Skip to main content

Naturidyllen Spreewald med Dresden & båttur

Kanalfärd med traditionell stakpråm.

Vackra Dresden sett från Elbe. Foto: Jochen Keute

Arbetande Spreewaldkvinnor i folkdräkter.

Arbetande Spreewaldkvinnor i folkdräkter. Foto: Andreas Kaster

Hamnen i idylliska Lübbenau.

Hamnen i idylliska Lübbenau. Foto: Jochen Keute

Status:
Vår senaste resa har avgått, men vi jobbar på att lägga upp fler avgångar.

Visste du att Tyskland är trespråkigt? Tyska, danska och sorbiska gäller. Det senare talas av sorberna, en västslavisk minoritetsgrupp som dömdes till utrotning av nazisterna. Detta till trots lever de kulturellt självständigt numera. Runt 60 000 sorber finns i området Spreewald, som utgörs av ca 200 flodarmar och kanaler. Lika många pråmar har man som "stakas" fram av kaptener.

För Spreewaldborna är pråmen lika viktig som färdmedel som bilen i övriga Tyskland. Posten kommer med pråmen, polisen och brandkåren rycker ut med pråmen osv. Spreewald går inte att beskriva - det måste upplevas!

Avresa från Skåne.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturisbuss
 • Väg-, bro- och färjeavgifter
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (3 nätter i Lübben)
 • 3 frukostar
 • 3 middagar (varav en sorbisk afton med folklore)
 • Kanalfärd med traditionell stakpråm
 • Inträde till Friluftsmuseet i Lehde
 • Utflykt till Dresden

Tillägg

 • Enkelrum 800 kr
 • Avbeställningsskydd 500 kr

Dagsprogram

 • DAG 1: Hemorten-Lübben

  Med färjan från Gedser kommer vi till Tyskland. Knappa 10 mil söder om Berlin möter vi en miljö vi inte mött tidigare under dagen. Naturidyll, naturromantik, naturkänslor, naturlyrik, ja det är mycket som föds i våra sinnen när naturen sätter igång vår fantasi. UNESCO har beskyddat området Spreewald, som har inte mindre än 150 mil vattenvägar. Men vi befinner oss verkligen i kontrasternas Tyskland. I området finns några av landets allra största brunkolsfyndigheter, där man fortfarande bryter kolet.Vårt mål, den lilla staden Lübben i hjärtat av Spreewald, är snart nått. Här ska vi inkvartera oss på gemytliga Hotel Spreeblick. Middag på hotellet.
  Ca 51 mil från Malmö.

 • DAG 2: Utflykt till Dresden

  Dagens utfärd går till en verklig klenod - Dresden. Natten mellan den 13:e och 14:e februari 1945 bombades Dresden i stort sett sönder. Så sent som 2002 var det översvämningar som drabbade staden. Men Dresden reser sig snabbt! Här i Tysklands Florens - konstens stad - kan vi bl a bese Frauenkirche, Hofkirche och Zwinger - slottet som ingen har bott i! På Staatsoperan har Tannhäuser och Den flygande holländaren haft världspremiärer liksom åtskilliga verk av Richard Strauss. Under vårt besök får vi självfallet också tillfälle att ströva på egen hand.

  På återresan till Lübben stannar vi till i Lehde, där man finner världens enda gurkmuseum. Vi får också tillfälle att handla äkta Spreewaldgurkor – sorberna är kända för sina gurkor. Efter krigsslutet försörjde man i stort sett hela landet med gurkor och andra grönsaker. Mot senare delen av eftermiddagen är vi tillbaka på hotellet och snart väntar ännu en god middag.
  Ca 24 mil.


  Vackra Dresden sett från Elbe. Foto: Jochen Keute

  Utflykt till Dresden
 • DAG 3: Båttur & sorbisk middag

  Endast en mil från vårt hotell ligger Lübbenau, som är turismens mekka i området. Stadens pampiga slott från 1300-talet, som idag fungerar som hotell och museum, har ett brokigt förflutet; dess siste private ägare avrättades efter att ha deltagit i förberedelserna till attentatet mot Hitler 1944! Från Vänskapens hamn ska vi ge oss ut på en romantisk båttur. Det är tyst - alldeles tyst. Inga motorljud som stör. Färdsättet är stakpråm (Kahn) som sakta stakas fram. I Lehde gör vi uppehåll för att besöka Friluftsmuseet, som rymmer tre gamla sorbiska gårdar. Det ges även tid att avnjuta lunch. Vi fortsätter så den rofyllda färden genom det sagolika landskapet och närmar oss åter Lübbenau, där vår buss väntar.

  Kvällens middag intas på en mysig restaurang och består av en buffé med traktens specialiteter ackompanjerad av sorbisk folklore!


  Kanalfärd med traditionell stakpråm.

  Båttur & sorbisk middag
 • DAG 4: Lübben-Hemorten

  Efter frukost lämnar vi Spreewald. Genom Brandenburg och över den Mecklenburgska sjöplatån går färden norrut mot Rostock. Innan färjan till Gedser avgår hinner vi med ett extra stopp för inköp. Vid halvåttatiden är vi åter i Skåne.
  Ca 51 mil till Malmö.

Karta

Hotell

Hotel Spreeblick, Lübben

Hotel Spreeblick, Lübben

Hotel Spreeblick ligger i centrum av staden Lübben i Spreewald.

Resekalender

27/9Stockholm med 'Så som i himmelen'/'Häxorna i Eastwick', 3 dfrån 3 745:-
1/10Toscana med Umbrien (fr Stockholm), 8 dfrån 16 495:-
1/10Toscana med Umbrien (fr Göteborg), 8 dfrån 16 995:-
1/10Toscana med Umbrien (fr Köpenhamn), 8 dfrån 16 995:-
2/10Berlin - Världsmetropolen, 5 dfrån 6 750:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo