Skip to main content

Inlandsbanan med Kiruna - hälsingegårdar & silvergruva

Vackert väder i Vilhelmina. Foto Aina Bjerstedt

Tåget passerar Polcirkeln. Foto Aina Bjerstedt

Pite älv. Norrland.

Pite älv. Foto Aina Bjerstedt

Stora Lule älv. Foto Aina Bjerstedt

Vasaloppets mål. Foto Aina Bjerstedt

Zorngården i Mora. Foto Aina Bjerstedt

Hälsingegården, Erik-Anders Gård

Höga kustenbron. Foto Sandra Martinsson

Höga kustenbron från ovan. Foto Kramfors turism

Inlandsbanan

Kiruna kyrka. Foto Kiruna-Lappland

Nutti Sámi Siida

Sala Silvergruva - gruvdräng i Lillgruvan. Foto: Andreas Vollmer

Storforsen. Foto Peter Lundberg

Storforsen. Foto Peter Lundberg

Wadköping

Status:
Vår senaste resa har avgått, men vi jobbar på att lägga upp fler avgångar.

Sverige är ett avlångt och rikt land. För att upptäcka detta är Inlandsbanan förträfflig. Den är en efterfrågad attraktion och frågan är hur länge denna möjlighet överhuvudtaget finns kvar. Den svenska infrastrukturen håller som bekant på att förändras. Och även våra resor förändras och utvecklas.

Nytt sedan starten för denna populära resa är bl a besök i en äkta hälsingegård – Sveriges senaste världsarv, ”Ostriket” och Sala Silvergruva! Pärlor vi inte gärna vill undanhålla er! På denna resa kombinerar vi buss och tåg.

Guide på resan är Lillian Zacharoff.

Avresa från Skåne, Halland och Västkusten.

Programmet i korthet

Dag 1: Ankomst till Mora. (M)
Dag 2: Besök hos Leif Wikner i Persåsen. Ankomst Östersund. (F,M)
Dag 3: Inlandsbanan till Gällivare. (F,L,M)
Dag 4: Utflykt med besök i bla. Kirunas kyrka, Icehotel samt lunch i jättekåta. (F,L,M)
Dag 5: Besök på samemuseet Ájtte och vid Storforsen. Ankomst Skellefteå. (F,M)
Dag 6: Besök på Ostens lager i Ånäset. Uppehåll vid Högakustenbron. Ankomst Sundsvall. (F,M)
Dag 7: Guidad visning av Hälsingegården Erik-Anders. Ankomst Gävle. (F,M)
Dag 8: Guidad rundtur på Sala Silvergruva. Besök i Wadköping. Ankomst Örebro. (F,M)
Dag 9: Hemresa. (F)

F=Frukost    L=Lunch    M=Middag

Bor du långt från påstigningen?

Tjuvstarta semestern genom att bo på något av våra subventionerade anslutningshotell. Du vaknar pigg och utvilad och sen är det bara att promenera i lugn och ro för att möta upp övriga resenärer.

Läs mer om vårt hotellerbjudande i Göteborg och Malmö.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt i Mora, 1 Östersund, 2 Gällivare, 1 Skellefteå, 1 Sundsvall, 1 Gävle , 1 Örebro)
 • 8 frukostar
 • 2 luncher (dag 3 & 4)
 • 8 middagar
 • Inträde samemuseet Ajtte och Hälsingegården Erik-Anders
 • Besök hos konstnären Leif Wikner, Jukkasjärvi kyrka, vid Storforsen, Höga Kusten-bron, Västerås kyrka och Wadköping
 • Resa med Inlandsbanan Östersund-Gällivare
 • Rundtur och provsmakning på Ostens lager
 • Guidad rundtur Sala silvergruva (ovan jord) och Icehotel
 • Guidad visning Sámi Siida

Tillägg

 • Enkelrum 2.300 kr
 • Avbeställningsskydd 800 kr

Fakta

Inlandsbanan
Tanken att förbinda Norrland med Bohuslän presenterades 1894. År 1907 var den första sträckan färdig och genom uppköp av privata järnvägar stod den helt färdig 1937, dvs sträckan Kristinehamn-Gällivare. Den totala kostnaden för Inlandsbanan var 136 miljoner.

Idag har många enskilda, organisationer och kommuner gått samman för att rädda banan då den är en stor turistattraktion. Ombord på tågen finns guider som berättar om sevärdheterna. Längs vägen görs mat- och fikastopp på mysiga matställen efter banans sträckning.

Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten-Mora

  Under dagen lägger vi många mil av vårt sköna land bakom oss. Färden går till Dalarna via Västergötland och Värmland - genom välkända Arn-trakter och längs med Vänerns östra strand. Tidig kväll nalkas vi slutligen vårt mål, Gustav Vasas och Anders Zorns Mora, vackert beläget mellan Orsasjön och Siljan. På Moraparken finner vi husrum och serveras middag.
  Ca 74 mil f Malmö & 47 mil fr Göteborg.


  Zorngården i Mora. Foto Aina Bjerstedt

  Hemorten-Mora
 • DAG 2: Mora-Östersund

  Efter frukost fortsätter vår färd norrut genom Finnbygderna i Dalarna. Innan vi kommer fram till Östersund har vi gjort en avstickare till Leif Wikner i Persåsen. Här har Leif skapat en unik upplevelse kring natur, konst och hantverk.

  Längs Storsjön kommer vi till Jämtlands ”huvudstad” Östersund. Här bor vi på Clarion Hotel Grand Östersund, där även vår middag serveras.
  Ca 42 mil.


  Vasaloppets mål. Foto Aina Bjerstedt

  Mora-Östersund
 • DAG 3: Östersund-Gällivare

  Inlandsbanan från ljusan morgon till ljusan kväll! Efter en tidig frukost tar vi tåget! Rälsbussen står vid perrongen och en underbar resa med Inlandsbanan till Gällivare kan börja. Fantastiska vildmarker, storslagna naturscenerier och en fängslande ”tystnad” ackompanjeras av tåghjulens slag mot skenorna. Till Vilhelmina ankommer vi mitt på dagen och här serveras vi lunch med "norrländsk touch".

  Färden fortsätter sedan in i hjärtat av Norrlands inland. Snart passerar vi Polcirkeln och vi börjar närma oss dagens slutmål. I Gällivare stiger vi av och här skall vi bo två nätter på Grand Hotel Lapland.


  Vackert väder i Vilhelmina. Foto Aina Bjerstedt

  Östersund-Gällivare
 • DAG 4: Utflykt Jukkasjärvi & Kiruna

  Redan på 1700-talet gjorde de rika malmfyndigheterna Gällivare känt. Hela 25 mil gångar finns i berggrunden runt staden. Vid den vackra Vasaraälven ligger Gamla kyrkan, ”ettöreskyrkan” eller ”lappkyrkan” från 1751. Idag skall vi göra en utfärd via midnattssolsvägen till Jukkasjärvi och Kiruna.

  Vi besöker Icehotel, där en guide berättar om bygget och visar oss runt bland kristallklara skapelser av is från Torne älv.

  Vi beundrar Bror Hjorts kända altartavla i Jukkasjärvis fina träkyrka från 1600-talet. I Sámi Siida, på den gamla samiska marknadsplatsen som är ursprunget till byn Jukkasjärvi, tar vi del av samernas historia och traditioner. Vår "värd" guidar oss runt och vi får bl a möta renar på nära håll. Avslutningsvis äter vi lunch i en jättekåta. Efter ett besök i Kiruna kyrka vänder vi åter till Gällivare och en väntande middag.
  Ca 26 mil.


  Nutti Sámi Siida

  Utflykt Jukkasjärvi & Kiruna
 • DAG 5: Gällivare-Skellefteå

  Efter frukost lämnar vi Gällivare och kommer förbi nationalparken Muddus till Porjus och Harsprånget, landets största vattenkraftstation. I Jokkmokk tittar vi in på det välkända fjäll- och samemuseet Ajtte. Lappland övergår så småningom i Norrbotten och vi gör ett stopp vid den vildsinta Storforsen – Europas största oreglerade fors.

  Vi fortsätter ut mot kusten och kommer via Piteå slutligen till ”Guldstaden” Skellefteå. Ända sedan 40-talet har man i dessa trakter gjutit guld. Men så är ju också Skelleftefältet, som löper från Skellefteå och ca 150 km västerut, ett av världens mineralrikaste områden. Vi checkar in på centrala Scandic Skellefteå. Kanske lockar ett dopp i poolen innan middagen serveras?
  Ca 40 mil.


  Storforsen. Foto Peter Lundberg

  Gällivare-Skellefteå
 • DAG 6: Skellefteå-Sundsvall

  Vi tar farväl av Skellefteå och närmar oss snart ”Ostriket”. På Ostens lager i Ånäset lagrar man den berömda Västerbottenosten. Under ett besök får vi veta mer och bjuds förstås på ett smakprov av denna delikatess! Universitetsstaden Umeå och Örnsköldsvik passeras och vi följer så den storslagna Höga Kusten, som är det hittills enda rena naturvärldsarvet i norra Europa. Vid den natursköna Högakustenbron, Sveriges svar på Golden Gatebron, gör vi uppehåll. Med sina 1800 m är den Sveriges längsta hängbro.

  Dagens mål är Sundsvall, där vi ska bo mitt i den vackra stadskärnan på tjusiga Elite Hotel Knaust, vars berömda trappa i sig är värd ett besök! Ett rejält uppsving fick Sundsvall i mitten på 1800-talet, tack vare ångsågarnas inträde. Dessa kom att dominera regionen eller som lyrikern Elias Sehlstedt uttryckte det: ”Såg vid såg jag såg varhelst jag såg”. Middagen avnjutes på hotellet.
  Ca 40 mil.


  Högakustenbron sett från ovan. Foto: Kramfors Turism

  Skellefteå-Sundsvall
 • DAG 7: Sundsvall-Gävle

  Längs med kusten tar vi oss söderut mot Norrlands äldsta stad, den charmiga trähusstaden Hudiksvall, som liksom Sundsvall en gång i tiden var populär ”betesmark” för de gamla träpatronerna. Från bussen får vi ett intryck av ”Glada Hudik” och väljer därefter att åka in i landet mot Ljusdal. I dessa trakter finns nämligen något unikt att beskåda – hälsingegårdarna. Här byggde bönderna sina egna ståtliga gårdar. Träslott har de kallats. Man byggde stort och mycket och inredde efter egen smak med väggmålningar, tapeter, snickerier och textilier.

  Förbi Järvsö, där en av ”våra” mest folkkära artister, Lill-Babs, växte upp, går färden längs sjöarna ner mot Bollnäs. I dessa pittoreska omgivningar får vi även tillfälle att äta lunch. Så tar vi oss åter ut mot kustbandet, som vi sedan följer ner till Gävle, där vi ska övernatta på Scandic Gävle Väst.
  Ca 35 mil.


  Hälsingegården, Erik-Anders Gård

  Sundsvall-Gävle
 • DAG 8: Gävle-Örebro

  Ännu en innehållsrik dag ligger framför oss. Från Gävle går färden till Sala, berömt för sina silvergruvor. Stora gruvschakt och luftiga bergssalar binds samman av trånga orter långt under jordytan. Under de bästa åren producerades det här 3-5 ton silver per år. Vi väljer dock att bli kvar ovan jord, där vi under en guidad rundtur får veta mer om den spännande verksamheten. I Västerås ser vi den ståtliga domkyrkan från 1100-talet och får därefter tillfälle att äta en bit mat.

  Förbi Arboga och längs med Hjälmaren kommer vi så på eftermiddagen till Örebro, där vi ska bo över på Elite Stora Hotellet, beläget mitt i centrum. Innan vi checkar in hinner vi med ett besök i pittoreska Wadköping, som förknippas med välkända ”profiler” som Hjalmar Bergman, Cajsa Warg och Markurells. Den lilla trästaden med sina kullerstensgator, hantverkstäder och café är en lugn oas mitt i staden.
  Ca 27 mil/23 mil.


  Wadköping

  Gävle-Örebro
 • DAG 9: Örebro-Hemorten

  Mätta och belåtna efter en stadig frukost lämnar vi ”Gnällbältet” och påbörjar vår hemresa. Längs med färdvägen görs uppehåll för måltider och raster. Säkerligen har vi också anledning att sammanfatta vår intressanta “inlandsresa”. Vi beräknar vara åter i Göteborg vid 14-tiden och i Malmö vid 19-tiden.
  Ca 28 mil till Göteborg och 55 mil till Malmö.


  Utsikt från rastplats. Foto Aina Bjerstedt

  Örebro-Hemorten

Karta

Hotell

Hotell Mora Parken, Mora

Hotell Mora Parken, Mora

Hotell Mora Parken är naturskönt beläget i dalastil. Samtliga rum ligger på markplan och har fritt WiFi. Från hotellet har du gångavstånd till Mora centrum. Hotell Mora Parken Parkvägen 792 37 Mora Lä...
Clarion Hotel Grand, Östersund

Clarion Hotel Grand, Östersund

Clarion Hotel Grand i Östersund ligger mitt i hjärtat av Östersund.
Fasad Quality Hotel Lappland

Grand Hotel Lapland, Gällivare

Grand Hotel Lapland ligger 0,5 km från centrum och har en fantastisk utsikt över Dundret.
Entré Hotel Scandic Skellefteå

Scandic Skellefteå

Scandic Skellefteå ligger endast 5 minuters promenad från centrum i Skellefteå.
Elite Hotel Knaust, Sundsvall

Elite Hotel Knaust, Sundsvall

Elite Hotel Knaust ligger i Sundsvalls centrum. Hotell Knaust byggdes år 1891 och mest känt är Knaust för sin fantastiska trappa i vit marmor som möter gästen i entrén...
Elite Stora Hotellet, Örebro

Elite Stora Hotellet, Örebro

Elite Stora Hotellet ligger centralt i Örebro vid Svartån och Örebro Slott.

Andra resenärer har också tittat på

Dalhalla - Jesus Christ Superstar

Dalhalla - Jesus Christ Superstar

En stjärna föll! Nordens Verona föddes! I Dalhalla kan man se hur hela trakten påverkades när den stora meteoriten föll för 360 miljoner år sedan. Längs väggarna kan du se de färgrika berglagren. Akus...
Kiruna-Narvik med Malmbanan & Lofoten

Kiruna-Narvik med Malmbanan & Lofoten

Storslagna vyer genomsyrar vår nordskandinaviska odyssé från Luleå till Lofotens sagolika övärld i nordväst. Vi åker tåg på den berömda Malmbanan, som tillkom för att frakta järnmalm från de stora mal...
Lofoten i norrsken - en vinterresa

Lofoten i norrsken - en vinterresa

Lofotens vilda, vackra natur med mäktiga fjäll som likt en vägg reser sig ur havet är kanske som allra mest betagande på vintern - speciellt under det magiska norrskenet, Aurora Borealis. Tusen färger...
Jokkmokks marknad med Ishotellet & Kiruna

Jokkmokks marknad med Ishotellet & Kiruna

Sedan 1605, eller i över 400 år, hålls det första helgen i februari varje år marknad i Jokkmokk. En tradition som är obruten. Besökare från när och fjärran söker sig hit för att under några dagar ta d...
Resekalender
26/11Schleswig-Holstein i julfägring, 4 dfrån 5 395:-
27/11Advent på Schloss Wedendorf, 3 dfrån 3 750:-
29/11Prag i julskrud (fr Göteborg), 5 dfrån 8 695:-
29/11Prag i julskrud (fr Köpenhamn), 5 dfrån 8 695:-
29/11Prag i julskrud (fr Stockholm), 5 dfrån 8 695:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo