Skip to main content
Resor rika på innehåll med guide. Låt livet blomma...

Medelhavsön Malta - bland riddare & tempel

Bild: Den spektakulära Blå grottan på Malta. Foto: Mario Galea
Bild: Citadellet i Rabat/Victoria på ön Gozo. Foto: viewingmalta.com
Bild: Vackra vyer från Malta. Foto: viewingmalta.com
Bild: Stormästarpalatset i Valletta. Foto: viewingmalta.com
Bild: Hamnen i pittoreska fiskebyn Marsaxlokk. Foto: Clive Vella/viewingmalta.com
Bild: Den forna huvudstaden på Malta, Mdina. Foto: William Attard McCarthy/viewingmalta.com
Bild: Den magnifika interiören i St John´s Co-Cathedral. Foto: Rene Rossignaud/viewingmalta.com
Bild: Grand Harbour i Valletta. Foto: Clive Vella/viewingmalta.com
Bild: Hamnen i Vittoriosa. Foto: Clive Vella/viewingmalta.com
Pris från:
13 995:-
Dagar:8
Guide, whispers, flyg till Valetta t/r inkl flygskatt, bussresor på Malta, logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (7 nätter i Mellieha), 7 frukostar, 1 lunch, 1 förmiddagskaffe, 6 middagar, 1 vinprovning (4 viner m tilltugg), heldagsutflykt till ön Gozo, södra Malta och Mdina & Rabat, halvdagsutflykter till Valletta, vingård samt maltesiska palats, lokalguide på samtliga utflykter, färja Malta-Gozo t/r, inträde till Hagar Qim-templen, Ghar Dalam-grottan, St John's Co-Cathedral, Stormästarpalatset, St Paul's Grotto, The Malta Experience, San Anton Gardens, Citadellet i Rabat/Victoria, Mosta-kyrkan, Casa Rocca Piccola & Palazzo Parisio.
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Fenicier och kartager, romare och araber, korsriddare, fransmän och britter – alla har de någon gång varit Maltas herrar. Och alla har de satt sin prägel på detta vackra örike, format den maltesiska identiteten. Johanniterriddarna efterlämnade palats, fästningar och huvudstaden Valletta, britterna röda telefonkiosker och en vurm för te. De makalösa megalitiska templen är ett arv från öns första invånare.

Sedan 1964 är Malta ett självständigt land bestående av tre bebodda öar; huvudön Malta, den lite mindre Gozo och den mycket mindre Comino. Välkommen till Europas sydligaste stat!

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter), Malmö och Stockholm (Arlanda).

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till Valetta t/r inkl flyskatt

 • Bussresor på Malta

 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (7 nätter i Mellieha)

 • 7 frukostar

 • 1 lunch

 • 1 förmiddagskaffe

 • 6 middagar

 • 1 vinprovning (4 viner m tilltugg)

 • Heldagsutflykter till ön Gozo, Valletta, södra Malta och Mdina & Rabat

 • Halvdagsutflykter till vingård samt maltesiska palats

 • Lokalguide på samtliga utflykter

 • Färja Malta-Gozo t/r

 • Inträde till Hagar Qim-templen, Ghar Dalam-grottan, St John's Co-Cathedral, Stormästarpalatset, St. Paul's Grotto, The Malta Experience, San Anton Gardens, Citadellet i Rabat/ Victoria, Mosta-kyrkan, Casa Rocca Piccola & Palazzo Parisio

Tillägg

 • Enkelrum 3.100 kr
 • Avbeställningsskydd 600 kr
 • Båt till Blå grottan ca € 8

Dagsprogram

Dag 1 Flyg till Malta-Mellieha
Efter en mellanlandning anländer vi till Maltas internationella flygplats, där en chartrad buss väntar på att ta oss vidare till den idylliska staden Mellieha på den nordvästra sidan av huvudön. Här ska vi bo under hela vår Maltavistelse.

Vårt 4-stjärniga hotell, Maritim Antonine Hotel & Spa, är försett med såväl inomhus- som utomhuspool, och offererar dessutom diverse spabehandlingar. En god middag avrundar dagen - innan dess har vi fått tillfälle att bekanta oss med de sköna omgivningarna. Ca 2,5 mil med buss.

Dag 2-7 Utflykter på Malta

Södra Malta
Ackompanjerade av en lokalguide, som kommer att vara med oss under alla våra utflykter, ska vi idag utforska de södra delarna av Malta. Vi inleder i den lilla fiskebyn Wied iż-Żurrieq. Härifrån avgår, om vädret tillåter, båtar till den spektakulära Blå grottan, som enligt sägnen var bebodd av sjöjungfrur. Solens strålar skapar här i samspel med färgglada koraller och det kristallklara vattnet en intensiv färgpalett.

Vi fortsätter till det förhistoriska tempelkomplexet Hagar Qim, tjusigt beläget på en klippa med klarblått hav och blommande vallmor (på våren) som dekor. Massiva tempelväggar och jättelika stenblock förmedlar bilder av en enkel, men högt kultiverad civilisation som levde kring 3000-talet f.Kr.

En stund senare befinner vi oss i den pittoreska fiskebyn Marsaxlokk, där regnbågsfärgade luzzus - fiskebåtar, ligger för ankar. Här får vi tid att botanisera en stund på den lilla marknaden och kanske slår du dig ner på någon trevlig restaurang vid kajenoch njuter av nyfångad fisk till lunch? Vår utfärd avslutas vid grottan Ghar Dalam, där man funnit belägg för att det kan ha bott människor på ön så tidigt som 5400 f.Kr. Ca 7 mil.

Valletta
Denna dag tillägnar vi den praktfulla huvudstaden Valletta, som uppfördes åt ordensriddarna efter den stora belägringen 1565. Bakom en ogenomtränglig ringmur med bastioner gömmer sig breda renässansgator och trånga trappstegsgränder, sandstensfärgade furstepalats och förfallna palazzi som tycks kontemplera en svunnen tid. Stadens hjärta, gatan Trig Ir-Repubblika, domineras av den storslagna katedralen St Johns's Co-Cathedral, vars bländande vackra interiör är en visuell lovsång till de mäktiga ordensriddarna. Här ser vi bl a Caravaggios mästerverk Johannes Döparens halshuggning.

Vi besöker även Stormästarpalatset, byggt på 1570-talet och under mer än 200 år hemvist för Stormästaren, Johanniterordens högste ledare. Nu för tiden är palatset säte för presidenten och parlamentet. Från de vackra trädgårdarna Upper Barrakka Gardens bjuds vi en tjusig vy över hamnen Grand Harbour och städerna Senglea, Cospicua och Vittoriosa. Vi avslutar med att se bildspelet "The Malta Experience", en resa genom Maltas historia. Åter på hotellet har vi lite "ledig" tid innan kvällens middag. Ca 4,5 mil.

Mdina & Rabat
På förmiddagen bekantar vi oss med öns pärla, den forna huvudstaden Mdina, också känd som "Den tysta staden". Innanför de tjocka murarna och vallgraven tycks tiden ha stått stilla och de eleganta palatsen bebos fortfarande av anrika maltesiska familjer. Utanför ligger det moderna Rabat, som innan araberna uppförde muren, tillhörde samma koloni som Mdina. Även här finner vi flera sevärdheter – inte minst den maltesiska kristendomens vagga, St Paul's Grotto, där aposteln Paulus sägs ha bott, och de fenicisiska katakomberna. På Wignacourt museum tar vi del av fina konstsamlingar, sällsynta böcker, reliker mm.

Den frodiga grönskan i San Anton Gardens, öns vackraste botaniska trädgård, sätter punkt för dagens utflykt; på eftermiddagen är vi åter i Mellieha. Ca 4 mil.

Gozo
En båtfärd på 25 minuter tar oss till grannön Gozo, som är grönare och har en lugnare atmosfär än Malta. Under överfarten passerar vi den lilla paradisön Comino, som fått sitt namn efter kryddan spiskummin och räknar färre än tio invånare.

Vi sätter kurs mot bedårande Dwejra Bay, Gozos mest fotograferade plats. Väldiga grottor, lodräta klippor och klippformationer modellerade av väder och vind fyller oss med förundran - den mest kända Azure Window, rasade dessvärre ihop i våras. Färden går därefter vidare till öns huvudort Rabat/Victoria för ett besök i citadellet, vars nuvarande byggnad uppfördes på 1600-talet sedan den ursprungliga, romerska, forcerats av sjörövare.

Efter ett stopp i den måleriska fiskebyn Xlendi lämnar vi så småningom åter Gozo och vänder tillbaka till Mellieha. Middag på egen hand. Ca 5 mil.

Vingård med vinprovning & Mosta kyrka
Dagens halvdagsutlykt inleds med ett besök i Mostas magnifika kyrka, "Rotundan", vars kupol är en av världens största. Den 9 april 1942, strax innan gudstjänst, genomborrades kupolen av en tysk bomb. Mirakulöst nog exploderade bomben aldrig, varför ingen kom till skada!

Vi gör därefter en panoramatur bland de lokala vingårdarna. En vinexpert berättar mer om konsten att odla vin och vi får besöka en vinkällare. Avslutningsvis provar vi fyra maltesiska viner med harmonierande tilltugg i form av lokala specialiteter såsom t ex bigilla - gjord på mosade bönor, brödet ftiras och kapris. 

Eftermiddagen fri för bad mm - flera fina sandstränder ligger inom en kilometer från hotellet. Ca 3,5 mil.

Maltesiska palats
Efter frukost beger vi oss mot Valletta, där vi ska få en visning av det praktfulla palatset Casa Rocca Piccola, uppfört åt en italiensk ordensriddare på 1500-talet och sedan 200 år i adelfamiljen de Piros ägo. Den 9:e markisen av Piro har öppnat upp sitt hem och har vi tur visar markisen själv oss runt!

Efter denna personliga inblick i adelns liv dricker vi kaffe och fortsätter så mot byn Naxxar. Här ska vi besöka Palazzo Parisio, även känt som "Mini Versailles", som stod klart 1733. Palatset byggdes åt den portugisiske stormästaren Manoel de Vilhena, men köptes 1898 av en maltesisk adelsfamilj som med hjälp av hantverkare från Italien och Malta gjorde om det till en av öns mest påkostade bostadhus. Klassiska statyer, takmålningar, en magnifik marmortrappa och en överdådig balsal vittnar om detta.

Eftermiddagen disponeras på egen hand i Mellieha och därefter äter vi en gemensam middag. Ca 4,5 mil.

Dag 8 Mellieha-flyg hem
En härlig och innehållsrik övistelse närmar sig sitt slut. Efter frukost beger vi oss mot flygplatsen, mitt på dagen beräknas våra flyg till Skandinavien lyfta. Ca 2,5 mil med buss.

Bra att veta

Valuta: Euro

Kommentarer

2018

Resan - Kanon. Bente (guiden) du är guld värd /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Guiden Bente - Helt fantastisk!! Där hängde inget fast! /Betyg resan 4, guiden 5 /Ingalill

Inget att klaga på förutom blåste när vi landade! Bente som reseledare är toppen, omtänksam, lyhörd, rolig och kunnig. Och full av överraskningar utanför programmet, /Betyg resan 5, guiden 5 /Eva-Britt

2017

Den bästa guide (Bente E) som jag någonsin haft förmånen att träffa. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Välorganiserad, variationsrik och innehållsrik.  Goda ledaregenskaper (Bente), trevlig och kunnig. /Betyg resan 5, guiden 5 /Bodil Ossiansson

Spännande och varierat innehåll. Mycket proffsig och trevlig (Bente). /Betyg resan 5, guiden 5 /Auli Vietorisz

Resan hade gärna fått vara 10 dagar med bland annat en heldag i Valletta. Bente var en mycket trevlig, informativ och duktig guide som på ett fantastiskt sätt höll ihop vår stora grupp på 37 personer. Bente står verkligen upp för Jörns varumärke Resor med guide . /Betyg resan 5, guiden 5 /Christer Rönnerberg

Guiden Bente - Mkt uppskattat att hon ringde innan resan. Mkt omtänksam, glad, kunnig och samtidigt rak. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Guiden Bente - Mycket trevlig och kunnig, outstanding. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
16/4Göteborg, LandvetterMalta - bland riddare & tempel (fr Göteborg), 8 d
Guide: Bente Ekfeldt
414 995:-BokaMer information
16/4Köpenhamn, KastrupMalta - bland riddare & tempel (fr Köpenhamn), 8 d
Guide: Bente Ekfeldt
714 995:-BokaMer information
16/4Stockholm, ArlandaMalta - bland riddare & tempel (fr Stockholm), 8 d
Guide: Bente Ekfeldt
Mer än 814 995:-BokaMer information
AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
31/10Göteborg, LandvetterMalta - bland riddare & tempel (fr Göteborg), 8 d
Guide: Bente Ekfeldt
Mer än 813 995:-BokaMer information
31/10Köpenhamn, KastrupMalta - bland riddare & tempel (fr Köpenhamn), 8 d
Guide: Bente Ekfeldt
Mer än 813 995:-BokaMer information
31/10Stockholm, ArlandaMalta - bland riddare & tempel (fr Stockholm), 8 d
Guide: Bente Ekfeldt
Mer än 813 995:-BokaMer information

Hotell

Resturang Hotel Maritim Antonine Mellieha

Maritim Antonine Hotel & Spa, Mellieha

Maritim Antonine Hotel & Spa i Mellieha.

Resekalender

5/2Jokkmokks vintermarknad (fr Göteborg), 4 dfrån 11 495:-
5/2Jokkmokks vintermarknad (fr Malmö), 4 dfrån 11 495:-
5/2Jokkmokks vintermarknad (fr Stockholm), 4 dfrån 11 495:-
5/2Jokkmokks vintermarknad avg 2 (fr Göteborg), 4 dfrån 12 295:-
5/2Jokkmokks vintermarknad avg 2 (fr Malmö), 4 dfrån 12 295:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo