Skip to main content

Dalarna i midsommartid med Sundborn & Zorngården

Midsommarkrans. Foto Pixabay

Foto Pixabay

Jordgubbar. Foto Pixabay

Tällberg. Foto Pixabay

Dalgången kring Siljan och Dalälven gav det naturliga namnet – DALARNA. I århundraden har människor dragits hit. Man har sökt villebråd, botaniska märkligheter, romantik, konst, musik och skydd mot förtryckare. För 360 miljoner år sedan föll en ca 4 km stor meteorit ner från rymden och resultatet blev Siljan och den omkringliggande bygden. Kanske är Dalarna vårt mesta turistlandskap och det landskap som skänker idealbilden av den svenska sommaren. Välkommen till spelmännens, Vasaloppens och midsommarfesternas Dalarna!

 

Avresa från Skåne, Halland och Västkusten.

Programmet i korthet

Dag 1: Ankomst till Borlänge. (M)
Dag 2: Visning av Zorngården. Besök hos dalahästtillverkare. Midsommarfest i Tällberg. (F,L)
Dag 3: Visning av Carl Larsson gården i Sundborn. Guidning i Ornässtugan. (F,M)
Dag 4: Hemresa. (F)

F=Frukost L=Lunch M=Middag

Bor du långt från påstigningen?

Tjuvstarta semestern genom att bo på något av våra subventionerade anslutningshotell. Du vaknar pigg och utvilad och sen är det bara att promenera i lugn och ro för att möta upp övriga resenärer.

Läs mer om vårt hotellerbjudande i Göteborg och Malmö.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (3 nätter Borlänge)
 • 3 frukostar
 • 1 midsommarlunch (dag 2)
 • 2 middagar
 • Inträde och visning av Zorngården, Ornässtugan och Carl Larssons Sundborn
 • Besök i Rättvik och Tällberg
 • Besök i Stora Tuna kyrka och hos dalahästtillverkare i Nusnäs

Tillägg

 • Enkelrum 800 kr
 • Avbeställningsskydd 500 kr

Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten-Borlänge

  Intressant fakta och spännande berättelser om platser vi passerar sätter extra färg på vår resa norrut. Genom Västergötland och Närke kommer vi till Dalarna där vi skall bo tre nätter på Best Western Gustaf Wasa Hotell i Borlänge, en utmärkt utgångspunkt för våra utfärder. Middag på hotellet.
  Ca 66 mil från Malmö & 44 från Göteborg.

 • DAG 2: Midsommarafton

  Förmiddagen tillbringar vi i Mora, som förknippas med två namn: Gustav Vasa och konstnären Anders Zorn. Zorn blev internationellt känd inte minst för sina porträtt av nakna, frodiga dalkullor. Efter flera år utomlands återvände han till Mora och bosatte sig tillsammans med sin maka i den säregna Zorngården, som han själv skapat. Vår lokalguide visar oss runt och berättar mer. Vid målgången till Vasaloppet står Zorns staty av Gustav Vasa, vars agitationsresa i Dalarna för att mobilisera dalkarlarna mot den danska ockupationen satt många spår.

  Vi ställer så färden till Nusnäs – världens största häststall med dalahästar i spiltorna! Utmed Siljan kommer vi därefter till Rättvik. Den förnämliga kyrkan med sina unika kyrkstallar är en given sevärdhet. Efter en läcker lunch med smak av midsommar far vi vidare till Tällberg, som väl må anses som en av Siljanstrandens vackraste platser. Den lilla bofasta befolkningen håller här hemslöjd, hantverk och traditioner levande. På dalgångens sluttning reses midsommarstången. Musiken hörs över nejden. Här deltar vi i en genuin midsommarfest! När vi har njutit av festligheterna tar vi åter till Borlänge.
  Ca 20 mil.


  Tällberg. Foto Pixabay

  Midsommarafton
 • DAG 3: Midsommardagen

  Vi startar dagens program med en utflykt till Sundborn. Bättre kan man inte hälsas välkommen än med konstnärens egna ord: ”Var välkommen kära Du till Carl Larsson och hans fru”! Man blir varm i hjärtat när man möter det folkkära paret Karin och Carl Larsson!

  Vi fortsätter sedan längs med sjön Runn. I Stora Tuna beser vi en av landets största landsortskyrkor. Här ligger operasångaren Jussi Björling begravd. Psalmförfattaren Johan Olof Wallin anknyter också till platsen. På återresan till Borlänge kommer vi sedan att stanna för eftermiddagsrast vid Ornässtugan där en gång Gustav Vasa gömde sig för danskarna. Vi går in i stugan och känner Vasadynastins ande vila över våra skuldror. Åter på hotellet avnjuter vi en god middag.
  Ca 25 mil.


  Långbryggan i Rättvik. Foto: Siljan Turism

  Midsommardagen
 • DAG 4: Borlänge-Hemorten

  Den svenska sommarfägringen följer oss söderut – längs med färdvägen får vi tillfälle att äta lunch. Mellan Vänern och Vättern och genom ”Arntrakter” tar vi oss till Göteborg och därefter vidare mot Skåne. Det sägenomspunna Dalarna har återigen fått sätta sina spår i våra sinnen!
  Ca 44 mil till Göteborg & 66 mil till Malmö.


  Vy över Tällberg.

  Borlänge-Hemorten

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris

Juni 2021

24/6- se avresetiderBussDalarna i midsommartid, 4 d
Guide: Margaretha Körner
Mer än 44 975:-BokaSe avresetider

Hotell

Gustaf Wasa Hotell

Gustaf Wasa Hotell

Best Western Gustaf Wasa Hotell är ett fyrstjärnigt modernt och personligt hotell med 100 rum. Hotellet finns beläget mittemot centralstationen i Borlänge. Oavsett vilket rum du bor på har du tillgång...
Resekalender
2/4Påsk på Schloss Wedendorf, 4 dfrån 5 495:-
13/4Holland med blomstertåget (endast fr Skåne), 6 dfrån 8 995:-
15/4Apulien (fr Göteborg), 8 dfrån 16 795:-
15/4Apulien (fr Köpenhamn), 8 dfrån 16 795:-
15/4Apulien (fr Stockholm), 8 dfrån 16 795:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo