Skip to main content

Medelhavsön Malta - bland riddare & tempel

Citadellet i Rabat/Victoria på ön Gozo. Foto: viewingmalta.com

Vackra vyer från Malta. Foto: viewingmalta.com

Stormästarpalatset i Valletta. Foto: viewingmalta.com

Hamnen i pittoreska fiskebyn Marsaxlokk. Foto: Clive Vella/viewingmalta.com

Den forna huvudstaden på Malta, Mdina. Foto: William Attard McCarthy/viewingmalta.com

Den magnifika interiören i St John´s Co-Cathedral. Foto: Rene Rossignaud/viewingmalta.com

Grand Harbour i Valletta. Foto: Clive Vella/viewingmalta.com

Hamnen i Vittoriosa. Foto: Clive Vella/viewingmalta.com

Den spektakulära Blå grottan på Malta. Foto: Mario Galea

The Grand Harbour, Valletta. Foto: viewingmalta.com

Traditionella fiskebätar, luzzus, i Marsaxlokk. Foto: viewingmalta.com

Kusten vid Valletta. Foto: viewingmalta.com

Fenicier och kartager, romare och araber, korsriddare, fransmän och britter – alla har de någon gång varit Maltas herrar. Och alla har de satt sin prägel på detta vackra örike, format den maltesiska identiteten. Johanniterriddarna efterlämnade palats, fästningar och huvudstaden Valletta, britterna röda telefonkiosker och en vurm för te. De makalösa megalitiska templen är ett arv från öns första invånare.

Sedan 1964 är Malta ett självständigt land bestående av tre bebodda öar; huvudön Malta, den lite mindre Gozo och den mycket mindre Comino. Välkommen till Europas sydligaste stat!

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter), Malmö och Stockholm (Arlanda).

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till Valetta t/r inkl flyskatt

 • Bussresor på Malta

 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (7 nätter i Mellieha)

 • 7 frukostar

 • 1 lunch

 • 1 förmiddagskaffe

 • 6 middagar

 • 1 vinprovning (4 viner m tilltugg)

 • Heldagsutflykter till ön Gozo, Valletta, södra Malta och Mdina & Rabat

 • Halvdagsutflykter till vingård samt maltesiska palats

 • Lokalguide på samtliga utflykter

 • Färja Malta-Gozo t/r

 • Inträde till Hagar Qim-templen, Ghar Dalam-grottan, St John's Co-Cathedral, Stormästarpalatset, St. Paul's Grotto, The Malta Experience, San Anton Gardens, Citadellet i Rabat/ Victoria, Mosta-kyrkan, Casa Rocca Piccola & Palazzo Parisio

Tillägg

 • Enkelrum 3.100 kr (april 2.550 kr)
 • Avbeställningsskydd 600 kr
 • Båt till Blå grottan ca € 8

Bra att veta

Valuta: Euro

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Malta-Mellieha

  Efter en mellanlandning anländer vi till Maltas internationella flygplats, där en chartrad buss väntar på att ta oss vidare till den idylliska staden Mellieha på den nordvästra sidan av huvudön. Här ska vi bo under hela vår Maltavistelse.

  Vårt 4-stjärniga hotell, Maritim Antonine Hotel & Spa, är försett med såväl inomhus- som utomhuspool, och offererar dessutom diverse spabehandlingar. En god middag avrundar dagen - innan dess har vi fått tillfälle att bekanta oss med de sköna omgivningarna.
  Ca 2,5 mil med buss.


  Foto Hotel Maritim Antonine

  Flyg till Malta-Mellieha
 • DAG 2-7 Utflykter på Malta: Södra Malta

  Ackompanjerade av en lokalguide, som kommer att vara med oss under alla våra utflykter, ska vi idag utforska de södra delarna av Malta. Vi inleder i den lilla fiskebyn Wied iż-Żurrieq. Härifrån avgår, om vädret tillåter, båtar till den spektakulära Blå grottan, som enligt sägnen var bebodd av sjöjungfrur. Solens strålar skapar här i samspel med färgglada koraller och det kristallklara vattnet en intensiv färgpalett.

  Vi fortsätter till det förhistoriska tempelkomplexet Hagar Qim, tjusigt beläget på en klippa med klarblått hav och blommande vallmor (på våren) som dekor. Massiva tempelväggar och jättelika stenblock förmedlar bilder av en enkel, men högt kultiverad civilisation som levde kring 3000-talet f.Kr.

  En stund senare befinner vi oss i den pittoreska fiskebyn Marsaxlokk, där regnbågsfärgade luzzus - fiskebåtar, ligger för ankar. Här får vi tid att botanisera en stund på den lilla marknaden och kanske slår du dig ner på någon trevlig restaurang vid kajenoch njuter av nyfångad fisk till lunch? Vår utfärd avslutas vid grottan Ghar Dalam, där man funnit belägg för att det kan ha bott människor på ön så tidigt som 5400 f.Kr.
  Ca 7 mil.


