Sydafrika, 13 d

Lejonhane i Krugerparken. Foto Ingrid Johansson
Babianer. Foto: Ingrid Johansson
Solbadande pingviner vid Boulder's Beach. Foto: Ingrid Johansson
Foto Ingrid Johansson
Cape Point
Dagis för personalbarn. Foto: Ingrid Johansson
Elefant på promenad. Foto: Ingrid Johansson
En nyfiken giraff. Foto: Ingrid Johansson
På väg mot Godahoppsudden. Foto: Ingrid Johansson
Gospelgudtjänst i Langa. Foto: Ingrid Johansson
Hyenor i Krugerparken. Foto: Ingrid Johansson
Kaphalvön. Foto: Ingrid Johansson
Lobbyn Kruger Gate Lodge. Foto: Ingrid Johansson
Kåkstaden Langa. Ingrid Johansson
Tjusiga vingården Neetlingshof. Foto: Ingrid Johansson
"Trumsession". Foto: Ingrid Johansson
Vinprovning. Foto: Ingrid Johansson
Zebror i Krugerparken. Foto: Ingrid Johansson

Kontrastrikt och mångkulturellt, fascinerande och andlöst vackert. Molnen från Sydafrikas mörka historia har skingrats och lämnat plats för ett alldeles unikt land! Ett land med en komplett flora och oöverträffad fauna, 11 officiella språk, små byar och livliga metropoler.

Vi inleder vår resa i "The Mother City" – vackra, kosmopolitiska Kapstaden, där Afrika möter Europa. Vi besöker Godahoppsudden och pingvinerna vid Boulder's Beach, möter vardagen i en kåkstad och provar kvalitetsviner i landets högt aktade vindistrikt. En heldagssafari i den världsberömda Krugerparken lämnar oss mållösa. Välkommen till Regnbågslandet!

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter), Malmö och Stockholm (Arlanda).

Betr hotellvisningen nedan. Hotel Kruger Gate gäller avgången 24 jan.

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till Kapstaden och från Johannesburg inkl flygskatter
 • Flyg Kapstaden-Johannesburg
 • Bussresor i Sydafrika
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (5 nätter i Kapstaden, 2 i Stellenbosch, 3 i Krugerparken)
 • 10 frukostar
 • 4 luncher inkl dricks
 • Välkomstdrink (dag 1)
 • 8 middagar inkl dricks
 • Underhållning vid en av middagarna
 • 3 vinprovningar
 • Safari i Kruger-parken i öppna jeepar inkl safari-guide (1 ½ dag)
 • Utflykt till Godahoppsudden och fyrstationen Cape Point
 • Besök pingvinkolonin Boulders och ett diamantsliperi
 • Utflykt Taffelbergen (inkl linbana) & båttur Robben Island
 • Rundtur Kapstaden
 • Utflykt till kåkförstaden Langa med gospel-gudstjänst
 • Inträde Kirstenbosch National Botanical Garden

Tillägg

 • Enkelrum 4.175 kr
 • High tea (dag 6) ca 275 kr
 • Extra morgonsafari (dag 11) ca 350 kr
 • Avbeställningsförsäkring via Europeiska ERV. Kontakta oss för info och bokning.

Dagsprogram

Dag 1-2 Flyg till Kapstaden
På förmiddagen lokal tid (Sverige + 1 tim) ankommer vi efter en mellanlandning till Kapstaden. På vägen in till centrum får vi en första bild av staden, som breder ut sig på en smal halvö vid foten av Taffelberget. Vi besöker Kirstenbosch National Botanical Garden, som kallas Sydafrikas vackraste trädgård, belägen vid de östra sluttningarna av Table Mountain. Här kan man vandra runt bland över 7000 inhemska växtarter, de flera av dem mycket sällsynta.

Efter incheckning på City Lodge Victoria Alfred Waterfront, perfekt beläget vid Waterfront, Kapstadens nöjesområde och hamn, serveras vi något svalkande. Välkomstmiddag på en av distriktets många restauranger. Ca 3,5 mil med buss.

Dag 3-6 Utflykter runt Kapstaden

Kapstaden & Robben Island
Under förmiddagen lär vi känna Kapstaden, som anlades 1652 som bunkringshamn för det nederländska ostindiska kompaniet. Vi inleder med att ta linbanan upp till toppen av Taffelberget, där vi ska göra en vandring. Vyerna vi bjuds över staden och de två omgivande världshaven är hänförande! I den pastellfärgade stadsdelen Bo-Kaap, grundad av slavar som hämtades från de holländska kolonierna i slutet av 1700-talet, äter vi lunch. I denna etniska smältdegel har den muslimska identiteten bevarats.

Vi besöker även det historiska torget Green Market Square, där alla tänkbara afrikanska varor går att finna och vi promenerar genom Company Garden. Efter en gemensam lunch tar vi färjan ut till Robben Island, där Nelson Mandela och andra politiska fångar satt i säkert förvar under apartheidtiden. Ledsagade av en gammal "fängelsekund", som berättar om tiden på ön, är det gripande att vandra mellan cellerna.

På kvällen serveras vi middag på en trendig strandrestaurang.

Utflykt Godahoppsudden
Efter frukost gör vi en vacker färd till den mytomspunna Godahoppsudden, där Atlanten och Indiska Oceanen möts. Kinesiska sjöfarare lär ha rundat den fruktade udden redan i början av 1300-talet, men portugisen Bartolomeu Diaz, som tog sig runt 1488, krediteras ofta med dess upptäckt. Vi vandrar upp till fyrstationen Cape Point, där vi belönas med en betagande utsikt – har vi tur får vi syn på både valar och delfiner, men knappast "Den flygande holländaren"!

Utmed False Bay tar vi oss så norrut till Boulder's Beach, för att stifta bekantskap med den utrotningshotade afrikanska pingvinen, som har etablerat en koloni här. På vägen dit stannar vi till för lunch på en pittoresk fiskrestaurang. Innan vi vänder åter mot Kapstaden ges det även tillfälle till bad. Kvällens middag serveras på en genuin afrikansk restaurang. Ca 13 mil.

Kåkstaden Langa
Dagen inleds med en utflykt till Langa, en av Kapstadens kåkstäder. Ackompanjerade av en specialguide får vi en inblick i livet i kåkstaden. Vi besöker ett hem, en gospelgudtjänst och kanske även en "Sangoma", en traditionell doktor. Under vår lunch underhålls vi med olika historier från Xhosa-kulturen. Idag bor ca 8 miljoner Xhosa i Sydafrika – under apartheidtiden vägrades de sydafrikanskt medborgarskap. 

På eftermiddagen besöker vi ett rehabiliteringscenter för geparder, världens snabbaste däggdjur. Vår guide berättar mer och vi får även tillfälle att klappa "katterna". Ca 9,5 mil.

Fri dag i Kapstaden
Dagen är fri att njuta av Kapstaden och dess härliga Medelhavsklimat. Säkert lockar såväl strandliv; staden har flera fina stränder, som shopping och marknadsbesök. Den som är intresserad av att veta mer om den mörka sidan av Sydafrikas historia bör besöka Slave Lodge eller District Six Museum. 

Det finns även möjlighet att dricka afternoon tea på Hotel Mount Nelson - läckra scones, sandwichar och kakor, och gott te står på menyn (tillägg, se under flik Utflykter).

Dag 7 Kapstaden-Devon Valley
Vi lämnar nu Kapstaden för inlandet och Kapprovinsens bördiga vindistrikt och kommer snart till den idylliska vingården Neethlingshof, med anor från tidigt 1700-tal. Här provar vi några av de exklusiva vinerna. Vi gör därefter ett stopp i den vackra gamla universitetsstaden Stellenbosch, centrum i Sydafrikas vinindustri. Omgivna av berg, fruktträdgårdar och vinodlingar strosar vi bland lummiga ekar och historiska byggnader.

Vårt hotell de kommande två nätterna, den tjusiga vingården Devon Valley, ligger undangömd i ett rofyllt hörn av vindistriktet. Middag på gårdens prisbelönta restaurang Flavours. Ca 6,5 mil.

Dag 8 Vingårdar & vinprovningar
Under morgonen får vi tid att njuta av vingården och dess pool. Därefter besöker vi en privat vingård för en påkostad vinprovning med harmonierande tilltugg. Vi fortsätter så till den andra vinhuvudstaden, Franschhoek, "franska hörnet", för en historisk vandring på en vingård med arkeologiska utgrävningar, och en vinprovning.

Om tiden tillåter får vi även tillfälle att se oss omkring i den charmiga landsortsstaden, som grundades av franska hugenotter. Kvällens middag intas på en elegant vingård - i form av barbecue under den afrikanska himlen!

Dag 9 Devon Valley-Kapstaden. Flyg till Johannesburg-Krugerparken
Utrustade med frukostpaket tar vi oss åter mot Kapstaden, varifrån vi ska flyga till Johannesburg. Här väntar en buss på att ta oss vidare mot Mpumalanga och Krugerparken. I måleriska Dullstrom ges tillfälle att äta lunch och därefter går färden vidare över det natursköna och historiska Long Tom Pass. De vackra naturupplevelserna vi bjuds på gör att de ca 40 milen inte känns långa.

På kvällen når vi så vårt lyxiga hotell, 4-stjärniga Protea Hotel Kruger Gate (avgången 24/1), beläget vid floden Sabie, 100 meter från ingången till nationalparken. Hotellet har pool, spa, minigolfbana mm. Middag under stjärnorna! Sitt och njut av de vilda djuren som kommer fram och dricker vid flodbädden – ett oförglömligt scenario! Ca 46 mil med buss

Dag 10 Heldagssafari
Försedda med frukostpaket åker vi tillsammans med en välinitierad guide på heldagssafari i Krugerparken, som grundades 1898 för att skydda djurlivet i Lowveld-regionen. På en yta stor som Israel ryms här drygt 500 fågelarter, 114 reptilarter, 49 fiskarter, 23 000 växtarter och 147 däggdjursarter! Chanserna att komma nära "the big five" – buffel, elefant, leopard, lejon och noshörning, liksom zebror, giraffer mm, är goda!

Lunch i form av en lyxig picknick ingår i utflykten. Middag på hotellet.

Dag 11 Eftermiddagssafari
Den morgonpigge ger sig kanske ut på tidig safari även denna morgon? (tillägg se under Utflykter). Under förmiddagen får vi tillfälle att koppla av vid den stora utomhuspoolen och kanske bättra på solbrännan.

Nya fantastiska upplevelser i form av en eftermiddagssafari väntar därefter. En god middag på hotellet avrundar dagen.

Dag 12-13 Krugerparken-Johannesburg-flyg hem
Efter frukost checkar vi ut och sätter kurs mot Johannesburg. På lämplig plats gör vi uppehåll för lunch. Vår spännande resa närmar sig sitt slut – på kvällen lyfter vi från Johannesburg, morgonen efter är vi åter i Sverige. Ca 44 mil med buss.

Utflykter

På resan ingår många utflykter, se nedan - läs mer under Dagsprogram. 

Safari i Krugerparken i öppna jeepar inkl safari-guide (1 ½ dag)
Utflykt till Godahoppsudden och fyrstationen Cape Point
Besök pingvinkolonin Boulders och ett diamantsliperi
Utflykt Taffelbergen (inkl linbana) och båttur Robben Island
Rundtur Kapstaden
Utflykt till kåkförstaden Langa med gospel-gudstjänst


Utflykterna nedan går att boka till när du gör din bokning. Betalas på plats i landets valuta.

High tea (dag 6, ca 200 SEK)
High Tea på det koloniala hotellet Mount Nelson.

Extra morgonsafari (dag 11, ca 700 SEK)
Möjlighet att åka ut på en extra morgonsafari.
 

Bra att veta

Valuta: ZAR

Tidsskillnad:  + 1 timma

Passet
Passet måste vara giltigt minst 6 månader efter hemresan och det måste vara två lediga sidor i passet vid ankomst till Sydafrika.

Det är nya inreseregler till Sydafrika och vi skickar ut information om detta i god tid före avresa. Vi kommer att behöva en kopia av ditt pass alternativt att du fyller i blanketten som vi då bifogar vårt utskick. 

Vaccinationer
Inga vaccinationer krävs vid inresa från Europa. Kruger Nationalpark är definierat som malariaområde och malariatabletter rekommenderas.

Valuta & växling
Valutan i Sydafrikan heter ZAR eller R (rand). Växlingskursen är ca 1 kr för 1,50 Rand. De flesta betalkort t.ex. Visa, Master Card, American Express och Diner’s Club är godkända att betala med. På växlingskontoren har du möjlighet att växla pengar före avresa. Det finns bankomater i Sydafrika, där du kan ta ut pengar på ditt kreditkort. Vanligtvis tar banken ut en avgift på SEK 35 kronor/uttag.

Klädsel
Vi rekommenderar lätta och bekväma kläder för 20 till 25 grader. För utflykten till Godahoppsudden är det bra med bekväma skor att vandra i. En vindjacka och lite varmare tröja rekommenderas för morgonsafari. En långärmad skjorta och långbyxor är praktiskt att ha med sig, liksom solskydd, solhatt, kikare och kamera. Det är avspänd klädsel i Sydafrika och vi rekommenderar att du tar med dig bekväma fritidskläder. På restaurang och vingårdsbesök gäller också avslappnad klädsel. Du kan på egen hand följa de dagliga väderrapporterna på www.cnn.com/weather.

Kommunikationer
Svenska mobiltelefoner kopplade till GSM-nätet fungerar nästan överallt i Sydafrika. Dock är mottagningen något sämre ute i "bushen". Det är billigare att använda sin mobiltelefon än att ringa från hotellen. Det kostar ca 15 kr/min + ev. kostnader från telefonoperatören. Var noga med att undersöka detta innan avresa.

Kommentarer

2017

Vår guide Karin Bester bidrog verkligen till att göra vår resa till något mycket speciellt, trevligt, intressant och roligt. /Betyg resan 5, guiden 5/Ulla Bolin

(Guiden Karin B) Väl insatt och kunnig. Fanns alltid tillhands. Hjälpsam och lyhörd. Glad och positiv. Skapade en god stämning.
Guiderna på Robben Island och i kåkstaden var outstanding. Levandegjorde livet och de tuffa förhållandena, som har rått där. /Betyg resan 4, guiden 4 /Anonym

2016

Resan var väldigt omväxlande med olika sidor av landet Kapstaden, Vinlandet och Safarin i Krugerparken, så det kändes aldrig enformigt. Önskar bara att resan var lite längre trots att jag efter dessa dagar kände mig fullmatad med information. (Guiden Karin DB) Mycket bra, hjälpsam, trevlig, glad, energisk och utåtriktad. Uppmärksam och trevlig mot alla i gruppen. Mycket bra kunskaper om Sydafrika som hon gärna delade med sig av. Gav oss insikter i flera sidor av landet, politiskt, socialt och kulturellt. Även bra lokala guider. Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Mycket bra, proffsig och personlig på samma gång (guiden Karin DB). Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Karin var mycket bra, lyhörd, glad, påläst och hjälpsam. Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Mycket bra upplägg! Karin (guiden) var helt suverän!! /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Fantastiskt trevlig resa med trevliga människor och massor av upplevelser. Karin (guiden) var alldeles fantastisk, glad, entusiasmerande, kunnig och bestämd. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Guiden (Karin DB) ett verkligt fynd. Kunnig, effektiv och trevlig! Simultantolkade vid behov. Unika kunskaper efter 16 års boende i Sydafrika. /Betyg resan 5, guiden 5 /Kjell Selin

Öppen, kunnig, berättade mycket om landet. Aldrig besvärad utan alltid vänlig och ville oss resenärer det bästa. Toppenguide! (Karin DB) /Betyg resan 4, guiden 5 /Bengt Winqvist

Bra utformning, vi hann med mycket. Utmärkt guide (Karin DB). Väldigt bra. Påläst, kunnig, delgav oss mycket som bara en inhemsk kan känna till. Såg till att hela gruppen fick uppleva det som erbjöds. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Varierat och intressant program. Guiden (Karin DB) positiv, energisk och mycket kunnig. Gjorde allt för att alla skulle trivas och må bra. En guide man gärna vill ha flera gånger. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

2015

Guiden Karin mycket påläst och kunnig. Maten och de restauranger vi besökte, var otroligt god mat och fin serv.  Det har varit en otrolig upplevelse från första till sista dag. /Betyg resan 5 guiden 5 /Ingeli Iversen

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
29/10Göteborg, LandvetterSydafrika (fr Göteborg), 13 d
Guide: Karin Delvert Bester
335 995:-BokaMer information
29/10Köpenhamn, KastrupSydafrika (fr Köpenhamn), 13 d
Guide: Karin Delvert Bester
Mer än 835 995:-BokaMer information
29/10Stockholm, ArlandaSydafrika (fr Stockholm), 13 d
Guide: Karin Delvert Bester
635 995:-BokaMer information

Hotell

City Lodge Victoria & Alfred Waterfront, Kapstaden

City Lodge Victoria & Alfred Waterfront, Kapstaden

City Lodge Victoria & Alfred Waterfront (1 Port Rd) beläget ca 1 km från centrum.
The Devon Valley Hotel, Stellenbosch

The Devon Valley Hotel, Stellenbosch

The Devon Valley Hotel ligger i ett skuggigt, grönt och fridfullt hörn av Stellenboschs vinområde (Devon Valley Road)...
Hotel Kruger Gate, Kruger National Park

Hotel Kruger Gate, Kruger National Park

Hotel Kruger Gate (On the Sabi River at the Paul Kruger Gate, Portia Shabangu Road, Skukuza, Mpumalanga) ligger 100 m från the Paul Kruger Gate i Kruger National Park. Hotellet består av flera byggnad...
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo