Skip to main content
Resor rika på innehåll med guide. Låt livet blomma...

Sydafrika med Kapstaden, safari i Krugerparken & vinprovningar

Bild: Elefant på promenad. Foto: Ingrid Johansson
Bild: Lejonhona. Foto Ingrid Johansson
Bild: Boulders beach. Foto Ingrid Johansson
Bild: En nyfiken giraff. Foto: Ingrid Johansson
Bild: Babianer. Foto: Ingrid Johansson
Pris från:
37 495:-
Dagar:13
Guide, whispers, flyg till Kapstaden och från Johannesburg inkl flygskatt, flyg Kapstaden-Johannesburg, bussresor i Sydafrika, logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (5 nätter Kapstaden, 2 Stellenbosch, 3 Krugerparken), 10 frukostar, 4 luncher inkl dricks, 8 middagar inkl dricks, välkomstdrink (dag 1), underhållning vid en av middagarna, 3 vinprovningar, safari i Kruger-Parken i öppna jeepar inkl safari-guide (1 ½ dag), utflykt till Godahoppsundden och fyrstationen Cape Point, besök på pingvinkolonin Boulders och ett diamantsliperi, utflykt Taffelbergen (inkl linbana) & båttur Robban Island, rundtur Kapstaden, inträde Kirstenbosch, utflykt till kåkförstaden Langa med gospel-gudstjänst.
Transportsätt:Flyg
Boka resa

Kontrastrikt och mångkulturellt, fascinerande och andlöst vackert. Molnen från Sydafrikas mörka historia har skingrats och lämnat plats för ett alldeles unikt land! Ett land med en komplett flora och oöverträffad fauna, 11 officiella språk, små byar och livliga metropoler.

Vi inleder vår resa i "The Mother City" – vackra, kosmopolitiska Kapstaden, där Afrika möter Europa. Vi besöker Godahoppsudden och pingvinerna vid Boulder's Beach, möter vardagen i en kåkstad och provar kvalitetsviner i landets högt aktade vindistrikt. En heldagssafari i den världsberömda Krugerparken lämnar oss mållösa. Välkommen till Regnbågslandet!

Fantastiskt hotellerbjudande i samband med flygresa! Läs om vårt hotellerbjudande i Göteborg (Landvetter), Malmö och Stockholm (Arlanda).

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg till Kapstaden och från Johannesburg inkl flygskatter
 • Flyg Kapstaden-Johannesburg
 • Bussresor i Sydafrika
 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (5 nätter i Kapstaden, 2 i Stellenbosch, 3 i Krugerparken)
 • 10 frukostar
 • 4 luncher inkl dricks
 • Välkomstdrink (dag 1)
 • 8 middagar inkl dricks
 • Underhållning vid en av middagarna
 • 3 vinprovningar
 • Safari i Kruger-parken i öppna jeepar inkl safari-guide (1 ½ dag)
 • Utflykt till Godahoppsudden och fyrstationen Cape Point
 • Besök pingvinkolonin Boulders och ett diamantsliperi
 • Utflykt Taffelbergen (inkl linbana) & båttur Robben Island
 • Rundtur Kapstaden
 • Inträde Kirstenbosch National Botanical Garden
 • Utflykt till kåkförstaden Langa med gospel-gudstjänst
 • Besök Cheetah Outreach

Tillägg

 • Enkelrum 6.245 kr
 • Afternoon tea ca 325 kr
 • Extra morgonsafari (dag 11) ca 400 kr
 • Avbeställningsförsäkring via Europeiska ERV. Kontakta oss för info och bokning.

Dagsprogram

Dag 1-2 Flyg till Kapstaden
På förmiddagen lokal tid (Sverige + 1 tim) ankommer vi efter en mellanlandning till Kapstaden. På vägen in till centrum får vi en första bild av staden, som breder ut sig på en smal halvö vid foten av Taffelberget. Vi besöker Kirstenbosch National Botanical Garden, som kallas Sydafrikas vackraste trädgård, belägen vid de östra sluttningarna av Table Mountain. Här kan man vandra runt bland över 7000 inhemska växtarter, de flera av dem mycket sällsynta.

Efter incheckning på City Lodge Victoria Alfred Waterfront, perfekt beläget vid Waterfront, Kapstadens nöjesområde och hamn, serveras vi något svalkande. Välkomstmiddag på en av distriktets många restauranger. Ca 3,5 mil med buss.

Dag 3-6 Utflykter runt Kapstaden

Kapstaden & Robben Island
Under förmiddagen lär vi känna Kapstaden, som anlades 1652 som bunkringshamn för det nederländska ostindiska kompaniet. Vi inleder med att ta linbanan upp till toppen av Taffelberget, där vi ska göra en vandring. Vyerna vi bjuds över staden och de två omgivande världshaven är hänförande! I den pastellfärgade stadsdelen Bo-Kaap, grundad av slavar som hämtades från de holländska kolonierna i slutet av 1700-talet, äter vi lunch. I denna etniska smältdegel har den muslimska identiteten bevarats.

Vi besöker även det historiska torget Green Market Square, där alla tänkbara afrikanska varor går att finna och vi promenerar genom Company Garden. Efter en gemensam lunch tar vi färjan ut till Robben Island, där Nelson Mandela och andra politiska fångar satt i säkert förvar under apartheidtiden. Ledsagade av en gammal "fängelsekund", som berättar om tiden på ön, är det gripande att vandra mellan cellerna.

På kvällen serveras vi middag på en trendig strandrestaurang.

Utflykt Godahoppsudden
Efter frukost gör vi en vacker färd till den mytomspunna Godahoppsudden, där Atlanten och Indiska Oceanen möts. Kinesiska sjöfarare lär ha rundat den fruktade udden redan i början av 1300-talet, men portugisen Bartolomeu Diaz, som tog sig runt 1488, krediteras ofta med dess upptäckt. Vi vandrar upp till fyrstationen Cape Point, där vi belönas med en betagande utsikt – har vi tur får vi syn på både valar och delfiner, men knappast "Den flygande holländaren"!

Utmed False Bay tar vi oss så norrut till Boulder's Beach, för att stifta bekantskap med den utrotningshotade afrikanska pingvinen, som har etablerat en koloni här. På vägen dit stannar vi till för lunch på en pittoresk fiskrestaurang. Innan vi vänder åter mot Kapstaden ges det även tillfälle till bad. Kvällens middag serveras på en genuin afrikansk restaurang. Ca 13 mil.

Kåkstaden Langa
Dagen inleds med en utflykt till Langa, en av Kapstadens kåkstäder. Ackompanjerade av en specialguide får vi en inblick i livet i kåkstaden. Vi besöker ett hem, en gospelgudtjänst och kanske även en "Sangoma", en traditionell doktor. Under vår lunch underhålls vi med olika historier från Xhosa-kulturen. Idag bor ca 8 miljoner Xhosa i Sydafrika – under apartheidtiden vägrades de sydafrikanskt medborgarskap. 

På eftermiddagen besöker vi ett rehabiliteringscenter för geparder, världens snabbaste däggdjur. Vår guide berättar mer och vi får även tillfälle att klappa "katterna". Ca 9,5 mil.

Fri dag i Kapstaden
Dagen är fri att njuta av Kapstaden och dess härliga Medelhavsklimat. Säkert lockar såväl strandliv; staden har flera fina stränder, som shopping och marknadsbesök. Den som är intresserad av att veta mer om den mörka sidan av Sydafrikas historia bör besöka Slave Lodge eller District Six Museum. 

Det finns även möjlighet att dricka afternoon tea på Hotel Mount Nelson - läckra scones, sandwichar och kakor, och gott te står på menyn (tillägg, se under flik Utflykter).

Dag 7 Kapstaden-Devon Valley
Vi lämnar nu Kapstaden för inlandet och Kapprovinsens bördiga vindistrikt och kommer snart till den idylliska vingården Neethlingshof, med anor från tidigt 1700-tal. Här provar vi några av de exklusiva vinerna. Vi gör därefter ett stopp i den vackra gamla universitetsstaden Stellenbosch, centrum i Sydafrikas vinindustri. Omgivna av berg, fruktträdgårdar och vinodlingar strosar vi bland lummiga ekar och historiska byggnader.

Vårt hotell de kommande två nätterna, den tjusiga vingården Devon Valley, ligger undangömd i ett rofyllt hörn av vindistriktet. Middag på gårdens prisbelönta restaurang Flavours. Ca 6,5 mil.

Dag 8 Vingårdar & vinprovningar
Under morgonen får vi tid att njuta av vingården och dess pool. Därefter besöker vi en privat vingård för en påkostad vinprovning med harmonierande tilltugg. Vi fortsätter så till den andra vinhuvudstaden, Franschhoek, "franska hörnet", för en historisk vandring på en vingård med arkeologiska utgrävningar, och en vinprovning.

Om tiden tillåter får vi även tillfälle att se oss omkring i den charmiga landsortsstaden, som grundades av franska hugenotter. Kvällens middag intas på en elegant vingård - i form av barbecue under den afrikanska himlen!

Dag 9 Devon Valley-Kapstaden. Flyg till Johannesburg-Krugerparken
Utrustade med frukostpaket tar vi oss åter mot Kapstaden, varifrån vi ska flyga till Johannesburg. Här väntar en buss på att ta oss vidare mot Mpumalanga och Krugerparken. I måleriska Dullstrom ges tillfälle att äta lunch och därefter går färden vidare över det natursköna och historiska Long Tom Pass. De vackra naturupplevelserna vi bjuds på gör att de ca 40 milen inte känns långa.

På kvällen når vi så vårt lyxiga hotell, 4-stjärniga Protea Hotel Kruger Gate, beläget vid floden Sabie, 100 meter från ingången till nationalparken. Hotellet har pool, spa, minigolfbana mm. Middag under stjärnorna! Sitt och njut av de vilda djuren som kommer fram och dricker vid flodbädden - ett oförglömligt scenario! Ca 46 mil med buss

Dag 10 Heldagssafari
Försedda med frukostpaket åker vi tillsammans med en välinitierad guide på heldagssafari i Krugerparken, som grundades 1898 för att skydda djurlivet i Lowveld-regionen. På en yta stor som Israel ryms här drygt 500 fågelarter, 114 reptilarter, 49 fiskarter, 23 000 växtarter och 147 däggdjursarter! Chanserna att komma nära "the big five" – buffel, elefant, leopard, lejon och noshörning, liksom zebror, giraffer mm, är goda!

Lunch i form av en lyxig picknick ingår i utflykten. Middag på hotellet.

Dag 11 Eftermiddagssafari
Den morgonpigge ger sig kanske ut på tidig safari även denna morgon? (tillägg se under Utflykter). Under förmiddagen får vi tillfälle att koppla av vid den stora utomhuspoolen och kanske bättra på solbrännan.

Nya fantastiska upplevelser i form av en eftermiddagssafari väntar därefter. En god middag på hotellet avrundar dagen.

Dag 12-13 Krugerparken-Johannesburg-flyg hem
Efter frukost checkar vi ut och sätter kurs mot Johannesburg. På lämplig plats gör vi uppehåll för lunch. Vår spännande resa närmar sig sitt slut – på kvällen lyfter vi från Johannesburg, morgonen efter är vi åter i Sverige. Ca 44 mil med buss.

Utflykter

På resan ingår många utflykter, se nedan - läs mer under Dagsprogram. 

Safari i Krugerparken i öppna jeepar inkl safari-guide (1 ½ dag)
Utflykt till Godahoppsudden och fyrstationen Cape Point
Besök pingvinkolonin Boulders och ett diamantsliperi
Utflykt Taffelbergen (inkl linbana) och båttur Robben Island
Rundtur Kapstaden
Utflykt till kåkförstaden Langa med gospel-gudstjänst


Utflykterna nedan går att boka till när du gör din bokning. Betalas på plats i landets valuta.

Afternoon Tea (ca 325 SEK)
Afternoon Tea på det koloniala hotellet Mount Nelson.

Extra morgonsafari (dag 11, ca 400 SEK)
Möjlighet att åka ut på en extra morgonsafari.

Bra att veta

Valuta: ZAR

Tidsskillnad:  + 1 timma

Pass mm
Passet måste vara giltigt minst 6 månader efter hemresan och det måste vara två lediga sidor i passet vid ankomst till Sydafrika.

Det är nya inreseregler till Sydafrika och vi skickar ut information om detta i god tid före avresa. Vi kommer att behöva en kopia av ditt pass alternativt att du fyller i blanketten som vi då bifogar vårt utskick. 

Viktig information till resande med barn under 18 år som ska resa till Sydafrika. Läs mer här.

Vaccinationer
Inga vaccinationer krävs vid inresa från Europa. Kruger Nationalpark är definierat som malariaområde och malariatabletter rekommenderas.

Valuta & växling
Valutan i Sydafrikan heter ZAR eller R (rand). Växlingskursen är ca 1 kr för 1,50 Rand. De flesta betalkort t.ex. Visa, Master Card, American Express och Diner’s Club är godkända att betala med. På växlingskontoren har du möjlighet att växla pengar före avresa. Det finns bankomater i Sydafrika, där du kan ta ut pengar på ditt kreditkort. Vanligtvis tar banken ut en avgift på SEK 35 kronor/uttag.

Klädsel
Vi rekommenderar lätta och bekväma kläder för 20 till 25 grader. För utflykten till Godahoppsudden är det bra med bekväma skor att vandra i. En vindjacka och lite varmare tröja rekommenderas för morgonsafari. En långärmad skjorta och långbyxor är praktiskt att ha med sig, liksom solskydd, solhatt, kikare och kamera. Det är avspänd klädsel i Sydafrika och vi rekommenderar att du tar med dig bekväma fritidskläder. På restaurang och vingårdsbesök gäller också avslappnad klädsel. Du kan på egen hand följa de dagliga väderrapporterna på www.cnn.com/weather.

Kommunikationer
Svenska mobiltelefoner kopplade till GSM-nätet fungerar nästan överallt i Sydafrika. Dock är mottagningen något sämre ute i "bushen". Det är billigare att använda sin mobiltelefon än att ringa från hotellen. Det kostar ca 15 kr/min + ev. kostnader från telefonoperatören. Var noga med att undersöka detta innan avresa.

Kommentarer

2018

Verkligen ett kanonupplägg. Att avsluta med safarin var perfekt. Att använda whispers var också jättebra. Karin Bester måste ni ta väl hand om. Hon var personlig, kunnig, glad och serviceminded dygnets alla timmar. Bjöd både på sig själv och berättade om allt. Hon lyfte resan så att vi blev 100 procent nöjda. Hon pratade redan i början om att hålla tider. Det var var toppen. Gruppen kom alltid i tid och det blev inget gnäll någonstans. Karin får absolut högsta betyg och jag vet att alla andra tycker det också. /Betyg resan 5, guiden 5 /Irene Högberg Berglund

En välorganiserad o genomtänkt resa. Intressant och lärorikt. Den överträffade alla våra förväntningar. Guiden Karin var enastående bra på alla sätt. Kunnig i det mesta. Engagerad. Delade med sig av sig själv och sina erfarenheter av livet i Sydafrika. Positiv, glad och trevlig att vara med. Jörns var rädd om henne hon är en klippa. /Betyg resan 5, guiden 5 /Agneta Berglund

Bra program där vi fick se och uppleva olika delar av Sydafrika, fina bussar och hotell. Guiden Karin - Professionell, tydlig, engagerad och kunnig, bryr sig om sina gäster. Hon ger det lilla extra som ger guldkant på resan. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Bra information innan resan som jag tyckte överensstämde med verkligheten. Guiden Karin Delvert Bester har varit fantastisk. Hon har varit tydlig och professionell. Bra info och mycket kunskap kring de områden där vi varit. Att använda wispers har varit jättebra. /Betyg resan 5, guiden 5 /Monika Olofsson

Bra värde för pengarna! Guiden Karin var outstanding! Engagerad, påläst, positiv, tydlig........... /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym
Går knappast att hitta ett bättre arrangemang. Guiden Karin - mycket kunnig, välplanerad, omtänksam och noggrann. Förtroendeingivande och jobbade hårt får vårt bästa. Trevlig och glad. Finns knappast någon bättre. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

2017

Allt fungerade mycket bra, allt var väl planerat. Karin DB - En utmärkt guide som kunde berätta mycket. Alla uppskattade henne mycket. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

En fantastisk resa med bra upplägg! Historia, kultur, fina vingårdar, god mat, bra safariturer, få hotell, en superbra guide!!!! Rekommenderar tillägget Afternoon Tea!!! Vi lade även till ett glas bubbel som förhöjde det ytterligare. En superbra guide (Karin), glad, trevlig, kunnig, som verkligen ville förmedla sitt Sydafrika som hon bott i 20 år. Dessutom använde hon whispers i bussen och simultantolkade som var väldigt bra!! /Betyg resan 5, guiden 5 /Kerstin Ekman

Helt fantastisk resa. Guiden Karin - Helt underbar. Så duktig och vi fick veta väldigt mycket om landet. Utav 5 poäng skulle jag ge henne en 10p. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anita Svensson

Mycket bra upplägg, med många upplevelser. Var rädd om Karin!! Hon är helt suverän! Jättekunnig och otroligt trevlig. 10*1!!!! /Betyg resan 5, guiden 5 /Ylva Hollsten

Vår guide Karin Bester bidrog verkligen till att göra vår resa till något mycket speciellt, trevligt, intressant och roligt. /Betyg resan 5, guiden 5/Ulla Bolin

(Guiden Karin B) Väl insatt och kunnig. Fanns alltid tillhands. Hjälpsam och lyhörd. Glad och positiv. Skapade en god stämning. Guiderna på Robben Island och i kåkstaden var outstanding. Levandegjorde livet och de tuffa förhållandena, som har rått där. /Betyg resan 4, guiden 4 /Anonym

2016

Resan var väldigt omväxlande med olika sidor av landet Kapstaden, Vinlandet och Safarin i Krugerparken, så det kändes aldrig enformigt. Önskar bara att resan var lite längre trots att jag efter dessa dagar kände mig fullmatad med information. (Guiden Karin DB) Mycket bra, hjälpsam, trevlig, glad, energisk och utåtriktad. Uppmärksam och trevlig mot alla i gruppen. Mycket bra kunskaper om Sydafrika som hon gärna delade med sig av. Gav oss insikter i flera sidor av landet, politiskt, socialt och kulturellt. Även bra lokala guider. Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Mycket bra, proffsig och personlig på samma gång (guiden Karin DB). Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Karin var mycket bra, lyhörd, glad, påläst och hjälpsam. Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Mycket bra upplägg! Karin (guiden) var helt suverän!! /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Fantastiskt trevlig resa med trevliga människor och massor av upplevelser. Karin (guiden) var alldeles fantastisk, glad, entusiasmerande, kunnig och bestämd. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Guiden (Karin DB) ett verkligt fynd. Kunnig, effektiv och trevlig! Simultantolkade vid behov. Unika kunskaper efter 16 års boende i Sydafrika. /Betyg resan 5, guiden 5 /Kjell Selin

Öppen, kunnig, berättade mycket om landet. Aldrig besvärad utan alltid vänlig och ville oss resenärer det bästa. Toppenguide! (Karin DB) /Betyg resan 4, guiden 5 /Bengt Winqvist

Bra utformning, vi hann med mycket. Utmärkt guide (Karin DB). Väldigt bra. Påläst, kunnig, delgav oss mycket som bara en inhemsk kan känna till. Såg till att hela gruppen fick uppleva det som erbjöds. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

Varierat och intressant program. Guiden (Karin DB) positiv, energisk och mycket kunnig. Gjorde allt för att alla skulle trivas och må bra. En guide man gärna vill ha flera gånger. /Betyg resan 5, guiden 5 /Anonym

2015

Guiden Karin mycket påläst och kunnig. Maten och de restauranger vi besökte, var otroligt god mat och fin serv.  Det har varit en otrolig upplevelse från första till sista dag. /Betyg resan 5 guiden 5 /Ingeli Iversen

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
25/1Göteborg, LandvetterSydafrika (fr Göteborg), 13 d
Guide: Karin Delvert Bester
737 495:-BokaMer information
25/1Köpenhamn, KastrupSydafrika (fr Köpenhamn), 13 d
Guide: Karin Delvert Bester
437 495:-BokaMer information
25/1Stockholm, ArlandaSydafrika (fr Stockholm), 13 d
Guide: Karin Delvert Bester
Mer än 837 495:-BokaMer information

Hotell

Utsida Hotel City Lodge Victoria And Alfred Waterfront

City Lodge Victoria & Alfred Waterfront, Kapstaden

City Lodge Victoria & Alfred Waterfront (1 Port Rd) beläget ca 1 km från centrum.
The Devon Valley Hotel, Stellenbosch

The Devon Valley Hotel, Stellenbosch

The Devon Valley Hotel ligger i ett skuggigt, grönt och fridfullt hörn av Stellenboschs vinområde (Devon Valley Road).
Utsida Hotel Protea Kruger Gate

Hotel Kruger Gate, Kruger National Park

Hotel Kruger Gate (On the Sabi River at the Paul Kruger Gate, Portia Shabangu Road, Skukuza, Mpumalanga) ligger 100 m från the Paul Kruger Gate i Kruger National Park. Hotellet består av flera byggnad...

Resekalender

20/12Costa Tropical - julfirande 1 (fr Göteborg), 8 dfrån 12 295:-
20/12Costa Tropical - julfirande 1 (fr Köpenhamn), 8 dfrån 12 295:-
20/12Costa Tropical - julfirande 1 (fr Stockholm), 8 dfrån 12 295:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo