Skip to main content

Kiruna-Narvik med Malmbanan & Lofoten

Färgglada trähus speglar sig i vattnet i Henningsvær, Lofoten. Foto: Frithjof Fure/Innovation Norway

Platsen för ishotellet i sommartid med solpaneler som kyler ICEHOTEL 365. Foto: Asaf Kliger/ICEHOTEL

Art Suite 365 – Oh Deer. Ulrika Tallving & Carl Wellander. Foto: Asaf Kliger. © ICEHOTEL

2018 Deluxe Suite Lost & found. Design Jens Thoms Ivarsson and Petri ”Bette” Tuominen. Foto: Lars Lindh. © ICEHOTEL

Skrei på tork i Lofoten. Foto: Frithjof Fure/Innovation Norway

Svolvær, Lofoten. Foto: Frithjof Fure/Innovation Norway

Status:
Vår senaste resa har avgått, men vi jobbar på att lägga upp fler avgångar.

Storslagna vyer genomsyrar vår nordskandinaviska odyssé från Luleå till Lofotens sagolika övärld i nordväst. Vi åker tåg på den berömda Malmbanan, som tillkom för att frakta järnmalm från de stora malmfyndigheterna vid Kiruna och Gällivare till kusten. Och som porträtterats i det brittiska TV-programmet Extreme Railway Journeys. Vår tågresa tar oss från Boden till Kiruna och från Kiruna till Narvik, längs Sveriges vackraste tågsträcka. Spännande besök i bla ICEHOTEL 365 förgyller vår färd. Vi avslutar med två dagar i Lofoten, där vi gör en rundtur på öarna och njuter av en båttur på den drömska Trollfjorden!

Guide på resan är Ingrid Johansson.

Programmet i korthet

Dag 1: Flyg till Luleå, besök på Gammelstads kyrkstad. Buss till Boden för övernattning. (M)
Dag 2: Idag tar vi tåget från Boden och passerar polcirkeln innan vi kommer fram till Kiruna. (F,L,M)
Dag 3: Stadsrundtur med lokalguide i Kiruna. Vi besöker Icehotel 365 för lunch och guidad tur. (F,L,M)
Dag 4: Vi åker tåg på Malmbanan från Kiruna till Narvik. Övernattning i Harstad. (F,M)
Dag 5: Vi sätter kurs mot Lofoten Svolvaer. Båttur på den spektakulära Trollfjorden. (F,L,M)
Dag 6: Rundtur med lokalguide på Lofoten. Guiden
visar oss det bästa av dessa fantastiska öar. (F,M)
Dag 7: Hemresa med flyg från Evenes. (F)

F=Frukost L=Lunch M=Middag

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till Luleå och hem från Evenes inkl flygskatter

 • Tåg 2:a klass Boden-Kiruna & Kiruna-Narvik (Malmbanan)

 • Bussresor i Sverige & Norge

 • Logi i 2-bäddsum med dusch/wc (1 natt Boden, 2 Kiruna, 1 Harstad, 2 Svolvaer)

 • 6 frukostar

 • 1 lunch

 • 1 lunchpaket

 • 6 middagar

 • Besök och guidning i Gammelstads kyrkstad

 • Guidat besök Kiruna kyrka, Stadshuset i Kiruna

 • Guidning på Icehotel

 • Båttur till Trollfjorden

 • Rundtur på Lofoten med lokalguide

Tillägg

 • Enkelrum 2.395 kr
 • Avbeställningsskydd 800 kr

Dagsprogram

 • Dag 1: Flyg till Luleå-Boden med Gammelstads kyrkstad

  Under förmiddagen ankommer vi med flyg till Luleå Airport, där en buss väntar på att ta oss vidare till Gammelstad, platsen där Luleå ursprungligen anlades. Här ligger Gammelstads kyrkstad med Nederluleå kyrka och över 400 kyrkstugor - ett fantastiskt minnesmärke som sedan 1996 är upptaget på UNESCOs världsarvslista. Vår guide visar oss runt och berättar mer.

  Vi ges tillfälle att äta lunch i Luleå och fortsätter därefter längs med Luleälven till garnisionsstaden Boden, som med sitt strategiska läge där älven korsar Stambanan, vid sekelskiftet gjordes till ankare i det svenska försvaret mot norr. I en cirkel runt staden anlades Bodens fästning - "Låset i norr" med fem artillerifort på och i ett antal berg. Det sista fortet som togs ur bruk, Rödbergsfortet, är intakt såväl invändigt som utvändigt och är numera klassat som byggnadsminne. Efter incheckning på 4-stjärniga Quality Hotel Bodensia, vars två översta våningar består av en härlig relaxavdelning med utsikt över staden, görs en kortare stadspromenad. Middag på hotellet. Ca 5 mil med buss.

 • Dag 2: Boden-Kiruna med tåg

  Efter frukost promenerar vi till Boden centralstation, varifrån vi ska ta oss med tåg till Kiruna, en behaglig resa på ca fyra timmar. Med det fagra norrbottniska landskapet som kuliss låter vi oss väl smaka av medhavd lunch från hotellet. Vi korsar Polcirkeln och passerar Gällivare innan vi tidig eftermiddag slutligen ankommer till Kiruna station. Här väntar en buss på att ta oss vidare till Best Western Eden Arctic Hotel, vårt "hem" de kommande två nätterna. Säkert lockar en promenad på stan och/eller avkoppling i form av bastu och ett dopp i hotellets pool innan kvällens middag serveras.

 • Dag 3: Kiruna & ICEHOTEL 365 i Jukkasjärvi

  Efter frukost ska vi tillsammans med en lokalguide bekanta oss med Kiruna, som grundades 1900 då gruvverksamheten i Kirunavaara startades. Vår guide berättar mer om gruvdriften - varje dygn, 365 dagar om året bryts 150 000 ton järnmalm i LKAB:s brott(!) - och visar oss Gruvstadspark 1, där några av Kirunas äldsta bebyggelser stått. En del av dessa har flyttats till det nya Kiruna. Mer om den omtalade flytten av staden får vi höra under vårt besök i det nya stadshuset Kristallen. Det gamla, prisbelönta stadshuset monterades ner, men delar av det har tagits tillvara, däribland klocktornet, som flyttats till torget vid det nya stadshuset.

  Vi gör dessutom ett besök i Kiruna kyrka, en gåva från gruvbolaget LKAB, som till formen inspirerats av en samekåta och som är rikt dekorerad av tidens främsta konstnärer. Därefter beger vi oss till Jukkasjärvi och ICEHOTEL för lunch och en guidad visning på det i november 2016 invigda ICEHOTEL 365, som kyls ner av midnattssolen och därför kan hålla öppet 365 dagar om året! Här får vi också veta mer om planerna för vinterns ishotell. Sedan det första hotellet byggdes 1989 har det återuppstått i ny tappning varje vinter. Den rena, klara isen som används hämtas från Torne älv - var tionde sekund rinner motsvarande fyra ishotell förbi älvstranden i Jukkasjärvi.

  Vi passar även på att se Bror Hjorts välkända altartavla i Jukkasjärvis fina träkyrka från 1600-talet. Eftermiddagen är fri för egna strövtåg i Kiruna innan vi åter samlas för en gemensam middag. Ca 4 mil.


  2018 Deluxe Suite Lost & found. Design Jens Thoms Ivarsson and Petri ”Bette” Tuominen. Foto: Lars Lindh. © ICEHOTEL

  Kiruna & ICEHOTEL 365 i Jukkasjärvi
 • Dag 4: Dag 4 Kiruna-Narvik med tåg Malmbanan

  En buss tar oss efter frukost till Kiruna station och tåget som ska ta oss på Malmbanan, som invigdes av Oscar II 1903, till Narvik i Norge. Malmbanan, som sträcker sig från Luleå via Gällivare och Kiruna till Narvik, är en av världens äldsta malmjärnvägar och var den första längre järnväg i Sverige som elektrifierades. Beslutet att bygga Malmbanan var ett av de mest lönsamma som har fattats i riksdagen – inkomsterna från Malmfältens gruvor blev en av förutsättningarna för det svenska välfärdsbygget. Banan klarar av 8 600 ton tunga och 750 meter långa tåg, vilket gör den unik, men framförallt utmärker sig Malmbanan för sin tjusiga sträckning.

  Ombord njuter vi av det storslagna landskap som passerar förbi. Längs med Torneträsk och genom Abisko nationalpark färdas vi mot Riksgränsen, en rutt som valts till Sveriges vackraste järnvägssträcka. Har vi tur ser vi såväl älg och björn som andra vilda djur. När tåget passerat Riksgränsen övergår Malmbanan i norska Ofotbanen. Sakta rullar vi förbi Rombaksfjorden, med branta klippor runt omkring, och närmar oss slutstationen Narvik. Med sitt härliga läge vid Ofotfjorden, omgiven av majestätiska berg har staden blivit en populär destination för vandring och bergsklättring på sommaren och skidåkning på vintern.

  Narvik blev en viktig industristad i Norge tack vare sina isfria hamnar, vilka behövdes för att kunna exportera järn från Sverige. Stora delar av staden ödelades 1940 i samband med den tyska ockupationen, men efter kriget utvecklades Narvik till Norges näststörsta sjöfartsstad. Vi ges tid att ta en promenad och äta lunch - kanske tar du Gondolbanen (ca 295 NOK) upp för Narvikfjellet till Øvre Fjellheisstasjon 656 m ö h för en bit mat med strålande utsikt över fjord, fjäll och stad? Längs med Ofotfjorden tar vi oss med buss så småningom vidare till vårt hotell för natten, Sure Hotel by Best Western Harstad Narvik Airport. Middag. Ca 6 mil med buss.

 • Dag 5: Narvik-Svolvær - båttur på Trollfjorden

  På E10:an, som slingrar sig fram över och längs med sund och fjordar, går färden utmed kusten och via den 1 km långa Tjeldsundbroa över till det fjällrika Hinnøya - Norges största och folkrikaste ö och en del av ögruppen Vesterålen. Härifrån reser vi vidare mot Lofotens sagolika örike och dess huvudort Svolvær. Det är fisket som genom åren utgjort grunden för detta idylliska samhälles existens. Numera, när fiskemängderna avtagit, är turismen även en starkt bidragande faktor. Nästan mitt i centrum reser sig det 569 meter höga fjället Svolværgeita med sina två toppar, en värdig utmaning för de klätterkunniga.

  Under eftermiddagen ska vi njuta av en underbar båttur (3 h) genom ett storslaget fjäll- och fjordlandskap. Från den pittoreska hamnen styr vi ut på Vestfjorden och vidare in i det smala Raftsundet, en två mil lång passage mellan Vesterålen och Lofoten som kantas av upp till 1 000 meter höga fjäll. De hänförande vyerna följer oss in i den trånga, spektakulära Trollfjorden, som skär in i Austvågøya, båtturens absoluta höjdpunkt. Ombord severas vi lunch i form av en god fisksoppa. Med den vackra naturen ständigt närvarande vänder fartyget åter till Svolvær, där vi ska bo två nätter på trevliga Thon Hotel Lofoten, beläget vid hamnen. Middag på hotellet.


  Svolvær, Lofoten. Foto: Frithjof Fure/Innovation Norway

  Narvik-Svolvær - båttur på Trollfjorden
 • Dag 6: Lofoten

  Lofoten ligger för våra fötter! Vår lokalguide möter upp efter frukost och ska under dagen visa oss det bästa av dessa fantasieggande öar. Innanför Lofotens mäktiga fjäll som reser sig ur havet och likt en vägg skärmar av Vestfjorden ”gömmer sig” två öriken som formats av istiderna. Omslutna av fjällspetsar samsas här i grönskande dalar och vikar små jordbruksbygder med pittoreska rödmålade fiskelägen som speglar sig i de djupa fjordarna.

  Här och var gör vi små nedslag för närmre inspektion, reflektion och konsumtion. Efter en innehållsrik dag återvänder vi med urladdade kameror till hotellet och en väntande middag.


  Skrei på tork i Lofoten. Foto: Frithjof Fure/Innovation Norway

  Lofoten
 • Dag 7: Svolvær-Evenes-flyg hem

  En tidig frukost avslutar vår vistelse i Svolvæer, men de vackra vyerna följer oss hela vägen från Austvågøya till Evenes flygplats. Med flyg via Oslo tar vi oss hem och summerar så smått våra intryck av en resa som säkerligen lämnat avtryck i våra hjärtan. Ca 16 mil med buss.

Karta

Hotell

Quality Hotel Bodensia, Boden

Quality Hotel Bodensia, Boden

Quality Hotel Bodensia är ett modernt och välkomnande stadshotell anpassat efter resenärer som uppskattar kvalitet och funktion. De har en relaxavdelning på två våningar som rymmer 5 bastur och en hel...
Thon Hotel Lofoten, Svolvaer

Thon Hotel Lofoten, Svolvaer

Thon Hotel Lofoten ligger idylliskt vid hamnen i Svolvær, mitt i hjärtat av Lofoten. Från hotellet kan du njuta av den fantastiska utsikten över vattnet och fjälltoppen Svolværgeita. Hotellrestaurange...
Lobby Hotel Arctic Eden Kiruna

Hotel Arctic Eden, Kiruna

Hotel Arctic Eden är ett samiskt inspirerat hotell i Kiruna. Byggnaden var ursprungligen en skola som man sedan byggde om till ett hotell. Alla rum är inredda med samisk inspirerad konst designad av K...

Andra resenärer har också tittat på

Andalusiens skatter med Granada, Sevilla, Córdoba & Ronda

Andalusiens skatter med Granada, Sevilla, Córdoba & Ronda

Andalusien är i mångt och mycket själva sinnesbilden av Spanien – tapas, tjurfäktning, flamenco, vita byar etc. Regionen har formats av en mängd olika kulturer och var morernas sista utpost på den ibe...
Antikens Grekland med Aten, Delfi, Meteora & Olympia

Antikens Grekland med Aten, Delfi, Meteora & Olympia

Det var i antikens Grekland allt började. Här föddes demokratin och de flesta av alla vetenskaper. Och här föddes litteraturen, teatern och idrotten. Under en dryg vecka lär vi känna detta enstående l...
Äventyr i Ätradalen

Äventyr i Ätradalen

Vår dagsutflykt till Halland och Ätradalen inleds i Slöinge med förmiddagsfika på Berte Museum - Livet på landet. Här ska vi även lyssna på ett intressant föredrag om museet, som skildrar landsbygden...
Baskien, Galicien & Kantabrien med pintxos, vin och pilgrimer

Baskien, Galicien & Kantabrien med pintxos, vin och pilgrimer

Spanien men ändå inte Spanien. Strävan efter självständighet ligger djupt rotad i den baskiska själen. Baskerna, liksom galicierna, värnar om sitt urspung, det egna språket och gamla traditioner. Med...
Beethoven 250-årsjubileum med Bonn & Köln

Beethoven 250-årsjubileum med Bonn & Köln

2020 är det 250 år sedan den store tyske kompositören Ludwig van Beethoven föddes i Bonn, vilket firas med en rad olika arrangemang. JÖRNS uppmärksammar händelsen med en specialkomponerad resa med Bee...
Berlin - världsmetropolen med Potsdam & Bauhaus-skolan 100 år

Berlin - världsmetropolen med Potsdam & Bauhaus-skolan 100 år

Historia. Kultur. Mångfald. Det finns tusen skäl att åka till Berlin! Denna fängslande metropol sjuder av liv och rörelse, av kreativitet och nyskapande. Att ge en kortfattad bild av staden är inte en...
Bornholm - den ljuvliga ön med rundtur, smörrebröd & ölprovning

Bornholm - den ljuvliga ön med rundtur, smörrebröd & ölprovning

Med katamaranfärjan från Ystad tar vi oss snabbt och smidigt till Rønne på Bornholm. Utgrävningar och inskriptioner visar att ön var bebodd redan omkring 3.000 f.Kr. Vi följer kusten mot öns södra del...
Dag Hammarskjölds Backåkra & Nordic Sea Winery

Dag Hammarskjölds Backåkra & Nordic Sea Winery

Under morgonen går färden mot Simrishamn, där vi ska besöka Nordic Sea Winery, en av norra Europas modernaste vinanläggningar. I vineriet, som startade sin verksamhet 2008, produceras några av Systemb...
Indien med Delhi, Agra & Taj Mahal, Jaipur, Ranthambore & husbåt i Kerala

Indien med Delhi, Agra & Taj Mahal, Jaipur, Ranthambore & husbåt i Kerala

Världens näst folkrikaste land Indien är ett land med svindlande mångfald och skarpa kontraster. Ett potpurri av intryck. På denna omfattande resa upplever vi den sjudande mångmiljonstaden Delhi, Agra...
Resekalender
31/10Malta - bland riddare & tempel (fr Göteborg), 8 dfrån 12 995:-
31/10Malta - bland riddare & tempel (fr Köpenhamn), 8 dfrån 12 995:-
31/10Malta - bland riddare & tempel (fr Stockholm), 8 dfrån 12 995:-
26/11Schleswig-Holstein i julfägring, 4 dfrån 5 395:-
27/11Advent på Schloss Wedendorf, 3 dfrån 3 750:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo