Skip to main content

JÖRNS klimatkompenserar

Res med oss och rädda regnskogen!

Den som reser ser allting klarare. Världen både vidgas och krymper, men främst bygger resande bryggor mellan människor, gör oss alla till världsmedborgare. Vi tror att det går att resa både njutningsfullt och ansvarsfullt och att även små insatser gör stor skillnad i långa loppet. Därför klimatkompenserar vi sedan 2014 alla våra resor genom vårt samarbete med norska Regnskogsfondet. Och du som reser med oss hjälper till! Oavsett om du flyger, åker tåg eller reser med våra bussar hjälper du oss att rädda 2000 m2 regnskog per år.

Sedan juni 2019 drivs dessutom alla våra bussar av fossilfritt bränsle under resans gång.          

Norska Regnskogsfondet

Att vi valt att samarbeta med norska Regnskogsfondet beror på att rädda regnskog är bland de mest effektiva åtgärderna som finns för att reducera det globala koldioxidutsläppet. När regnskogen förstörs är konsekvenserna mycket allvarliga och irreversibla:

  • Världen blir varmare och vädret mer instabilt.
  • Mellan 10-15% av världens  utsläpp av  växthusgaser uppstår i samband med avskogning.
  • Unika djur och växter försvinner för alltid.
  • Människor förlorar sina hem och drvis ut i fattigdom

För varje resenär klimatkompenserar vi motsvarande 2.000 kvm regnskog i ett helt år, oavsett om du reser på en buss-, tåg- eller flygresa. 

Läs mer via länkarna nedan:
stateoftherainforest.regnskogfondet.no
rainforest.no

Vill du klimatkompensera för din resa?

Från och med 2019 har du möjlighet att klimatkompensera för din buss-, tåg- eller flygresa genom JÖRNS. Pengarna går oavkortat till Regnskogsfonden och vi kompenserar med 250:-/kg koldioxid.

När du bokar din resa hos oss ser du vad det kostar att klimatkompensera (steg 2 i bokningen). Vi jobbar med följande beräkningsfaktorer:

  • 0,06 kg koldioxid/km i buss
  • 0,20-0,24 kg koldioxid/km i flyg

Vill du klimatkompensera lite extra? Då går det bra att köpa till klimatkompensation för 25:-/100 kg koldioxid.

För att förenkla vår hantering har vi valt att beräkna koldioxidutsläppet från Kastrup/Köpenhamn vid flygresor och från Malmö vid bussresor.

För mer information om hur man beräknar koldioxidutsläpp för flyg, besök My Climate.

Costa Smeralda
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 2this is a picture of the number 7this is a picture of the number 5this is a picture of the number 4