  Hamnen i pittoreska fiskebyn Marsaxlokk. Foto: Clive Vella/viewingmalta.com

  Södra Malta
 • Valletta

  Denna dag tillägnar vi den praktfulla huvudstaden Valletta, som uppfördes åt ordensriddarna efter den stora belägringen 1565. Bakom en ogenomtränglig ringmur med bastioner gömmer sig breda renässansgator och trånga trappstegsgränder, sandstensfärgade furstepalats och förfallna palazzi som tycks kontemplera en svunnen tid. Stadens hjärta, gatan Trig Ir-Repubblika, domineras av den storslagna katedralen St Johns's Co-Cathedral, vars bländande vackra interiör är en visuell lovsång till de mäktiga ordensriddarna. Här ser vi bl a Caravaggios mästerverk Johannes Döparens halshuggning.

  Vi besöker även Stormästarpalatset, byggt på 1570-talet och under mer än 200 år hemvist för Stormästaren, Johanniterordens högste ledare. Nu för tiden är palatset säte för presidenten och parlamentet. Från de vackra trädgårdarna Upper Barrakka Gardens bjuds vi en tjusig vy över hamnen Grand Harbour och städerna Senglea, Cospicua och Vittoriosa. Vi avslutar med att se bildspelet "The Malta Experience", en resa genom Maltas historia. Åter på hotellet har vi lite "ledig" tid innan kvällens middag.
  Ca 4,5 mil.


  Stormästarpalatset i Valletta. Foto: viewingmalta.com

  Valletta
 • Mdina & Rabat

  På förmiddagen bekantar vi oss med öns pärla, den forna huvudstaden Mdina, också känd som "Den tysta staden". Innanför de tjocka murarna och vallgraven tycks tiden ha stått stilla och de eleganta palatsen bebos fortfarande av anrika maltesiska familjer. Utanför ligger det moderna Rabat, som innan araberna uppförde muren, tillhörde samma koloni som Mdina. Även här finner vi flera sevärdheter – inte minst den maltesiska kristendomens vagga, St Paul's Grotto, där aposteln Paulus sägs ha bott, och de fenicisiska katakomberna. På Wignacourt museum tar vi del av fina konstsamlingar, sällsynta böcker, reliker mm.

  Den frodiga grönskan i San Anton Gardens, öns vackraste botaniska trädgård, sätter punkt för dagens utflykt; på eftermiddagen är vi åter i Mellieha.
  Ca 4 mil.


  Den forna huvudstaden på Malta, Mdina. Foto: William Attard McCarthy/viewingmalta.com

  Mdina & Rabat
 • Gozo

  En båtfärd på 25 minuter tar oss till grannön Gozo, som är grönare och har en lugnare atmosfär än Malta. Under överfarten passerar vi den lilla paradisön Comino, som fått sitt namn efter kryddan spiskummin och räknar färre än tio invånare.

  Vi sätter kurs mot bedårande Dwejra Bay, Gozos mest fotograferade plats. Väldiga grottor, lodräta klippor och klippformationer modellerade av väder och vind fyller oss med förundran - den mest kända Azure Window, rasade dessvärre ihop i våras. Färden går därefter vidare till öns huvudort Rabat/Victoria för ett besök i citadellet, vars nuvarande byggnad uppfördes på 1600-talet sedan den ursprungliga, romerska, forcerats av sjörövare.

  Efter ett stopp i den måleriska fiskebyn Xlendi lämnar vi så småningom åter Gozo och vänder tillbaka till Mellieha. Middag på egen hand. '
  Ca 5 mil.


  Citadellet i Rabat/Victoria på ön Gozo. Foto: viewingmalta.com

  Gozo
 • Vingård med vinprovning & Mosta kyrka

  Dagens halvdagsutlykt inleds med ett besök i Mostas magnifika kyrka, "Rotundan", vars kupol är en av världens största. Den 9 april 1942, strax innan gudstjänst, genomborrades kupolen av en tysk bomb. Mirakulöst nog exploderade bomben aldrig, varför ingen kom till skada!

  Vi gör därefter en panoramatur bland de lokala vingårdarna. En vinexpert berättar mer om konsten att odla vin och vi får besöka en vinkällare. Avslutningsvis provar vi fyra maltesiska viner med harmonierande tilltugg i form av lokala specialiteter såsom t ex bigilla - gjord på mosade bönor, brödet ftiras och kapris.

  Eftermiddagen fri för bad mm - flera fina sandstränder ligger inom en kilometer från hotellet. Ca 3,5 mil.

 • Maltesiska palats

  Efter frukost beger vi oss mot Valletta, där vi ska få en visning av det praktfulla palatset Casa Rocca Piccola, uppfört åt en italiensk ordensriddare på 1500-talet och sedan 200 år i adelfamiljen de Piros ägo. Den 9:e markisen av Piro har öppnat upp sitt hem och har vi tur visar markisen själv oss runt!

  Efter denna personliga inblick i adelns liv dricker vi kaffe och fortsätter så mot byn Naxxar. Här ska vi besöka Palazzo Parisio, även känt som "Mini Versailles", som stod klart 1733. Palatset byggdes åt den portugisiske stormästaren Manoel de Vilhena, men köptes 1898 av en maltesisk adelsfamilj som med hjälp av hantverkare från Italien och Malta gjorde om det till en av öns mest påkostade bostadhus. Klassiska statyer, takmålningar, en magnifik marmortrappa och en överdådig balsal vittnar om detta.

  Eftermiddagen disponeras på egen hand i Mellieha och därefter äter vi en gemensam middag.
  Ca 4,5 mil.


  Grand Harbour i Valletta. Foto: Clive Vella/viewingmalta.com

  Maltesiska palats
 • DAG 8: Mellieha-flyg hem

  En härlig och innehållsrik övistelse närmar sig sitt slut. Efter frukost beger vi oss mot flygplatsen, mitt på dagen beräknas våra flyg till Skandinavien lyfta.
  Ca 2,5 mil med buss.


  Vackra vyer från Malta. Foto: viewingmalta.com

  Mellieha-flyg hem

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
28/4- se avresetiderGöteborg, LandvetterMalta - bland riddare & tempel (fr Göteborg), 8 d
Guide: Bente Ekfeldt
Mer än 414 695:-BokaSe avresetider
28/4- se avresetiderKöpenhamn, KastrupMalta - bland riddare & tempel (fr Köpenhamn), 8 d
Guide: Bente Ekfeldt
Mer än 414 695:-BokaSe avresetider
28/4- se avresetiderStockholm, ArlandaMalta - bland riddare & tempel (fr Stockholm), 8 d
Guide: Bente Ekfeldt
Mer än 414 695:-BokaSe avresetider

Hotell

Resturang Hotel Maritim Antonine Mellieha

Maritim Antonine Hotel & Spa, Mellieha

Maritim Antonine Hotel & Spa i Mellieha.

Andra resenärer har också tittat på

Måleriska Colmar i Alsace. Fransk idyll.

Alsace, Bourgogne & Chablis

Alsace, Bourgogne, Chablis. Namn som får vinentusiaster och livsnjutare världen över att sukta och brista ut i lovsång. I dessa regioner finner man inte bara flera av världens främsta vinhus, utan ock...
Andalusiens skatter med Granada, Sevilla, Córdoba & Ronda

Andalusiens skatter med Granada, Sevilla, Córdoba & Ronda

Andalusien är i mångt och mycket själva sinnesbilden av Spanien – tapas, tjurfäktning, flamenco, vita byar etc. Regionen har formats av en mängd olika kulturer och var morernas sista utpost på den ibe...
Baskien, Galicien & Kantabrien med pintxos, vin och pilgrimer

Baskien, Galicien & Kantabrien med pintxos, vin och pilgrimer

Spanien men ändå inte Spanien. Strävan efter självständighet ligger djupt rotad i den baskiska själen. Baskerna, liksom galicierna, värnar om sitt urspung, det egna språket och gamla traditioner. Med...
De sju italienska vulkanöarna - Eoliska öarna

De sju italienska vulkanöarna - Eoliska öarna

I havet utanför Siciliens nordkust reser sig sju vulkaniska öar, skapade av naturens förunderliga krafter. Döpta efter vindguden Aiolus av grekerna och präglade av 5000 års kulturhistoria. Möt Isole E...
Kanada - Ontario till Québec

Kanada - Ontario till Québec

Kanada är inte bara väldigt stort och vackert, det är också ett av världens mest multikulturella länder. Med fokus på Ontario och Québec, där brittiska influenser blandas med ett starkt franskt arv, t...
Kroatien - de 1000 öarnas land med Dubrovnik, Split och Korcula

Kroatien - de 1000 öarnas land med Dubrovnik, Split och Korcula

"De som söker himmelen på jorden måste komma till Dubrovnik". Det menade den nobelprisbelönte irländske författaren George Bernard Shaw. Och just Dubrovnik och Trogir, en annan av Adriatiska havets pä...
Paris - med tåg från London under Engelska kanalen

Paris - med tåg från London under Engelska kanalen

London och Paris - två världsmetropoler med en alldeles speciell dragningskraft, platser man kan återvända till om och om igen utan att tröttna! Vi inleder med en heldag i det ständigt trendiga London...
Portugals pärlor med Lissabon, Porto & Duorodalen

Portugals pärlor med Lissabon, Porto & Duorodalen

Portugal är ett land med gamla traditioner, oändliga landskap och eleganta städer. Under upptäckternas era på 1400-1500-talen upplevde landet sin storhetstid. Handeln med bl a kryddor fick ekonomin at...
Hamnen i La Maddalena. Foto:Shutterstock

Medelhavsön Sardinien med utflykt till franska Korsika

Omgivet av kristallklart vatten i en "karibisk" färgskala, tronar en Medelhavsö, som tycks oberörd av tidens gång. På Sardinen lever gamla traditioner kvar, färgade av öns brokiga historia. Otillgängl...

Resekalender

28/11Kraków i advent (fr Göteborg), 4 dfrån 8 245:-
28/11Kraków i advent (fr Köpenhamn), 4 dfrån 8 245:-
28/11Kraków i advent (fr Stockholm), 4 dfrån 8 245:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo