Skip to main content

Mat & kultur i Kalabrien - "tån" på den italienska stöveln

Människor som njuter av medelhavet på en av resor till kalabrien | Jörns Resor

Blått är Medelhavet. Foto Åse Bjurstam

En man som fiskar strand vid strandpromenaden reggio kalabrien på en av resor till kalabrien | Jörns Resor

Strandpromenaden Reggio Calabria. Foto Åse Bjurstam

Vino Greco. Foto Åse Bjurstam

Provsmakning rödlöksgård. Foto Åse Bjurstam

Borgen Castello Murat. Foto Åse Bjurstam

Cattolica di Stilo.

Musaba friluftsmuseum. Foto Åse Bjurstam

Ödla. Foto Åse Bjurstam

Hibiskus. Foto Åse Bjurstam

Härligt i havet. Foto Åse Bjurstam

Pris från:
15 995:-
Dagar:8
Guide, whispers, flyg Catania t/r inkl flygskatt, bussresor i Italien, båtresa Messinasundet t/r, logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (7 nätter i Rocella Jonica), "Tarantella-dans 1 kväll, 7 frukostar, 5 luncher (inkl vin/vatten), 7 middagar (inkl vin/vatten), vinprovning "vino greco", provsmakning bergamottlikör, provsmakning av Tropeas berömda rödlök, besök ostproducent med provsmakning, utflykt Siderno Superiore med provsmakning av lokala produkter & vin, utflykter till Reggio di Calabria & Bianco, Pizzo & Tropea, Serra San Bruno & Stilo, Mammola, Ciminà & Locri samt Gerace, inträde till Arkeologiska museet i Reggio di Calabria, Castello Murat, Museum of Certosa, Santa Barbaramuseet, katedralen i Gerace & Locri Epizefiri.
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Mellan Tyrrenska havet och Joniska havet utkristalliserar sig ”Italiens tå”, det hemlighetsfulla Kalabrien. En gång i tiden var detta en central del av Magna Graecia. Grekerna kallade området Oenotria Tellus, Vinlandet, och grundade betydande vinodlingskolonier här. Genom Bo Hagströms kulinariska resor i ”Solens mat” blev Kalabrien ”känt” för en bredare svensk allmänhet. Denna resa på temat mat och vin är inspirerad av Bos strövtåg i området.
Förutom rika smakupplevelser kommer vi också att få uppleva den orörda landsbygden, de vidsträckta stränderna och pittoreska städer omhuldade av mystik. Vi bor på samma hotell under hela resan!

Kortprogram
Dag 1 Flyg till Catania. Båtresa Messinasundet. Buss till Roccella Jonica.
Dag 2-7 Utflykt till den antika staden Gerace med besök i katedralen. Provsmakning bergamottlikör.
Dag 2-7 Utflykt till Reggio di Calabria och besök arkeologiskt museum.Vinprovning i Bianco.
Dag 2-7 Utflykt till Tropea och besök Pizzo.
Dag 2-7 Utflykt till Serra San Bruno och Stilo.
Dag 2-7 Utflykt till Mammola och Siderno Superiore med provsmakningar.
Dag 2-7 Utflykt till Ciminà och Locri med provsmakning av ost.
Dag 8 Båtresa Messinasundet. Buss till Catania och flyg hem. Möjlighet att förlänga din vistelse med 3 nätter i Giardini Naxos

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter), Malmö och Stockholm (Arlanda).

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till till Catania t/r inkl flygskatt
 • Bussresor i Italien
 • Båtresa Messinasundet t/r
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (7 nätter i Roccella Jonica)
 • "Tarantella-dans" 1 kväll 
 • 7 frukostar
 • 5 luncher inkl vin/vatten 
 • 7 middagar inkl vin/vatten 
 • Vinprovning "vino greco"
 • Provsmakning bergamott-likör och rödlök
 • Besök ostproducent med provsmakning
 • Utflykt Reggio di Calabria & Bianco
 • Utflykt Pizzo & Tropea
 • Utflykt Serra San Bruno & Stilo
 • Utflykt Mammola & Siderno Superiore med provsmakning av lokala produkter & vin
 • Utflykt Ciminà & Locri
 • Utflykt Gerace
 • Inträde till Palazzo Piacentini, Castello Arogonese, Museum of Certosa, Santa Barbaramuséet, katedralen i Gerace, Locri Epizefiri

Tillägg

 • Enkelrum 1.750 kr
 • Avbeställningsskydd 800 kr
 • 3 extranätter i Giardini Naxos 2.500 kr/person i dubbelrum

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Catania-Roccella Jonica

  Efter ankomst till Catania på den sicilianska ostkusten tar vi oss med buss förbi tjusiga Taormina mot färjelägret i Messina. Vi korsar Messinasundet, som vållade Odysseus sådant huvudbry, och når så slutligen Kalabrien. Målet för dagen är Roccella Jonica och Club Hotel Kennedy, beläget ca 200 m från havet. Hotellet är bl a utrustat med pool. Här ska vi bo under hela vår vistelse och även inta våra middagar. Ca 20 mil med buss.


  Foto Club Hotel Kennedy

  Flyg till Catania-Roccella Jonica
 • DAG 2-7 Utflykter i Kalabrien: Gerace & bergamottlikör

  På små, slingrande vägar tar vi oss så en bit inåt landet till den antika staden Gerace, belägen på en klippa i Aspromontes nordöstra del. Härifrån har vi en betagande vy över de omkringliggande bergstopparna och dalarna som leder ner till havet. Den medeltida atomsfären är påtaglig. Innanför stadens tjocka stadsmurar leder smala gränder till vackra gamla kyrkor. Vi tittar in i den imponerande domkyrkan, Kalabriens största.

  Den mesta och bästa av all världens bergamott odlas i Kalabrien. På återresan till Roccella Jonica besöker vi en plantage och provsmakar likör och andra produkter gjorda på den gulaktiga citrusfrukten. Vid återkomsten till hotellet äter vi lunch. Ca 3 mil.


  Katedralen i Gerace.

  Gerace & bergamottlikör
 • Reggio di Calabria & Bianco

  Vi inleder dagen i Reggio di Calabria, Kalabriens forna huvudstad, som återuppbyggts efter flera svåra jordbävningar, den senaste 1908. Här ska vi besöka Museo Archeologico Nazionale di Reggia Calabria som har en förnämlig samling föremål från antikens Grekland – staden grundades av grekiska kolonister ca 720 f.Kr. Samlingens "pièce de resistance" är tveklöst de två unika grekiska bronsstatyer i övernaturlig storlek av krigare, som bärgades från havsbottnen utanför Riace.

  Vi får också tillfälle att strosa längs "den vackraste kilometern i Italien", innan vi rundar den kalabriska sydkusten och beger oss till Bianco. Hos en lokal vinproducent ska vi här prova "Gudarnas nektar", regionens söta grekiska vin. Ca 21 mil.


  Strandpromenaden Reggio Calabria. Foto Åse Bjurstam

  Reggio di Calabria & Bianco
 • Tropea & Pizzo

  Dagens utflykt tillägnar vi den tyrrenska kusten. Vi inleder i pittoreska Tropea. En härlig sandstrand breder ut sig nedanför staden, som balanserar på en platå 70 m över havet. Vi utforskar gamla stans smala gränder, som pryds av 1700- och 1800-talspalats, och strosar på huvudgatan Corso Vittorio Emanuele. Härifrån blickar vi ut över vulkanön Stromboli och kristallklart vatten i en vacker färgskala. I en affär provsmakar vi Tropeas berömda rödlök.

  Efter en gemensam lunch tar vi oss vidare norrut, till den charmiga staden Pizzo, som tronar på en brant klippa med tjusig utsikt över Golfo di Santa Eufemia. I centrum ståtar den aragonesiska borgen Castello Murat, uppkallad efter Napoleons svåger som satt fängslad och avrättades här. Efter ett besök i borgen får vi tillfälle att strosa en stund på egen hand och avrundar med att provsmaka stadens kulinariska specialitet, glassen tartufo. Ca 20 mil.


  Tropea. Foto Åse Bjurstam

  Tropea & Pizzo
 • Serra San Bruno & Stilo

  Under förmiddagen ställer vi färden till Serra San Bruno, som fått sitt namn efter munken Sankt Bruno av Köln. 1095 lät denne munk uppföra ett kloster, kring vilket staden växte fram. Under ett besök på klostermuseet får vi veta mer om detta och även beskåda fin 1500- och 1600-talskonst.

  Efter en läcker gårdslunch fortsätter vi till den lilla medeltidsstaden Stilo, belägen på Monte Consolinos sluttning. Stilo var ett av de viktigaste bysantinska centren i Kalabrien och härbärgerade munkar och eremiter på flykt undan förföljelsen på 900-talet. Vi strosar i den gamla stan; en labyrint av gränder, och tar oss med bussen upp till den säregna kyrkan Cattolica di Stilo, som vilar på en klipphylla. Kyrkan räknas som ett av den bysantinska arkitekturens främsta verk – efter ett besök förstår vi varför! Ca 15 mil.


  Cattolica di Stilo.

  Serra San Bruno & Stilo
 • Mammola & Siderno Superiore

  På ruinerna av ett gammalt kloster i Torbido-dalen har man på initiativ av två konstnärer låtit uppföra ett friluftsmuseum, MUSABA, där naturen på ett effektfullt sätt samspelar med den lokala konsten och kulturen.

  Efter att ha tagit del av detta smått unika "konstrum" fortsätter vi till den måleriska medeltidsstaden Mammola. Här ska vi besöka ett företag som bereder torkad norsk skrei, en lokal specialitet som har stolta traditioner i Kalabrien. Vi serveras en god fisklunch och lämnar därefter Mammola för Siderno Superiore, Sidernos gamla del, belägen på en höjd ett par kilometer inåt landet. Här provsmakar vi vin och andra lokala produkter. Ca 4 mil.


  Musaba friluftsmuseum. Foto Åse Bjurstam

  Mammola & Siderno Superiore
 • Ciminà & Locri

  I medeltidsbyn Ciminà väntar oss nya smakupplevelser i form av bl a Caciocavallo-ost. Vi fortsätter därefter till den gamla grekiska kolonin Locri Epizefiri, som grundades på 700-talet f.Kr. Ruiner av tempel, en teater och grekiska och romerska gravar ger oss en uppfattning om livet under tiden för Magna Graecia, och senare, romarriket. Ca 5 mil.


  Vår guide Ulla till höger. Foto Åse Bjurstam

  Ciminà & Locri
 • DAG 8: Roccella Jonica-Catania–flyg hem

  På förmiddagen kommer vi med färjan från Villa San Giovanni åter till Sicilien. Mitt på dagen lyfter vi från Catania; under kvällen landar vi på svensk/dansk mark.
  Nytt för i år är att du har möjlighet att förlänga din Italienvistelse med tre nätter på 4-stjärniga Hotel Sabbie d'Oro i Giardini Naxos (se faktaruta)! Ca 20 mil med buss.


  Vulkanen Etna i bakgrunden. Foto: Enit

  Roccella Jonica-Catania–flyg hem

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
16/10Göteborg, LandvetterKalabrien - mat & kultur i Syditalien (fr Göteborg), 8 d
Guide: Ulla Dieden
115 995:-Fåtal platser kvarMer information
16/10Köpenhamn, KastrupKalabrien - mat & kultur i Syditalien (fr Köpenhamn), 8 d
Guide: Ulla Dieden
315 995:-Fåtal platser kvarMer information
16/10Stockholm, ArlandaKalabrien - mat & kultur i Syditalien (fr Stockholm), 8 d
Guide: Ulla Dieden
415 995:-Fåtal platser kvarMer information
16/10Göteborg, LandvetterKalabrien - mat & kultur i Syditalien förlängd (fr Göteborg), 11 d
Guide: Ulla Dieden
218 495:-Fåtal platser kvarMer information
16/10Köpenhamn, KastrupKalabrien - mat & kultur i Syditalien förlängd (fr Köpenhamn), 11 d
Guide: Ulla Dieden
218 495:-Fåtal platser kvarMer information
16/10Stockholm, ArlandaKalabrien - mat & kultur i Syditalien förlängd (fr Stockholm), 11 d
Guide: Ulla Dieden
218 495:-Fåtal platser kvarMer information

Hotell

Uppfart Culb Hotel Kennedy

Club Hotel Kennedy, Roccella Jonica

Club Hotel Kennedy ligger 80 m från havet. Från hotellet är det ca 1500 m till centrum.

Andra resenärer har också tittat på

Måleriska Colmar i Alsace. Fransk idyll.

Alsace, Bourgogne & Chablis

Alsace, Bourgogne, Chablis. Namn som får vinentusiaster och livsnjutare världen över att sukta och brista ut i lovsång. I dessa regioner finner man inte bara flera av världens främsta vinhus, utan ock...
Andalusiens skatter med sagopalatset Alhambra

Andalusiens skatter med sagopalatset Alhambra

Andalusien är i mångt och mycket själva sinnesbilden av Spanien – tapas, tjurfäktning, flamenco, vita byar etc. Regionen har formats av en mängd olika kulturer och var morernas sista utpost på den ibe...
Italiens okända skatt Apulien -

Italiens okända skatt Apulien - "klacken" på den italienska stöveln

Det exotiska Apulien, ”Italiens klack” och det hemlighetsfulla Basilicata är tveklöst gömda skatter som väntar på att upptäckas. Många kulturer har satt sin personliga prägel på landskapet, maten och...
Apulien - på cykel runt Italiens klack

Apulien - på cykel runt Italiens klack

Följ med oss till Italiens klack och upplev Apuliens soldränkta landsbygd på cykel! Vi färdas på fridfulla landsvägar mellan måleriska byar och gamla städer med tjusig arkitektur, längs med olivlundar...
Baskien, Galicien & Kantabrien med pintxos, vin och pilgrimer

Baskien, Galicien & Kantabrien med pintxos, vin och pilgrimer

Spanien men ändå inte Spanien. Strävan efter självständighet ligger djupt rotad i den baskiska själen. Baskerna, liksom galicierna, värnar om sitt urspung, det egna språket och gamla traditioner. Med...
De sju italienska vulkanöarna - Eoliska öarna

De sju italienska vulkanöarna - Eoliska öarna

I havet utanför Siciliens nordkust reser sig sju vulkaniska öar, skapade av naturens förunderliga krafter. Döpta efter vindguden Aiolus av grekerna och präglade av 5000 års kulturhistoria. Möt Isole E...
Kanada - Ontario till Québec

Kanada - Ontario till Québec

Kanada är inte bara väldigt stort och vackert, det är också ett av världens mest multikulturella länder. Med fokus på Ontario och Québec, där brittiska influenser blandas med ett starkt franskt arv, t...
Lagring av ost.

Konst & kultur i Toscana med Italiens gröna hjärta Umbrien

Pittoreska byar och medeltidsstäder pryder kullarna och blickar ner över ändlösa vinodlingar, grönskande cypresser och lummiga olivlundar. Magnifika palats influerade av renässansen, kyrkor smyckade a...
Kroatien - de 1000 öarnas land med Dubrovnik, Split och Korcula

Kroatien - de 1000 öarnas land med Dubrovnik, Split och Korcula

"De som söker himmelen på jorden måste komma till Dubrovnik". Det menade den nobelprisbelönte irländske författaren George Bernard Shaw. Och just Dubrovnik och Trogir, en annan av Adriatiska havets pä...

Resekalender

21/9Kullabygden i skördetid med Arilds vingård, 1dfrån 1 165:-
21/9Hamburg med Elbphilharmonie (m Sydsvenskan-HD), 3 dfrån 6 195:-
27/9Stockholm med 'Så som i himmelen'/'Häxorna i Eastwick', 3 dfrån 3 745:-
1/10Toscana med Umbrien (fr Stockholm), 8 dfrån 16 495:-
1/10Toscana med Umbrien (fr Göteborg), 8 dfrån 16 995:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo