Skip to main content

Vandra i Funäsdalen - en perfekt kombination av träning och semester

Vår guide Ingrid Johansson.

Det är något speciellt med att vandra i fjällvärlden. Här råder tystnaden och stillheten. Och här infinner sig en känsla av frihet. De magiska vyerna med bergstoppar som tornar upp sig och grönskande dalgångar med kristallklart vatten som går utmärkt att dricka, den rena fjälluften – plötsligt känns vardagens stress som ett minne blott. Detta är förutsättningarna för vår härliga vistelse i Funäsdalen, en semester med fjällvandring, träning och avkoppling! Med oss på resan har vi inte bara vår guide Ingrid, utan även vår sjukgymnast Gudrun, som kommer att hålla i gympapass, prata om hälsa och träning och ge tips – allt för att ge dig bästa upplevelsen! Vi bor på trevliga Eriksgårdens Fjällhotell.

Ingrid Johansson är guide på resan i juni. Gudrun Åkered Thyr följer med som sjukgymnast. 

Programmet i korthet

Dag 1: Ankomst till Funäsdalen. Under färden håller sjukgymnasten "föredrag". (M)
Dag 2-5: Under dessa dagar ingår morgonpass med sjukgymnast samt diverse vandringar. (F,M)
Vandringar som ingår:
- Vandringen "Mittåkläppen". (L)
- Vandringen "Hällmålningsrundan". (L)
- Vandringen "Malmagsvålen". (L)
- Vandringen "Stora Bergsturen".
Vandringar kan ändras efter väder och förutsättningar!
Dag 6:
Hemresa efter frukost. (F)

F= Frukost    L=Lunch    M=Middag

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Sjukgymnast
 • Whispers
 • Tåg till Hallsberg t/r
 • Resa med helturistbuss fr Hallsberg

 • Logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (5 nätter Funäsdalen)
 • 5 frukostar
 • 3 lunchpaket
 • 5 middagar
 • Vandringar enl program
 • Biljett till Funäsgondolen
 • Dagliga träningspass med Gudrun (morgon och eftermiddag)
 • Tips, råd och föreläsningar av Gudrun på temat hälsa och rörelse
 • Tillägg

 • Enkelrum 1.345 kr (Enkelrummen ligger i "Eriks Villa", beläget bredvid hotellet.)
 • Avbeställningsskydd 600 kr
 • Yogamatta 85 kr (tag gärna med egen)
 • Avdrag

 • Påstigning i Hallsberg (ej tåg) -250:-/person

Att vandra med JÖRNS

Vandring på South West Coast Path. Foto: Shutterstock

Våra vandringsresor passar de flesta. I vår gradering lätt, medel och utmanande har vi tagit hänsyn till längd, höjdskillnad och hur lättgången terrängen är.

Alla vandringsdagar erbjuder vi lätt och/eller medel vandring. På några resor, vissa dagar kan man välja utmanande vandring (men ej på denna resa).

Lätt vandring

 • Upp till 5 km.
 • Höjdskillnad ca 200 meter
 • Lätt vandring är för dig som vill ta det lite lugnare. Vi går i ett lugnt tempo och terrängen är inte så kuperad. Normal kondition.

Medel vandring

 • Ca 5-12 km.
 • Höjdskillnad 200-400 meter.
 • Här är tempot lagom! Sträckorna är något längre, terrängen mer varierad och underlaget kan vara ojämnt. Normal kondition.

Utmanande vandring

 • Ca 10-20 km.
 • Höjdskillnad 200-400 meter.
 • Tempot är utmanande och du bör kunna ta dig fram på ett mer krävande underlag. Det kan förekomma branta partier och dagsetapperna blir längre. God kondition krävs.

Mer om sjukgymnast Gudrun

Gudrun är sjukgymnast/fysioteraput med över 25 års erfarenhet i yrket. I vanliga fall arbetar hon på Existera Medmera i Billdal, söder om Göteborg. Där jobbar hon med att främja hälsa, förebygga sjukdom och skada samt att återfå funktion och behålla bästa möjliga rörelseförmåga. Gudrun tycker om att inspirera andra till att träna på sin nivå och framförallt ha roligt när man tränar. Alla ska kunna vara med!

Gudrun är med på hela resan och hon kommer att prata i bussen på tema hälsa och träning, t ex hur man håller kroppen och hjärnan i god form, mindfullness, hur man får bättre balans och vi kommer att göra sköna övningar. På hotellet kommer hon att hålla i morgon- och eftermiddagspass (soft gympa, stretchning, andning, styrka mm) . För den som har något fysiskt problem kan Gudrun komma med råd till lämpliga övningar.

Dagsprogram

 • Dag 1: Hemorten-tåg till Hallsberg-buss till Funäsdalen

  Med tåg tar vi oss snabbt och smidigt till järnvägsknuten Hallsberg i Närke, där vår buss möter upp. Genom Värmland och Dalarna går färden, med uppehåll för lunch och bensträckare, vidare norrut. Vi passerar den välkända vintersportorten Sälen och nalkas på kvällen slutligen Funäsdalen, beläget i Härjedalen, nära den norska gränsen. Här ska vi bo tre nätter på gemytliga Eriksgårdens Fjällhotell, som är utrustat med såväl pool och jacuzzi som bastu och ångbad. En god middag avrundar en lång dag på resande fot.

  Under bussresan kommer Gudrun bl a berätta om hur man får kropp och hjärna att må bra samt vad som händer i kroppen när man tränar på olika sätt.


  Foto Eriksgårdens Fjällhotell

  Hemorten-tåg till Hallsberg-buss till Funäsdalen
 • Dag 2-5: Vandringar i Funäsdalen

  Under våra dagar i Funäsdalen tar vår guide Ingrid och sjukgymnast Gudrun hand om oss på bästa sätt. Gudrun börjar varje morgon med ett morgonpass då vi tränar rörlighet och styrka. Efter vandringarna håller Gudrun enkla rörelse- och avspänningspass. Ta med yoga-matta!

  Vi intar frukost och middag på hotellet. Tre av vandringsdagarna ingår matsäck ("gör själv"). Ta med termos hemifrån så fyller hotellet på med kaffe/te.

  Vandringar i Funäsdalen
 • Vandring "Mittåkläppen"

  Högfjällsupplevelser på blomsterfjäll med underbara vyer 1.212 meter över havet!

  Längd: 5 km
  Höjdskillnad: 340 m
  Svårighetsgrad: Medel
  Tidsåtgång: 3,5 tim

  Om vandringen:
  Vi tar vägen mot Mittåkläppen, väl skyltat med uppfart vid Gruvarbetarstatyn i Bruksvallarna. Vägen är i sig en utflykt med mycket vackra vyer.
  Toppbestigningen av Mittåkläppen är en relativt enkel vandring och utsikten från toppen är verkligen fantastisk. Vandringen är skyltad från Djupdalsvallen där du börjar utanför gärdsgården och sedan svänger stigen tvärt till höger uppför sluttningen. Halvvägs uppför toppen delar sig stigen, en lätt och en svår. Ta inte den svåra om du har lätt för att få svindel, annars är den kul att gå. Oftast passerar man då en stor snölega som ofta ligger kvar till augusti.
  När vädret är klart syns toppar i Norge som ligger nästan 20 mil bort, Sylarna, Predikstolen, Helags, Hovärken vid Lofsdalen, Anåfjället, Vigelfjällen och många fler. Mittåns gröna delta fascinerar också. Tillbaka ner till Djupdalsvallen ska den lätta stigen väljas. Har du inte fått din våffla än så är det dags nu!

  Vandring
 • Vandring "Hällmålningsrundan"

  En omväxlande och fascinerande vandring i skog och kalfjäll med två djupa kanions. Fiskhålssgraven och Evagraven, samt flera tusenåriga hällmålningar på en klippvägg.

  Längd: 6-8 km
  Höjdskillnad: 180 m
  Svårighetsgrad: Medel
  Tidsåtgång: 4 tim

  Om vandringen:
  Börja vandringen medsols till Fiskhålsgraven dit du kommer efter knappt 2 km. Det är en mycket fascinerande kanjon. Den uppdämda issjön i Ljungans dalgång bräddade över mot söder under issmältningens mest dramatiska skede och bildade den stora Mittå-issjön som täckte hela Flatruet.
  När strandvallarna brast för cirka 10 000 år sedan spolades så stora jord- och stenmassor bort att två kanjons bildades som fått namnen Fiskhålsgraven och Evagraven. Det var förstås mycket varmt under en lång period för att få den enorma inlandsisen att smälta. Redan efter 2 000 år var det skogbeväxt långt högre upp än vad det är idag. Nära Fiskhålsgraven hittades en stubbe på 1950-talet som kom från en tall som var 8 000 år gammal och visar att det då fanns högväxt skog på Flatruet. En skiva av stammen finns idag på Fjällmuseet i Funäsdalen. Fiskhålsgraven är så smal att snöstormarna oftast blåser över öppningen, så här kan du njuta av blommor, rönnar, fjällbjörkar och en porlande liten bäck uppe från kanten av ”graven”, som dessa kanjons kallas på härjedalska.
  Men var varsam, det är en mycket brant kant ner till botten. Gör gärna en avstickare ner till vänster där kanjonen mynnar ut i en liten tjärn. Där har en liten rödingstam, den unika, fridlysta dvärgrödingen med sparsam föda och inavel överlevt i årtusenden. Den kom troligen hit under avsmältningen från Östersjön då dess havsyta låg 250 meter över nuvarande nivå.
  Gå tillbaka till stigen som efter 2 km tar dig till Evagraven. Den är 800 meter lång, 25 meter bred och 15 meter djup. Fångstmän nyttjade gravarna för att störta bytesdjur till döds över de skarpa kanterna. Här kan du välja att korta av turen genom att gå längs kanten på gravens norra sida tillbaka till Ruvallen, c:a 2 km. Totalt blir då turen 6 km.
  Vandringen går vidare drygt 1 km till Hällmålningarna som är 3 000 och 4 000 år gamla. Ett 20-tal välbevarade djurfigurer, älg, ren, björn och även människofigurer målade med rödockra på en bergskant, strax till vänster om stigen om ni kommer från Evagraven. Det är lätt att fascineras av historiens vingslag och av att de handmålade konstverken på sten har hållit så fint genom årtusendena. Härifrån är det 3 km tillbaka till Ruvallens sätervall och parkeringen.

  Vandring
 • Vandring "Malmagsvålen"

  Lättvandrad tur med vida vyer. Ger känslan av att vara på "världens tak".

  Längd: 8 km
  Höjdskillnad: 180 m
  Svårighetsgrad: Lätt/medel
  Tidsåtgång: ca 3,5 tim

  Om vandringen:
  Börja vandringen uppför den kombinerade vägen/skidspår ca 1 km. Därefter viker du av till vänster genom björkskogen. När skogen glesar ut ser du en höjd framför dig, Malmagsvålen, där det finns en raststuga och toppangivelser. Njut av den vackra utsikten. Känslan av att finna sig på världens tak är härlig, trots att toppen inte är stor och bestigningen inte är svår.
  Efter 300 meter västerut tar du till vänster. På nedvägen passerar du en öppen plats med stengrunder efter Röstvallen, som är en gammal övergiven sätervall. Idag är den utgångsplats för flera av vinterns skidspår. Stigen fortsätter neråt genom den skira björkskogen och går sedan ihop med den stig du kom.

  Vandring
 • Vandring "Stora Bergsturen"

  Så nära, så kort - men ger ändå en riktig högfjällskänsla uppe på bergskammen. Utsiktsplats där hela panoramat över vilka toppar man ser.

  Längd: 9 km
  Höjdskillnad 250 m
  Svårighetsgrad: Medel
  Tidsåtgång: 5 tim

  Om vandringen:
  Från gondolbanans avstigning följer du stigen som startar uppför en backe bredvid 6-stolslinbanan. Där stigen följer den högsta bergskammen norrut, ser du mäktiga fjäll i alla riktningar och storslagna vyer ner i dalgångarna. Uppe på toppen finns en utkiksplats med höjdangivelser på fjällen som du ser i alla väderstreck. Turen fortsätter ner till en sänka i berget där du passerar en fin liten tjärn och en samisk park, Lopme Laante, dit du bör göra en avstickare för att få information och kanske någonting i magen.
  Gå norrut igen på stigen som fortsätter på berget innan det bär iväg nerför genom tät skog till en bilväg. Du följer den förbi Eriksgårdens Fjällhotell och sedan tar du vägen till vänster genom Fornminnesparken tillbaka till muséet/turistbyrån.


  Vandring
 • Dag 6: Buss till Hallsberg-tåg till Hallsberg-Hemorten

  Denna fantastiska vandringsresa når mot sitt slut. Efter en god frukost beger sig bussen till Hallsberg, sedan tar tåget oss vidare mot respektive hemort.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris

Juni 2021

28/6- se avresetiderBuss och tågVandring i Funäsdalen, 6 d
Guide: Ingrid Johansson
Mer än 48 995:-BokaSe avresetider

Augusti 2021

16/8- se avresetiderBuss och tågVandring i Funäsdalen, 6 dMer än 48 995:-BokaSe avresetider

Hotell

Foto Eriksgårdens Fjällhotell

Eriksgårdens Fjällhotell, Funäsdalen

Eriksgårdens Fjällhotell ligger i skidorten Funäsdalen, hotellets restaurang har en vacker panoramautsikt över Funäsdalssjön. Under 2018 och 2019 byggdes det en helt ny spa avdelning på 250kvm med 3 o...

Andra resenärer har också tittat på

Människor på en vandringstur i europa med de vackra bergen i bakgrunden | Jörns Resor

Vandring Dolomiterna med fantastiskt SPA-hotell

De har kallats "världens vackraste arkitektoniska verk". Sedan 2009 är de upptagna på UNESCOs världsarvslista – Dolomiternas skönhet är väldokumenterad! De är också ett eldorado för vandring. Bergsmas...
Vandring i Cornwall & Devon

Vandring i Cornwall & Devon

Smäckra kustlinjer sockrade med magiska vikar, dramatiska klippor och romantiska fiskebyar stöpta i historia. Vidsträckta hedar höljda i mystik och exotiska trädgårdar. Devon och Cornwall, Englands sy...
Vandring i Kantabrien & Rioja

Vandring i Kantabrien & Rioja

Vid Biscayabukten, mellan Asturien och Baskien, breder det vackra Kantabrien ut sig. Litet till ytan, men stort till innehållet - Kantabrien är fyllt av idylliska småstäder och natursköna platser, frå...
Kiruna-Narvik med Malmbanan & Lofoten

Kiruna-Narvik med Malmbanan & Lofoten

Storslagna vyer genomsyrar vår nordskandinaviska odyssé från Luleå till Lofotens sagolika övärld i nordväst. Vi åker tåg på den berömda Malmbanan, som tillkom för att frakta järnmalm från de stora mal...
Lofoten i norrsken - en vinterresa

Lofoten i norrsken - en vinterresa

Lofotens vilda, vackra natur med mäktiga fjäll som likt en vägg reser sig ur havet är kanske som allra mest betagande på vintern - speciellt under det magiska norrskenet, Aurora Borealis. Tusen färger...
Jokkmokks marknad med Ishotellet & Kiruna

Jokkmokks marknad med Ishotellet & Kiruna

Sedan 1605, eller i över 400 år, hålls det första helgen i februari varje år marknad i Jokkmokk. En tradition som är obruten. Besökare från när och fjärran söker sig hit för att under några dagar ta d...
Storslagna fjäll & fjordar med Hemmets Journal, 6 d

Storslagna fjäll & fjordar med Hemmets Journal, 6 d

Massiva berg och ett storslaget fjordlandskap – synintrycken tar aldrig slut. Följ med till vårt vackra grannland Norge och upplev magnifika sevärdheter som Geirangerfjorden, Atlanterhavsveien och Tro...
Resekalender
13/4Holland med blomstertåget (endast fr Skåne), 6 dfrån 8 995:-
16/4Holland med blomstertåget, 6 dfrån 9 295:-
3/5Baskien, Galicien & Kantabrien (fr Göteborg), 8 dfrån 18 495:-
3/5Baskien, Galicien & Kantabrien (fr Köpenhamn), 8 d från 18 495:-
3/5Baskien, Galicien & Kantabrien (fr Stockholm), 8 d från 18 495:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo