Skip to main content

Wales & Lake District med Liverpool, York & Manchester

Utsikt från Conwy Castle. Foto: Visit Wales Image Centre

Vy över Conwy. Foto: Visit Wales Image Centre

Llandudno. Foto Tom Birkeland

Walesiska & engelska. Foto Tom Birkeland

Kanal vid Llangollen. Foto Tom Birkeland

Nyfiket får. Foto Tom Birkeland

Beatles-statyn i Liverpool. Foto Tom Birkeland

Panorama över Keswick, Lake District. Foto: Rod Edwards/Britain on View

Härliga vyer i Lake District. Foto: Dave Willis/VisitEngland/CumbriaTourism

Piren i Llandudno. Foto: Visit Wales Image Centre

Old Trafford - "Theatre of Dreams" - Manchester Uniteds berömda arena. Foto: VisitBritain/Andrew Pickett

Pittoreska Portmeirion. Foto: Visit Wales Image Centre

Rydal Mount - poeten William Wordsworths älskade familhem 1813-1850. Foto: Rydal Mount & Gardens

Fanstastisk tågresa uppför Snowdon i Wales. Foto: Snowdon Mountain Railway

Med åntåg uppför Snowdon i Wales. Foto: Snowdon Mountain Railway

Med ångtåg uppför Snowdon. Foto: Visit Wales Image Centre

Pittoreska The Shambles i York. Foton: VisitBritain/Andrew Pickett & VisitEngland/VisitYork

York Minster sett fråm Yorks stadsmur. Foto: Diana Jarvis

Vår resa tar sin början i de norra delarna av Wales, ett uråldrigt land med storslagen natur, dramatisk historia och spännande myter. Vi utforskar måleriska Conwy, Llandudno och Portmeirion, åker tåg Snowdon Mountain Railway och hästdragen kanalbåt. I Wordsworths och Beatrix Potters underbara Lake District, sedan 2017 världsarv, möter vi ett pittoreskt lapptäcke av sjöar, skog, berg och dalar. Vi känner historiens vingslag i den forna vikingastaden York, där "gate" betyder gata och "bar" port, och charmas av musik- och fotbollsmetropolerna framför andra, Beatles Liverpool och Manchester.

Guide på resan är Bodil Braun

 

 

Programmet i korthet

Dag 1: Stadsrundtur i Conwy. Ankomst till Llandudno. (M)
Dag 2: Tåg på Snowdon Mountain Railway. Afternoon tea. Besök i Portmeirion. (F)
Dag 3: Tur med hästdragen kanalbåt i Llangollen. Ankomst Liverpool. Stadsvandring med lokalguide. (F)
Dag 4: Ankomst till Lake District. Båttur på Windermere. (F,M)
Dag 5: Guidad visning på bl.a. Rydal Mount och The Lakes Distillery med provsmakning. (F,M)
Dag 6: Avfärd till York. Guidad stadsrundtur. (F)
Dag 7: Besök i York Minster. Egen tid. (F,M)
Dag 8: Guidad stadsrundtur i Manchester. Hemresa. (F)

F=Frukost    M=Middag

Bor du långt från flygplatsen?

Tjuvstarta semestern genom att bo på något av våra subventionerade anslutningshotell. Du vaknar pigg och utvilad och kan lätt ta dig till flyget.  

Läs mer om vårt hotellerbjudande i Göteborg, Malmö och Stockholm.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg Manchester t/r inkl flygskatt

 • Bussresor i England & Wales

 • Logi i 2-bäddsrum m dusch/wc (2 nätter i Llandudno, 1 i Liverpool, 2 i Lake District, 2 i York)

 • 7 frukostar

 • 4 middagar (dag 1, 4-5, 7)

 • 1 afternoon tea (dag 2)

 • Utflykter i Snowdonia och Lake District

 • Guidade stadsrundturer/promenader med lokalguide i Liverpool, York och Manchester

 • Inträde till Portmeirion, Rydal Mount & Gardens och York Minster

 • Tågresa m Snowdon Mountain Railway (ca 2,5 h inkl stopp)

 • Båttur på Llangollen Canal med hästdragen kanalbåt

 • Båttur på Windermere

 • Guidad visning av Rydal Mount & Gardens

 • Guidad visning inkl provsmakning på The Lakes Distillery

Tillägg

 • Enkelrum 3.495 kr
 • Vandring i Lake District (inkl specialbuss & lokalguide) 225 kr
 • Avbeställningsskydd 800 kr

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Manchester-Conwy-Llandudno

  På förmiddagen landar vi i Manchester, där en buss väntar på att ta oss vidare västerut, in i Wales. Längs med kusten närmar vi oss historiska Conwy, som omgärdas av en välbevarad medeltida stadsmur komplett med 21 torn. Över staden vakar världsarvet Conwy Castle, en av "järnringarna" – fyra fort som Edvard I lät uppföra kring Snowdonia på 1200-talet för att hålla walesarna i schack. Alldeles intill står Thomas Telfords smäckra hängbro från 1826, en länk över Conwy-floden. Trånga kullerstensgränder med vackra gamla stenhus genomsyrar staden – efter en gemensam promenad får vi tid att äta lunch och upptäcka på egen hand.

  Endast en kort sträcka återstår till den viktorianska badorten Llandudno och tjusiga The Imperial Hotel, vårt "hem" de kommande två nätterna. I Llandudno sägs Lewis Carroll ha skrivit delar av sin berömda bok "Alice i Underlandet". Passa på och ta ett dopp i havet - om vädret tillåter, en promenad på den 700 meter långa piren eller åk upp till toppen av Great Orme's Head med stadens kabelbana. Middag. Ca 13 mil med buss.


  Vy över Conwy. Foto: Visit Wales Image Centre

  Flyg till Manchester-Conwy-Llandudno
 • DAG 2: Utflykt i norra Wales

  Idag står Snowdonias nationalpark i fokus. Från Llanberis ska vi göra en oförglömlig tågresa på Snowdon Mountain, Wales högsta berg, med ett ångtåg från 1896 (2 h t/r, vid fler än 30 pax dieseltåg). Vår färd uppför bergskammen går över viadukter, förbi ett vattenfall och uråldriga ruiner från svunna samhällen. Vi njuter av panoramat och påbörjar så återresan.

  Efter en tidig afternoon tea beger vi oss via tungvrickaren Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrn-drobwllllantysiliogogogoch, där vi gör ett kort fotostopp, till Portmeirion, en förtjusande by i italiensk stil belägen på en privat halvö. Portmeirion, som figurerat i flera film- och TV-inspelningar, skapades av den walesiske arkitekten Sir Clough Williams-Ellis efter eget tycke och smak. Utspridda kring en piazza ligger byggnader i olika stilarter, från orientalisk till gotisk. Vi ges gott om tid att strosa runt och beger oss därefter genom Snowdonias vackra landskap åter mot Llandudno. Ca 23 mil.


  Med åntåg uppför Snowdon i Wales. Foto: Snowdon Mountain Railway

  Utflykt i norra Wales
 • DAG 3: Llandudno-Liverpool

  Efter frukost lämnar vi Llandudno och beger oss söderut mot Llangollen vid floden Dee, en pittoresk stad som blev känd på 1700-talet genom två excentriska damer. Här ska vi göra en idyllisk båttur med hästdragen kanalbåt. Åter på land följer vi kanalen ett stycke och kommer strax till Pontcysyllteakvedukten, ett världsarv signerat Thomas Telford. Från denna Storbritanniens längsta och högsta akvedukt bjuds vi på hisnande vyer.

  Vi korsar så den engelska gränsen och närmar oss strax Liverpool, som breder ut sig längs med Mersey. Efter incheckning på Richmond Hotel ska vi ackompanjerade av en lokalguide lära känna staden, som odödliggjordes av The Beatles på 60-talet. På legendariska the Cavern Club, återuppstånden 1984, uppträdde gruppen hundratals gånger. Vår rundtur tar oss också till bl a Albert Dock; de gamla hamnkvarteren som rustats upp och numera rymmer förstklassiga museer, caféer mm, "The three graces"; stadens landmärken, och Liverpool Cathedral – världens största anglikanska katedral. Middag på egen hand. Ca 15 mil.


  Piren i Llandudno. Foto: Visit Wales Image Centre

  Llandudno-Liverpool
 • DAG 4: Liverpool-Lake District

  Först mitt på dagen lämnar vi Liverpool, varför det idag ges lite tid att upptäcka på egen hand. Beatles Story, som berättar historien om de "The Fab Four", lockar säkert, liksom konstmuseerna Tate Liverpool och Walker Art Gallery. Fotbollsfantasten beger sig förslagsvis till Anfield och museet Liverpool FC Story.

  Vi ges tid att äta en bit mat och tar därefter sikte på det natursköna Lake District, som med sina många sjöar, berg och dalar är ett himmelrike för friluftsaktiviteter. Under en båttur på Englands största sjö Windermere njuter vi av ett storslaget sceneri med undangömda vikar och skär, historiska hus och slottet Wray Castle mot en fond av mjuka berg och skog. Efter en härlig stund till sjöss lägger vi till och fortsätter till trevliga Newby Bridge Hotel, perfekt beläget två minuters promenad från sjön. Här ska vi bo två nätter. Vårt hotell har swimmingpool, spapool, ångrum och en fin trädgård. Middag. Ca 15 mil.


  Beatles-statyn i Liverpool. Foto Tom Birkeland

  Liverpool-Lake District
 • DAG 5: Lake District - gin, författare mm

  Lake District förknippas inte bara med underbar natur utan även med litterära storheter som William Wordsworth, Beatrix Potter m fl. Lake District förknippas inte bara med underbar natur utan även med litterära storheter som William Wordsworth, Beatrix Potter m fl. Vi inleder dagens utflykt med en guidad visning av Rydal Mount & Gardens, Wordsworths älskade familjehem från 1813 till hans död 1850. Här skrev poeten några av det engelska språkets allra främsta dikter. William var också en entusiastisk trädgårdsarkitekt och designade själv den underbara trädgården, som bjuder på härliga vyer över Rydal Water och Windermere.

  Längs med sjön Thirlmere tar vi oss in i Northern Fells, nationalparkens norra del, och närmar oss utmed Brassenthwaite Lake The Lakes Distillery, som producerar gin, vodka och whisky. Under en guidad rundvisning lär vi oss mer om tillverkningen och bjuds även på smakprov. Vi får möjlighet att göra inköp och äta lunch och sätter därefter kurs mot måleriska Bowness-on-Windermere.

  Här ges det tillfälle att strosa en stund på egen hand och avnjuta en kopp te och scones, om så önskas. I The World of Beatrix Potter kan du träda in i sagornas värld och bl a möta karaktärerna från författarens berömda barnböcker. Det finns även möjlighet att istället följa med Bodil/en lokalguide på en behaglig vandring längs någon av Lake Districts vackra vandringsleder (ca 5 km, bitvis kuperat - tillägg 225:-). Åter på hotellet lockar kanske ett dopp i poolen innan middagen serveras? Ca 13 mil.


  Panorama över Keswick, Lake District. Foto: Rod Edwards/Britain on View

  Lake District - gin, författare mm
 • DAG 6: Lake District-York

  Vi tar farväl av Lake District och färdas nu österut, strax söder om Yorkshire Dales nationalpark. Den forna kurorten Harrogate passeras och vi närmar oss strax York, en historisk juvel vid floden Ouse. Efter lunch på egen hand utforskar vi under en guidad promenad York – innanför den 4,8 km långa stadsmuren och dess fem portar ryms en labyrint av smala, medeltida gränder, kyrkor, korsvirkeshus och historiska pubar.

  Staden grundades av romarna år 71 e.Kr och övertogs hundra år senare av saxarna för att därefter bli ett kristet fäste. Danska gatunamn påminner om eran från 867 till 954 då Jórvík var ett centrum för vikingarna. På 1200-talet tillkom magnifika York Minster, den största gotiska katedralen norr om Alperna. Efter incheckning på 4-stjärniga, centralt belägna Moxy York disponeras resten av dagen fritt. Flanera i de mysiga gränderna - The Shambles m fl, ta en pint på en genuin pub och/eller besök Jorvik the Viking City, som speglar vikingatidens York. Du bestämmer! Ca 15 mil.


  York Minster sett fråm Yorks stadsmur. Foto: Diana Jarvis

  Lake District-York
 • DAG 7: York

  Efter en "ledig" förmiddag besöker vi tillsammans York Mister, som har landets största samling medeltida målade fönster och en spännande historia att förmäla. Därefter är dagen fri att uppleva det du inte hann med igår, t ex besöka York Castle Museum, botanisera på Shambles Market eller "ta in" York från Clifford's Tower. På kvällen samlas vi för en gemensam middag på en trevlig restaurang.


  Pittoreska The Shambles i York. Foton: VisitBritain/Andrew Pickett & VisitEngland/VisitYork

  York
 • DAG 8: York-Manchester-flyg hem

  Förbi Leeds går vår resa efter frukost vidare genom Yorkshire i riktning Manchester. Manchester blev genom sin textil- och bomullsproduktion mot 1700-talets slut drivande i den industriella revolutionen. Numera associeras staden främst med två berömda fotbollslag – United och City, och flera ikoniska pop- och rockband. På vår stadsrundtur, som bl a tar oss till Castlefield; där industrialiseringen inleddes, det bohemiska Northern Quarter, och hamnkvarteret The Quays, får vi se och veta mer. Då våra flyg lyfter först tidig kväll får vi tid att njuta av Manchester en stund på egen hand också. Besök på Museum of Science and Industry – inhyst i världens första tågstation för passagerare, och en rundtur på fotbollsstadion Old Trafford, är bara två av flera goda alternativ i denna spännande stad. Ca 12 mil med buss.


  Old Trafford - "Theatre of Dreams" - Manchester Uniteds berömda arena. Foto: VisitBritain/Andrew Pickett

  York-Manchester-flyg hem

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris

Augusti 2021

23/8- se avresetiderGöteborg, LandvetterWales & Lake District (fr Göteborg), 8 d
Guide: Bodil Braun
Mer än 418 895:-BokaSe avresetider
23/8- se avresetiderKöpenhamn, KastrupWales & Lake District (fr Köpenhamn), 8 d
Guide: Bodil Braun
Mer än 418 895:-BokaSe avresetider
23/8- se avresetiderStockholm, ArlandaWales & Lake District (fr Stockholm), 8 d
Guide: Bodil Braun
Mer än 418 895:-BokaSe avresetider

Hotell

Moxy York Hotel, York

Centralt belägna Moxy York Hotel ligger endast 400 m från den lokala marknaden Shambles Market. Hotellet är byggt 2019 och erbjuder 118 rum i fyra våningsplan. Moxy York Hotel Black Horse Lane Y01 7 N...

The Richmond Hotel, Liverpool

Välkommen till Richmond Hotel , beläget i centrala Hatton Garden i Liverpool. Hotellet ligger 10 minuters promenad från stora sevärdheter som Walker Art Gallery och Cavern Club. Richmond Hotel 24 Hatt...

Andra resenärer har också tittat på

Beethoven 250-årsjubileum med Bonn & Köln

Beethoven 250-årsjubileum med Bonn & Köln

2020 var det 250 år sedan den store tyske kompositören Ludwig van Beethoven föddes i Bonn, vilket firas med en rad olika arrangemang under 2021. JÖRNS uppmärksammar händelsen med en specialkomponerad...
Berlin - världsmetropolen med Potsdam & Bauhaus-skolan 100 år

Berlin - världsmetropolen med Potsdam & Bauhaus-skolan 100 år

Historia. Kultur. Mångfald. Det finns tusen skäl att åka till Berlin! Denna fängslande metropol sjuder av liv och rörelse, av kreativitet och nyskapande. Att ge en kortfattad bild av staden är inte en...
Leipzig med Bach-festival, Hamburg & Weimar

Leipzig med Bach-festival, Hamburg & Weimar

Kulturstaden Leipzig är den nya innestaden i Tyskland. Hit söker sig de unga och de kreativa. Det var också här som den fredliga revolution tog fart som skulle få muren och kommunismen att falla för 3...
Schleswig-Holstein i julfägring

Schleswig-Holstein i julfägring

Med tjusiga Hotel Waldschlösschen vid den forna vikingastaden Schleswig som hemvist njuter vi av julatmosfären som råder i Schleswig-Holstein så här i adventstider. Vi besöker fyra av regionens charmi...
Vandring i Cornwall & Devon

Vandring i Cornwall & Devon

Smäckra kustlinjer sockrade med magiska vikar, dramatiska klippor och romantiska fiskebyar stöpta i historia. Vidsträckta hedar höljda i mystik och exotiska trädgårdar. Devon och Cornwall, Englands sy...
Människor som besöker warszawa och krakow på en musikresa | Jörns Resor

Warszawa & Kraków med Chopinkonsert

Den 22:a februari eller 1:a mars 1810, uppgifterna varierar, föddes den världsberömde polske kompositören och pianisten Fryderyk Chopin. För att hylla sin store son arrangeras sedan 2005 i augusti var...
Paris - med tåg från London under Engelska kanalen

Paris - med tåg från London under Engelska kanalen

London och Paris - två världsmetropoler med en alldeles speciell dragningskraft, platser man kan återvända till om och om igen utan att tröttna! Vi inleder med en heldag i det ständigt trendiga London...
Reseträff 2022 - årets reseinspiration & partymingel!

Reseträff 2022 - årets reseinspiration & partymingel!

Succén började redan 2008 i Lübeck – 2022 års reseträff går av stapeln i... en kustnära stad i norra Tyskland, mer avslöjar vi inte för tillfället! Skratten har varit många, lovorden likaså. Och vi ho...

Stockholm teater - Forever Piaf, RAIN MAN och Saturday Night Fever

Ett besök i Sveriges huvudstad blir enligt oss fulländat när man kombinerar det med en trevlig teater/musikal. Under vår resa har du möjlighet att se hela tre föreställningar: Forever Piaf på Göta Lej...
Resekalender
13/4Holland med blomstertåget (endast fr Skåne), 6 dfrån 8 995:-
16/4Holland med blomstertåget, 6 dfrån 9 295:-
3/5Baskien, Galicien & Kantabrien (fr Göteborg), 8 dfrån 18 495:-
3/5Baskien, Galicien & Kantabrien (fr Köpenhamn), 8 d från 18 495:-
3/5Baskien, Galicien & Kantabrien (fr Stockholm), 8 d från 18 495:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo