Grönland, 6 d

Båt vid isberg. Foto Grönlandsresor
Inlandsisen vid sjön. Foto Grönlandsresor
Val vid isväggen. Foto Grönlandsresor
Båttur till Isfjorden. Foto Grönlandsresor
Isberg i midnattssol. Foto Grönlandsresor
"Isbergens stad" Ilulissat vid Diskobukten. Foto: Mads Pihl/VisitGreenland
Midnattssol. Foto Ewa Basilewsky
Isberg i midnattssol. Foto Ewa Basilewsky
Nattpaddling. Foto Grönlandsresor
Grönländsk buffe. Foto Ewa Basilewsky
Torkad fisk. Foto Ewa Basilewsky
Kangerlussuaqs flygplats. Foto Ewa Basilewsky

Världens största ö Grönland hör geografiskt till Nordamerika, men politiskt är landet en del av Konungariket Danmark, dock med ett långtgående självstyre. 80 procent av ytan täcks av inlandsis.

Med utgångspunkt från Kangerlussuaq och "isbergens stad" Ilulissat, vackert belägen vid mynningen av Ilulissatfjorden, utforskar vi öns västsida. Vi tar oss genom den arktiska tundran till det väldiga istäcket vid Point 660 och vi ger oss ut på valsafari. En spektakulär midnattssegling bland isbergen, ett minne för livet, fulländar vår reseupplevelse!

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter), Malmö och Stockholm (Arlanda).

Status:
Fullt

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till Kangerlussuaq och från Ilulissat inkl flygskatt
 • Inrikesflyg Kangerlussuaq-Ilulissat
 • Bussresor på Grönland
 • Logi i 2-bäddsrum m dusch/wc (1 natt Kangerlussuaq, 4 Ilulissat)
 • 5 frukostar
 • 2 luncher
 • 3 middagar
 • Utflykt till inlandsisen i Kangerlussuaq
 • Stadsvandring Ilulissat
 • Valsafari
 • Vandring till Sermermiut
 • Båttur till isfjorden i kvällsljus

Tillägg

 • Enkelrum 2.750 kr
 • Båttur till Ilimanaq ca 1.300 kr
 • Båttur till Eqi ca 3.100 kr
 • Helikoptertur ca 4.025 kr
 • Avbeställningsförsäkring via Europeiska ERV. Kontakta oss för info och bokning.

Dagsprogram

Dag 1 Flyg till Kangerlussuaq
Via Köpenhamn flyger vi på morgonen mot Kangerlussuaq, beläget på västra Grönland vid fjorden med samma namn; på förmiddagen lokal tid (Sverige -4h) beräknas vi landa. Kangerlussuaq, eller Søndre Strømfjord som byn heter på danska, ligger i höjd med polcirkeln, ca 170 km från kusten och endast 25 km från inlandsisen. I drygt 50 år, fram till 1992, låg här en amerikansk militärbas. Byn i sig må vara anspråkslös, men den omgivande naturen med sitt rika djurliv är desto mer fascinerande. Vi checkar in på vårt hotell och därefter äter vi lunch på hotellet.

Nu väntar en spännande utflykt till den respektingivande inlandsisen, till punkt 660, belägen 660 m ö h. Vi färdas med 4-hjulsdrivna fordon, förbi det kägelformade fjället Sockertoppen och längs med Sandflyktsdalen, där landskapet skiftar mellan bördig hedmark, sandiga dyner och karga bergssluttningar. Vi ser en hjord med myskoxar, och med lite tur även ren, fjällräv, polarhare och rovfåglar. Strax efter den mäktiga Russelglaciären tar vägen slut, varför vi fortsätter till fots den sista biten fram till det väldiga istäcket. Se till att kameran är laddad! Totalt rymmer Grönlands inlandsis 2,8 miljoner kubikkilometer is, eller annorlunda uttryckt; varje person på jorden har här ett lager med 475 miljoner liter färskvatten!

På kvällen serveras middag på vårt hotell. Ca 5 mil.

Dag 2 Kangerlussuaq-Ilulissat
Efter en tidig frukost checkar vi in för att flyga till Ilulissat, en "luftfärd" på ca 45 minuter. Passa på att beskåda det storslagna landskapet långt nedanför oss och den mäktiga isfjorden, ett Unesco världsarv, när det närmar sig inflygning! En kort transfer tar oss till vårt hotell, Hotel Hvide Falk, där vår lokale guide håller ett informationsmöte och berättar mer om Ilulissat (Jacobshavn) och vad man kan företa sig i området. Ilulissat betyder isberg på grönländska och ger en antydan om omgivningarna.

Vi äter lunch på hotellet och därefter får vi under en guidad rundtur, se mer av den vackra lilla staden, som grundades 1741 och som med sina ca 5000 invånare är landets tredje största.

Vi lär oss mer om stadens historia, den grönländska kulturen och om livet idag, här 30 mil norr om polcirkeln. Vår guide tar oss också med till hamnen, där vi besöker fiskarna, och försäljarna på "brättet", den lokala marknaden. Vi strosar genom den gamla kolonidelen och passerar polarforskaren Knud Rasmussens födelsehem, liksom den gamla Zionskyrkan i trä. Eftermiddagen är fri att upptäcka på egen hand. En gemensam middag avrundar dagen.

Dag 3 Sermermiut
Under förmiddagen vandrar vi de 2 kilometrarna (lätt vandring) till den gamla boplatsen Sermermiut, som ligger naturskönt med en strålande utsikt över den världsarvsklassade isfjorden. Här bodde det människor redan för 4000 år sedan och än idag kan man se lämningar i form av inuitgravar och ruiner. Grönlands ursprungsbefolkning delar för övrigt kulturarv med Alaskas inuiter. Vi har med oss matsäckar och äter ett mellanmål/fika ute i naturen.

Eftermiddagen disponeras på egen hand. På kvällen är det dags för Grönländsk buffé på Hotel Hvidefalk, där vi får uppleva grönländska smaker i högsta grad.

Dag 4 Valsafari i Diskobukten  & Isfjorden i midnattssol
Ilulissat ligger mitt i Diskobukten, som är känd för sina många flytande isberg. Det kalla vattnet gör att många valar på sommaren söker sig in i bukten, främst knölval och vikval, men även sillval, blåval, späckhuggare och grönlandsval kommer på besök. Under en valsafari hoppas vi ta del av det spektakulära skådespelet! Chanserna att uppleva de majestätiska däggdjuren på nära håll är goda! På valsafarin delas vi upp i en förmiddagsgrupp och en eftermiddagsgrupp.

Klockan 22 väntar oss så en verklig höjdpunkt – en båttur till isfjorden i midnattssolens sken! Diskobuktens isberg produceras här i fjordens inre av Sermeq Kujalleq-glaciären, som rör sig med en hastighet av upp till 40 m/dag, vilket gör den till världens snabbaste. Glaciären kalvar ca 20 miljoner ton isberg per dygn året runt! De jättelika isbergen som bildas reser sig uppemot 100 meter över havsytan. Vi kommer tillräckligt nära för att se hur stora de verkligen är. Att uppleva detta naturfenomen är få förundrat, att se skådespelet upplyst av midnattssolen är ett minne för livet!

Dag 5 "Ledig dag"     
Denna dag står helt till eget förfogande. Det finns möjlighet att följa med på någon spännande utflykt, t ex:

Båttur till Ilimanaq, en gammal fiskeby söder om Ilulissat isfjord (ca 5 h).

Båttur till Eqi vid glaciären Eqip Sermia, som vi får se när den kalvar stora stycken is – ett storslaget skådespel (ca 8-10 h)!

Helikoptertur - vi flyger in i isfjordens innersta, där gigantiska isblock bryts loss från inlandsisen och kalvar ner i fjorden. Vi får även ett fint helikopterperspektiv över glaciärkanten och isbergen i fjordmynningen (ca 1,5 h).

Dag 6 Ilulissat-flyg hem
Efter en tidig frukost beger vi oss den korta sträckan till Ilulissat Lufthavn. Härifrån flyger vi inrikes till Kangerlussuaq och några timmar senare vidare mot Skandinavien.

Utflykter

En stadsvandring, 2 utflykter och 2 båtturer ingår i resan - läs mer under Dagsprogram. 

Utflykt till inlandsisen i Kangerlussuaq (dag 1)
Stadsvandring i Ilulissat (dag 2)
Båttur valsafari (dag 3)
Utflykt vandring till Sermermiut (dag 4)
Båttur till isfjorden i kvällsljus (dag 4)

Utflykterna nedan går att boka till när du gör din bokning.

Båttur till Ilimanaq (ca 5 tim, ca 1.300 SEK).
Ilimanaq (Claushavn på danska) grundades redan 1741 och är en by söder om Ilulissat Isfjord (69°05'N, 51°07'W). Här bor det ca 80 personer som livnär sig främst av fiske och jakt. Det finns en vacker kyrka som byggdes 1904.

Båttur till Eqi vid den kalvande glaciären (ca 8-10 tim, ca 3.100 SEK)
Få ställen på Grönland är lika vackra som glaciären Eqip Sermia, som går ut i fjorden 80 km norr om Ilulissat. Med båt är det möjligt att komma helt intill kanten av glaciären och uppleva när den kalvar stora stycken av is. Dånet från ljudet när ismassorna lossnar är enormt och synen när isberget brakar ut i vattnet är betagande. På turen åker vi med moderna och bekväma turistbåtar. Efter ca 3 tim seglats så glider vi varsamt och på säkert avstånd, längs glaciärens kant där vi intar vår lunch. Efter ett par timmars uppehåll åker vi tillbaka till Ilulissat. (Lätt fjällterräng).

Helikoptertur (ca 1,5 tim, ca 4.025 SEK)
På denna tur kommer vi hela vägen, ca 5,5 mil, in i isfjorden där gigantiska isberg bryts loss från inlandsisen och kalvar ner i fjorden. Vi gör ett kort stopp på ca en halvtimme där vi får en fantastisk utsikt över området och skulle vi ha tur så kanske vi får beskåda en massiv kalvning. Helikopter är det enda sättet att komma till detta område. På vägen tillbaka följer vi först glaciärkanten för att sedan flyga över isbergen i fjorden till mynningen, där de större isbergen står på grund mot moränkanten.

Bra att veta

Valuta: Danska kronor

Tidsskillnad: - 4 timmar

Karta

Hotell

Hotel Hvide Falk, Ilulissat

Hotel Hvide Falk, Ilulissat

Hotel Hvide Falk i Ilulissat.
Hotel Kangerlussuaq, Kangerlussuaq

Hotel Kangerlussuaq, Kangerlussuaq

Hotel Kangerlussuaq , centralt beläget i Kangerlussuaq
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo