Skip to main content

Inlandsbanan med Kiruna

hälsingegårdar & silvergruva

Sverige är ett avlångt och rikt land. För att upptäcka detta är Inlandsbanan förträfflig. Den är en efterfrågad attraktion och frågan är hur länge denna möjlighet överhuvudtaget finns kvar. Den svenska infrastrukturen håller som bekant på att förändras. Och även våra resor förändras och utvecklas.

Nytt sedan starten för denna populära resa är bl a besök i en äkta hälsingegård – Sveriges senaste världsarv, ”Ostriket” och Sala Silvergruva! Pärlor vi inte gärna vill undanhålla er! På denna resa kombinerar vi buss och tåg.


Avresa från Skåne, Halland och Västkusten.

Programmet i korthet

Dag 1: Ankomst till Falun. (M)
Dag 2: Besök hos Leif Wikner i Persåsen. Ankomst Östersund. (F,M)
Dag 3: Inlandsbanan till Gällivare. (F,L,M)
Dag 4: Utflykt med besök i bla. Kirunas kyrka, Icehotel samt lunch i jättekåta. (F,L,M)
Dag 5: Besök på samemuseet Ájtte och vid Storforsen. Ankomst Skellefteå. (F,M)
Dag 6: Besök på Ostens lager i Ånäset. Uppehåll vid Högakustenbron. Ankomst Sundsvall. (F,M)
Dag 7: Guidad visning av Hälsingegården Erik-Anders. Ankomst Gävle. (F,M)
Dag 8: Guidad rundtur på Sala Silvergruva. Besök i Wadköping. Ankomst Örebro. (F,M)
Dag 9: Hemresa. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

Bor du långt från påstigningen?

Tjuvstarta semestern genom att bo på något av våra subventionerade anslutningshotell. Du vaknar pigg och utvilad och sen är det bara att promenera i lugn och ro för att möta upp övriga resenärer.

Läs mer om vårt hotellerbjudande i Göteborg och Malmö.

Höjdpunkter

 • Naturens skiftningar i vårt avlånga land
 • Resa längs Inlandsbanan till Gällivare
 • Midnattssolsvägen till Jukkasjärvi & Kiruna
 • Is och minusgrader på Ishotellet
 • Inblick i samernas historia
 • Hotel Knausts trappa i Sundsvall
 • Fler bilder
Våra resenärers betyg för resan
4,6 av 5
: 4 av 5 stjärnor
 • En mycket trevlig resa. Bra och intressant upplagd. Vi fick se och uppleva en massa olika platser. Förstår inte riktigt nu när man kommit hem att man verkligen var med om allt detta.
 • Mycket bra.
 • Mycket bra upplagd. Fick se väldigt mycket intressant. Bra mix av stopp.
 • Resan var en lärorik upplevelse för livet!
 • Gott att äta av det lokalproducerade. Bra och varierande mat hela veckan!
 • En fantastisk guide. Kunnig som få påläst men framförallt mycket trevlig och ett intresse för gästerna och väldigt mån om att alla skulle trivas.
 • Hotellen höll över lag hög standard.
 • Saknade inget!
 • Superbra guide. Kan inte tänka mig någon bättre. Kunnig, trevlig och bestämd med glimten i ögat. Har full koll på hur det sköts på de olika hotellen, restaurangerna och övriga ställen dit vi kommer.

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt i Falun, 1 Östersund, 2 Gällivare, 1 Skellefteå, 1 Sundsvall, 1 Gävle , 1 Örebro)
 • 8 frukostar
 • 2 luncher (dag 3 & 4)
 • 8 middagar
 • Inträde samemuseet Ajtte och Hälsingegården Erik-Anders
 • Besök hos konstnären Leif Wikner, Jukkasjärvi kyrka, vid Storforsen, Höga Kusten-bron, Västerås kyrka och Wadköping
 • Resa med Inlandsbanan Östersund-Gällivare
 • Rundtur och provsmakning på Ostens lager
 • Guidad rundtur Sala silvergruva (ovan jord) och Icehotel
 • Guidad visning Sámi Siida

Tillägg

 • Enkelrum fr 2.295 kr
 • Avbeställningsskydd 800 kr

Fakta

Inlandsbanan
Tanken att förbinda Norrland med Bohuslän presenterades 1894. År 1907 var den första sträckan färdig och genom uppköp av privata järnvägar stod den helt färdig 1937, dvs sträckan Kristinehamn-Gällivare. Den totala kostnaden för Inlandsbanan var 136 miljoner.

Idag har många enskilda, organisationer och kommuner gått samman för att rädda banan då den är en stor turistattraktion. Ombord på tågen finns guider som berättar om sevärdheterna. Längs vägen görs mat- och fikastopp på mysiga matställen efter banans sträckning.

Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten-Falun

  Under dagen lägger vi många mil av vårt sköna land bakom oss. Färden går till Dalarna via Västergötland och Värmland - genom välkända Arn-trakter och längs med Vänerns östra strand. Tidig kväll nalkas vi slutligen vårt mål, Falun. På First Hotel Grand Falun finner vi husrum och serveras middag.
  Ca 68 mil f Malmö & 47 mil fr Göteborg.

 • DAG 2: Falun-Östersund

  Efter frukost fortsätter vår färd norrut genom Finnbygderna i Dalarna. Innan vi kommer fram till Östersund har vi gjort en avstickare till Leif Wikner i Persåsen. Här har Leif skapat en unik upplevelse kring natur, konst och hantverk.

  Längs Storsjön kommer vi till Jämtlands ”huvudstad” Östersund. Här bor vi på Clarion Hotel Grand Östersund, där även vår middag serveras.
  Ca 46 mil.

 • DAG 3: Östersund-Gällivare

  Inlandsbanan från ljusan morgon till ljusan kväll! Efter en tidig frukost tar vi tåget! Rälsbussen står vid perrongen och en underbar resa med Inlandsbanan till Gällivare kan börja. Fantastiska vildmarker, storslagna naturscenerier och en fängslande ”tystnad” ackompanjeras av tåghjulens slag mot skenorna. Till Vilhelmina ankommer vi mitt på dagen och här serveras vi lunch med "norrländsk touch".

  Färden fortsätter sedan in i hjärtat av Norrlands inland. Snart passerar vi Polcirkeln och vi börjar närma oss dagens slutmål. I Gällivare stiger vi av och här skall vi bo två nätter på Grand Hotel Lapland.

 • DAG 4: Utflykt Jukkasjärvi & Kiruna

  Redan på 1700-talet gjorde de rika malmfyndigheterna Gällivare känt. Hela 25 mil gångar finns i berggrunden runt staden. Vid den vackra Vasaraälven ligger Gamla kyrkan, ”ettöreskyrkan” eller ”lappkyrkan” från 1751. Idag skall vi göra en utfärd via midnattssolsvägen till Jukkasjärvi och Kiruna.

  Vi besöker Icehotel, där en guide berättar om bygget och visar oss runt bland kristallklara skapelser av is från Torne älv.

  Vi beundrar Bror Hjorts kända altartavla i Jukkasjärvis fina träkyrka från 1600-talet. I Sámi Siida, på den gamla samiska marknadsplatsen som är ursprunget till byn Jukkasjärvi, tar vi del av samernas historia och traditioner. Vår "värd" guidar oss runt och vi får bl a möta renar på nära håll. Avslutningsvis äter vi lunch i en jättekåta. Efter ett besök i Kiruna kyrka vänder vi åter till Gällivare och en väntande middag.
  Ca 26 mil.

 • DAG 5: Gällivare-Skellefteå

  Efter frukost lämnar vi Gällivare och kommer förbi nationalparken Muddus till Porjus och Harsprånget, landets största vattenkraftstation. I Jokkmokk tittar vi in på det välkända fjäll- och samemuseet Ajtte. Lappland övergår så småningom i Norrbotten och vi gör ett stopp vid den vildsinta Storforsen – Europas största oreglerade fors.

  Vi fortsätter ut mot kusten och kommer via Piteå slutligen till ”Guldstaden” Skellefteå. Ända sedan 40-talet har man i dessa trakter gjutit guld. Men så är ju också Skelleftefältet, som löper från Skellefteå och ca 150 km västerut, ett av världens mineralrikaste områden. Vi checkar in på centrala Scandic Skellefteå. Kanske lockar ett dopp i poolen innan middagen serveras?
  Ca 40 mil.

 • DAG 6: Skellefteå-Sundsvall

  Vi tar farväl av Skellefteå och närmar oss snart ”Ostriket”. På Ostens lager i Ånäset lagrar man den berömda Västerbottenosten. Under ett besök får vi veta mer och bjuds förstås på ett smakprov av denna delikatess! Universitetsstaden Umeå och Örnsköldsvik passeras och vi följer så den storslagna Höga Kusten, som är det hittills enda rena naturvärldsarvet i norra Europa. Vid den natursköna Högakustenbron, Sveriges svar på Golden Gatebron, gör vi uppehåll. Med sina 1800 m är den Sveriges längsta hängbro.

  Dagens mål är Sundsvall, där vi ska bo mitt i den vackra stadskärnan på tjusiga Elite Hotel Knaust, vars berömda trappa i sig är värd ett besök! Ett rejält uppsving fick Sundsvall i mitten på 1800-talet, tack vare ångsågarnas inträde. Dessa kom att dominera regionen eller som lyrikern Elias Sehlstedt uttryckte det: ”Såg vid såg jag såg varhelst jag såg”. Middagen avnjutes på hotellet.
  Ca 40 mil.

 • DAG 7: Sundsvall-Gävle

  Längs med kusten tar vi oss söderut mot Norrlands äldsta stad, den charmiga trähusstaden Hudiksvall, som liksom Sundsvall en gång i tiden var populär ”betesmark” för de gamla träpatronerna. Från bussen får vi ett intryck av ”Glada Hudik” och väljer därefter att åka in i landet mot Ljusdal. I dessa trakter finns nämligen något unikt att beskåda – hälsingegårdarna. Här byggde bönderna sina egna ståtliga gårdar. Träslott har de kallats. Man byggde stort och mycket och inredde efter egen smak med väggmålningar, tapeter, snickerier och textilier.

  Förbi Järvsö, där en av ”våra” mest folkkära artister, Lill-Babs, växte upp, går färden längs sjöarna ner mot Bollnäs. I dessa pittoreska omgivningar får vi även tillfälle att äta lunch. Så tar vi oss åter ut mot kustbandet, som vi sedan följer ner till Gävle, där vi ska övernatta på Scandic Hotel CH (Clarion Hotel Winn avg 25 juli).
  Ca 35 mil.

 • DAG 8: Gävle-Örebro

  Ännu en innehållsrik dag ligger framför oss. Från Gävle går färden till Sala, berömt för sina silvergruvor. Stora gruvschakt och luftiga bergssalar binds samman av trånga orter långt under jordytan. Under de bästa åren producerades det här 3-5 ton silver per år. Vi väljer dock att bli kvar ovan jord, där vi under en guidad rundtur får veta mer om den spännande verksamheten. I Västerås ser vi den ståtliga domkyrkan från 1100-talet och får därefter tillfälle att äta en bit mat.

  Förbi Arboga och längs med Hjälmaren kommer vi så på eftermiddagen till Örebro, där vi ska bo över på Clarion Hotel Örebro, beläget mitt i centrum. Innan vi checkar in hinner vi med ett besök i pittoreska Wadköping, som förknippas med välkända ”profiler” som Hjalmar Bergman, Cajsa Warg och Markurells. Den lilla trästaden med sina kullerstensgator, hantverkstäder och café är en lugn oas mitt i staden.
  Ca 24 mil.

 • DAG 9: Örebro-Hemorten

  Mätta och belåtna efter en stadig frukost lämnar vi ”Gnällbältet” och påbörjar vår hemresa. Längs med färdvägen görs uppehåll för måltider och raster. Säkerligen har vi också anledning att sammanfatta vår intressanta “inlandsresa”. Vi beräknar vara åter i Göteborg vid 14-tiden och i Malmö vid 19-tiden.
  Ca 28 mil till Göteborg och 55 mil till Malmö.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Ystad St Knuts Torg, Pressbyrån 06:00 21:00
Kristianstad Circle K, Ringv 06:10 20:50
Skurup INGO, Svaneholmsv 06:15 20:45
Trelleborg Trelleborg C 06:20 20:30
Svedala Circle K, Företagsg 06:30 20:30
Tollarp Sporthallen 06:30 20:30
Vellinge Circle K, Falsterbov 06:40 20:15
Höör OKQ8, Björkg 06:45 20:15
Sjöbo TANKA, Planteringsv 06:45 20:15
Eslöv Circle K, Vikhemsv 07:00 20:00
Hörby Busstationen 07:00 20:10
Malmö Malmö Operas parkering 07:00 20:00
Lund Shell, Förhandlingsv 07:30 19:30
Löddeköpinge Lidls parkering 07:45 19:15
Landskrona Nya stationen, Ringvägen 08:00 19:00
Helsingborg Hamntorget 08:20 18:40
Helsingborg Circle K, Ättekulla 08:30 18:30
Ängelholm Shell, Klippanv 09:00 18:00
Halmstad Arenan, Circle K 09:30 17:30
Falkenberg McDonalds Vinbergsmotet 10:35 16:25
Stenungsund Busstationen 10:55 16:05
Varberg Nord, Circle K 11:05 15:55
Kode Pendelhållplats 11:10 15:50
Ytterby Preem, Hollandsg 11:20 15:40
Kungälv Västra Parken, Uddevallavägen 11:30 15:30
Eriksdal ST1, Lilla Kongahällav 11:35 15:25
Kungsbacka Tingberget/Skogskapellet 11:35 15:25
Göteborg Lisebergs parkering, Mölndalsvägen 12:00 15:00

Valid

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris

Juli 2021

4/7BussInlandsbanan med Kiruna, 9 d
Guide: Bente Ekfeldt Hammar
Fullbokad, väntelista15 695:-Boka på väntelistaSe avresetider
25/7BussInlandsbanan med Kiruna, 9 d
Guide: Bente Ekfeldt Hammar
Fullbokad, väntelista15 695:-Boka på väntelistaSe avresetider

Hotell

Clarion Hotel Grand, Östersund
Clarion Hotel Grand är beläget mitt Östersund. Ett levande hotell med närhet till restauranger och butiker. På hotellet finner restaurang, bar samt relaxavdelning med pool och bastu. Clarion Hotel Gra...
Grand Hotel Lapland, Gällivare
Grand Hotel Lapland är beläget i centrala Gällivare och har den norrländska naturen alldeles utanför. På hotellet finns restaurang, café & bar. Du hittar även gym, bastu & relaxavdelning samt bowling...
Clarion Hotel Örebro
Clarion Hotel Örebro ligger på restaurangtäta Kungsgatan. Det är endast 300 meter till slottet och en kort promenad till historiska Wadköping. På Clarion Hotel Örebro har du staden utanför dörren med...
First Hotel Grand, Falun
First Hotel Grand ligger i centrala Falun nära shopping, restauranger och sevärdheter. Rummen är designade med inspiration av Faluns kulturarv. First Hotel Grand Trotzgatan 9-11 791 71 Falun Läs mer o...
Scandic CH, Gävle
Scandic CH ligger i centrala Gävle, endast en gågata från tågstationen. Från hotellet finns det mängder med aktiviteter och sevärdheter vilket gör hotellet till en perfekt utgångspunkt för upptäckande...
Scandic Skellefteå
Scandic Skellefteå ligger centralt i Skellefteå. På hotellet finns relaxavdelning med pool och gym. På hotellet finner du även en restaurang. Scandic Skellefteå Kanalgatan 75 Skellefteå Läs mer om Sca...
Elite Hotel Knaust, Sundsvall
Elite Hotel Knaust ligger i Sundsvalls centrum. Hotell Knaust byggdes år 1891 och mest känt är Knaust för sin fantastiska trappa i vit marmor som möter gästen i entrén. På hotellet finns restaurang oc...
Clarion Hotel Winn, Gävle
Mitt i hjärtat av Gävle ligger Clarion Hotel Winn. Hotellet har en relaxavdelning med pool och gym, varför inte starta dagen med ett par längder i poolen eller koppla av i bastun. Clarion Hotel Winn N...
Costa Smeralda
Nyhetsbrev
this is a picture of the number 2this is a picture of the number 7this is a picture of the number 5this is a picture of the number 4