Skip to main content

Spanska sydkusten - soliga Costa Tropical

Almuñécar. Foto Gunilla Hedin

Hotel Helios. Foto Agneta Pettersson Studeny

Peñones de San Cristobal. Foto Agneta Pettersson Studeny

Saluhallen Almuñécar. Foto Agneta Pettersson Studeny

Almuñécar. Foto Gunilla Hedin

Gamla stan. Foto Agneta Pettersson Studeny

Hjärtat i Málaga. Foto Agneta Pettersson Studeny

På Alcazabas murar. Foto Agneta Pettersson Studeny

Vågor i Nerja. Foto Agneta Pettersson Studeny

På väg till Frigiliana. Foto Agneta Pettersson Studeny

Keramik. Foto Agneta Pettersson Studeny

Poserande apor i Gibraltar. Foto: Gunilla Hedin

Status:
Vår senaste resa har avgått, men vi jobbar på att lägga upp fler avgångar.

I mer än 15 år har vi arrangerat denna populära resa till den spanska sydkusten och Hotel Helios i pittoreska Almuñécar. Vi flyger till Málaga och använder oss av inhyrd buss i samband med våra utflykter. I år ingår bl a en utfärd till Málaga med guidad stadspromenad, en vinavsmakning med tapas, samt en utflykt till Riofrío med guidad rundvisning på en störodling och lunch!

Varmt välkomna till ännu en säsong på Hotel Helios! Precis som sist finns förstås vår kunnige guide Tord med på hela resan.

 

Bor du långt från flygplatsen?

Tjuvstarta semestern genom att bo på något av våra subventionerade anslutningshotell. Du vaknar pigg och utvilad och kan lätt ta dig till flyget.  

Läs mer om vårt hotellerbjudande i Göteborg, Malmö och Stockholm.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg Malaga t/r inkl flygskatt
 • Busstransfers i Andalusien
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc & havsutsikt (21 nätter i Almuñecar)
 • 21 frukostar
 • 21 middagar
 • Utflykt Málaga med stadspromenad
 • 1 vinavsmakning med lättare tilltugg
 • Utflykt till Riofrío inkl lunch
 • Guidad visning på störodling i Riofrío
 • Stadsrundtur i Almuñécar
 • Promenader i omgivningarna med vår guide

Tillägg

 • Enkelrum: 6.075 kr
 • Avbeställningsförsäkring via Europeiska ERV. Kontakta oss för info och bokning.

Bra att veta

Valuta: Euro

Golf
För de golfintresserade finns goda möjligheter till att spela golf. Det finns flera banor i området, den närmsta en 9-hålsbana som ligger ca 15 km från hotellet. Meddela JÖRNs om golfbag medtages.

Biluthyrning
Att hyra bil kostar ca 1300:-/vecka.

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Málaga. Málaga-Almuñécar

  Med flyget anländer vi till Málaga, där vår chartrade buss väntar på att ta oss de ca 10 milen till Almuñécar och vårt populära hotell, Helios, beläget precis vid strandpromenaden. Frukostar och middagar intar vi på hotellet. Ca 10 mil med buss.


  Hotel Helios. Foto Agneta Pettersson Studeny

  Flyg till Málaga. Málaga-Almuñécar
 • DAG 2-21: Härliga dagar i Almuñécar

  Costa Tropical kan inte jämföras med den ”vanliga” turistiska spanska solkusten, utan här dominerar det genuint spanska. I pittoreska Almuñécar, grundat av fenicierna och senare erövrat av romarna, smälter turisterna väl in i spanjorernas vardag. Sierra Nevada skyddar staden från de kalla nordanvindarna och skapar ett mikroklimat, ett speciellt varmt och behagligt klimat, som gör att man här kan odla exotiska frukter som chirimoja, mango mm, vilket är unikt i Europa. Medeltemperaturen varierar mellan 18ºC vintertid och 32ºC sommartid.

  Under vår vistelse gör vi stärkande promenader i omgivningarna, besöker marknaden och kopplar av med sol och bad. I resan ingår som vanligt spännande utflykter till några av Andalusiens främsta sevärdheter.

  Málaga (ingår)
  En dag tillägnar vi storstaden Málaga, som tack vare sin hamn blomstrade under såväl fenicisk tid, som under romarna och senare morerna. På 1800-talet inbringade det söta vinet Málaga Dulce, som då var en av Europas populäraste drycker, stora summor pengar till staden – fram tills vinlusen 1876 ödelade vingårdarna. Morerna efterlämnade arv i form av fästningarna Alcazaba och Gibralfaro, romarna en amfiteater. Till stadens konstnärliga arv bidrog i allra högsta grad den store konstnären Pablo Picasso, som föddes här i Málaga. Passa på och besök Picasso-museet, som rymmer flera av hans verk! Ca 16 mil t/r.

  Vinprovning med tilltugg (ingår)
  Idag ska vi prova fyra goda viner på en trevlig bodega i Almuñécar. Till vinet serveras vi tapas.

  Guadix (ingår 16/10)
  Utflykt till staden Guadix med besök i grottmuseum och grottbostäder.

  Det finns dessutom möjlighet att följa med på utflykter till bl a (OBS! minimum 20 deltagare):

  Nerja med kalkstensgrottor & Frigiliana (ca 35 €)
  Grannstaden Nerja bjuder på såväl härliga sandstränder som berg och tjusiga vyer. Från ”Europabalkongen”, en utskjutande klippudde, har vi milslång utsikt över Medelhavet – vid klara dagar kan Du till och med skymta Afrikas kust. Mest känd är staden för sina 5 miljoner år gamla kalkstensgrottor - stora som katedraler - som upptäcktes först 1959. Grottornas väggmålningar tros vara 20 000 år gamla! Denna fantastiska värld av underjordiska salar med stalaktiter och stalagmiter lämnar tveklöst ett bestående avtryck!

  Vi besöker även den pittoreska vita byn Frigiliana, som tronar på en bergssluttning strax norr om Nerja. En labyrint av smala, branta kullerstensgränder kantade av vitmålade hus genomsyrar stadens historiska centrum. Det moriska arvet är påtagligt. Här och var ”gömmer” sig små butiker, barer och restauranger. Det är inte för intet som Frigiliana vunnit utmärkelser som Spaniens vackraste by! Ca 6 mil t/r.

  Ronda (ca 45 €)
  Spektakulärt belägna Ronda delas i två delar av den bråddjupa klyftan El Tajo och sammanbinds av bron Puente Nuevo. Utsikten är fabulös! På den södra sidan breder den gamla delen, “La Ciudad”, ut sig – en klassisk morisk “pueblo blanco” med kullerstensgränder och vitkalkade hus. I centrum av den modernare delen, på andra sidan ravinen, ståtar Spaniens äldsta tjurfäktningsarena. Här hade Ernest Hemingway en egen loge! Ca 36 mil t/r.

  Granada med Alhambra (ca 55 €)
  Granada blev först genom morernas erövring på 700-talet en betydande stad. Storhetstiden inföll dock under nasriderna, den sista islamiska dynastin i Spanien, 1238-1492, då bl a Alhambra uppfördes och filosofer, vetenskapsmän m fl sökte sig till staden. 1492 intogs Granada så av de katolska regenterna, Ferdinand och Isabella, som även lade grunden till kungariket Spanien. Höjdpunkten på utflykten är Alhambra, och Generalife, nasridernas sommarpalats. Kaliferna ville med Alhambra förverkliga sin föreställning av paradiset på jorden. Ca 17 mil t/r.

  Gibraltar (ca 55 €)
  Kronkolonin Gibraltar tillföll vid fördraget i Utrecht 1713 engelsmännen. Klippuddens strategiska läge vid infarten till Medelhavet har gjort den mycket omstridd. Enligt legenden ska Gibraltar emeller- tid förbli brittiskt så länge aporna – de enda vilda i Europa, finns kvar på klippan. Med hjälp av minibussar guidas vi runt och får också tillfälle att “bekanta oss”med några av våra förfäder. Ca 43 mil t/r.

  Skinkbyn Trevélez (ca 35 €)
  Trevélez, som ligger i Sierra Nevadas nationalpark, är Spaniens näst högst belägna by och känd för sina lufttorkade skinkor. Vi besöker en producent och ser då bl a en film som visar hur tillverkningen går till och säkert passar du även på att provsmaka. Lunch ingår. Ca 17 mil t/r.

  Mijas Pueblo & buddistisk stupa (ca 30 €)
  I den idylliska vita byn Mijas Pueblo, som breder ut sig på Sierra de Mijas sluttning, strosar vi längs smala, vindlande gränder kantade av vitkalkade hus. Vid bra väder ser vi en eldig Flamenco-uppvisning. Kaffe i Svenska kyrkan i Fuengirola och besök i den buddistiska stupan Stupa de Illuminación de Benalmádena, Europas största. Ca 23 mil t/r.

  Córdoba (ca 55 €)
  Den vackra gamla studentstaden Córdoba var under moriskt styre på 900-1000-talen en av de främsta städerna i världen och det var också då den magnifika moskén Mezquita, Europas största, uppfördes. Sedan Córdoba 1236 återerövrats av de kristna kom Mezquita att fungera som kyrka, vilket kulminerade med byggandet av en katedral mitt i moskén! Ca 46 mil t/r.


  Saluhallen Almuñécar. Foto Agneta Pettersson Studeny

  Härliga dagar i Almuñécar
 • DAG 22: Almuñécar-Málaga. Flyg hem

  Efter tre härliga veckor tar vi så farväl av soliga Almuñécar och beger oss åter till Málagas flygplats för vidare hemfärd till Sverige. Ca 10 mil med buss.


  Almuñécar. Foto Gunilla Hedin

  Almuñécar-Málaga. Flyg hem

Karta

Hotell

Hotel Helios, Almuñécar

Hotel Helios, Almuñécar

Hotel Helios ligger vid strandpromenaden San Cristobal i Almuñécar. Tionde våningens solterass är till för gästerna; att umgås på eller bara sitta och njuta av vyn över det azurblå Medelhavet...
Resekalender
31/1Reseträff 2020 på Rügen, 3 d, buss Sfrån 3 795:-
31/1Reseträff 2020 på Rügen, 3 d, buss VKfrån 3 795:-
4/2Jokkmokks vintermarknad (fr Göteborg), 4 dfrån 12 295:-
4/2Jokkmokks vintermarknad (fr Malmö), 4 dfrån 12 295:-
4/2Jokkmokks vintermarknad (fr Stockholm), 4 dfrån 12 295:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo