guidad rundtur får vi se mer av den vackra lilla staden, som grundades 1741 och som med sina ca 5000 invånare är landets tredje största.

  Vi lär oss mer om stadens historia, den grönländska kulturen och om livet idag, här 30 mil norr om polcirkeln. Vår guide tar oss också med till hamnen, där vi besöker fiskarna, och försäljarna på "brättet", den lokala marknaden. Vi strosar genom den gamla kolonidelen och passerar polarforskaren Knud Rasmussens födelsehem, liksom den gamla Zionskyrkan i trä. Vi avslutar vår stadsvandring med kaffemik som innebär att du välkomnas till ett grönländskt hem på kaffe, te, kaka och prat om livet i en modern grönländsk stad. Detta är en gammal grönländsk tradition när födelsedagar, bröllop eller ett fint besök ska firas. Du blir varmt välkommen och får höra historier från familjens liv och traditioner i Ilulissat. Eftermiddagen är fri att upptäcka på egen hand.


  "Isbergens stad" Ilulissat vid Diskobukten. Foto: Mads Pihl/VisitGreenland

  Kangerlussuaq-Ilulissat
 • DAG 3-5 Utflykter: Valsafari i Diskobukten och vandring till Sermermiut.

  Ilulissat ligger mitt i Diskobukten, som är känd för sina många flytande isberg. Det kalla vattnet gör att många valar på sommaren söker sig in i bukten, främst knölval och vikval, men även sillval, blåval, späckhuggare och grönlandsval kommer på besök. Under en valsafari (ca 4-5 h) hoppas vi ta del av det spektakulära skådespelet! Chanserna att uppleva de majestätiska däggdjuren på nära håll är goda! Efter utflykten serveras du lunch på hotellet. Under eftermiddagen vandrar vi, utrustade med mellanmål, de 2 kilometrarna (lätt vandring) till den gamla boplatsen Sermermiut, som ligger naturskönt med en strålande utsikt över den världsarvsklassade isfjorden. Här bodde det människor redan för 4000 år sedan och än idag kan man se lämningar i form av inuitgravar och ruiner. Grönlands ursprungsbefolkning delar för övrigt kulturarv med Alaskas inuiter.
  Middag i form av en grönländsk buffé med massor av spännande läckerheter väntar på hotellet.


  Val vid isväggen. Foto Grönlandsresor

  Valsafari i Diskobukten och vandring till Sermermiut.
 • Egna utflykter & utflykt till Ilimanaq & isfjorden i midnattssol

  En stor del av denna dag disponeras fritt. Det finns möjlighet att följa med på någon spännande utflykt.

  Klockan 17 väntar oss så en verklig höjdpunkt – en båttur till Ilimanaq & isfjorden i midnattssolens sken! Ilimanaq (Claushavn på danska) grundades redan 1741 och är en by söder om Ilulissat Isfjord. Här bor det ca 80 personer som livnär sig främst av fiske och jakt. Middagen serveras i 1700-talets Poul Egedes hem. Den historiska andan på denna plats, tillsammans med utsikten över valar som flockar runt i Diskobukten gör det svårt att föreställa sig en mer imponerande plats för en måltid. På resan tillbaka till Ilulissat får vi uppleva en av de allra största attraktionerna på hela Grönland, nämligen Isfjorden. Resan genomförs i midnattssolens sken som ger en fantastisk vacker belysning av isbergen. Diskobuktens isberg produceras här i fjordens inre av Sermeq Kujalleq-glaciären, som rör sig med en hastighet av upp till 40 m/dag, vilket gör den till världens snabbaste. Glaciären kalvar ca 20 miljoner ton isberg per dygn året runt! De jättelika isbergen som bildas reser sig uppemot 100 meter över havsytan. Vi kommer tillräckligt nära för att se hur stora de verkligen är. Att uppleva detta naturfenomen är få förundrat, att se skådespelet upplyst av midnattssolen är ett minne för livet!

  Egna utflykter & utflykt till Ilimanaq & isfjorden i midnattssol
 • Ledig dag

  Denna dag är fri för egna aktiviteter och avkoppling.


  Isbergskyrkan. Foto Ewa Basilewsky

  Ledig dag
 • DAG 6: Ilulissat-flyg hem

  Efter frukost beger vi oss den korta sträckan till Ilulissat Lufthavn. Härifrån flyger vi inrikes till Kangerlussuaq och vidare till Köpenhamn och anslutande flyg.


  Grönländsk buffe. Foto Ewa Basilewsky

  Ilulissat-flyg hem

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris

Juli 2021

21/7- se avresetiderKöpenhamn, KastrupGrönland (fr Köpenhamn), 6 d
Guide: Ewa Basilewsky
Mer än 435 995:-BokaSe avresetider
21/7- se avresetiderGöteborg, LandvetterGrönland (fr Göteborg), 6 d
Guide: Ewa Basilewsky
Mer än 437 745:-BokaSe avresetider
21/7- se avresetiderStockholm, ArlandaGrönland (fr Stockholm), 6 d
Guide: Ewa Basilewsky
Mer än 438 495:-BokaSe avresetider

Hotell

Utsida Hotel Hvide Falk

Hotel Hvide Falk, Ilulissat

Hotel Hvide Falk ligger centralt i Ilulissat med bara några minuters promenad från centrum och Gamla stan. Hotellet byggdes 1970 och har sedan dess tagit emot gäster från hela världen. De har en resta...
Resturang Hotel Kangerlussuaq

Hotel Kangerlussuaq, Kangerlussuaq

Hotel Kangerlussuaq ligger centralt i Kangerlussuaq, i anslutning till flygplatsen. Byn Kangerlussuaq har ca 550 invånare och ligger vid den inre änden av Kangerlussuaq fjord (Søndre Strømfjord) ca. 2...

Andra resenärer har också tittat på

Dalhalla - Jesus Christ Superstar

Dalhalla - Jesus Christ Superstar

En stjärna föll! Nordens Verona föddes! I Dalhalla kan man se hur hela trakten påverkades när den stora meteoriten föll för 360 miljoner år sedan. Längs väggarna kan du se de färgrika berglagren. Akus...
Kiruna-Narvik med Malmbanan & Lofoten

Kiruna-Narvik med Malmbanan & Lofoten

Storslagna vyer genomsyrar vår nordskandinaviska odyssé från Luleå till Lofotens sagolika övärld i nordväst. Vi åker tåg på den berömda Malmbanan, som tillkom för att frakta järnmalm från de stora mal...
Lofoten i norrsken - en vinterresa

Lofoten i norrsken - en vinterresa

Lofotens vilda, vackra natur med mäktiga fjäll som likt en vägg reser sig ur havet är kanske som allra mest betagande på vintern - speciellt under det magiska norrskenet, Aurora Borealis. Tusen färger...
Jokkmokks marknad med Ishotellet & Kiruna

Jokkmokks marknad med Ishotellet & Kiruna

Sedan 1605, eller i över 400 år, hålls det första helgen i februari varje år marknad i Jokkmokk. En tradition som är obruten. Besökare från när och fjärran söker sig hit för att under några dagar ta d...
Resekalender
2/4Påsk på Schloss Wedendorf, 4 dfrån 5 495:-
13/4Holland med blomstertåget (endast fr Skåne), 6 dfrån 8 995:-
15/4Apulien (fr Göteborg), 8 dfrån 16 795:-
15/4Apulien (fr Köpenhamn), 8 dfrån 16 795:-
15/4Apulien (fr Stockholm), 8 dfrån 16 795:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo