Skip to main content

Wales & Lake District med Liverpool, York & Manchester

Utsikt från Conwy Castle. Foto: Visit Wales Image Centre

Vy över Conwy. Foto: Visit Wales Image Centre

Llandudno. Foto Tom Birkeland

Walesiska & engelska. Foto Tom Birkeland

Kanal vid Llangollen. Foto Tom Birkeland

Nyfiket får. Foto Tom Birkeland

Beatles-statyn i Liverpool. Foto Tom Birkeland

Panorama över Keswick, Lake District. Foto: Rod Edwards/Britain on View

Härliga vyer i Lake District. Foto: Dave Willis/VisitEngland/CumbriaTourism

Piren i Llandudno. Foto: Visit Wales Image Centre

Old Trafford - "Theatre of Dreams" - Manchester Uniteds berömda arena. Foto: VisitBritain/Andrew Pickett

Pittoreska Portmeirion. Foto: Visit Wales Image Centre

Rydal Mount - poeten William Wordsworths älskade familhem 1813-1850. Foto: Rydal Mount & Gardens

Fanstastisk tågresa uppför Snowdon i Wales. Foto: Snowdon Mountain Railway

Med åntåg uppför Snowdon i Wales. Foto: Snowdon Mountain Railway

Med ångtåg uppför Snowdon. Foto: Visit Wales Image Centre

Pittoreska The Shambles i York. Foton: VisitBritain/Andrew Pickett & VisitEngland/VisitYork

York Minster sett fråm Yorks stadsmur. Foto: Diana Jarvis

Status:
Vår senaste resa har avgått, men vi jobbar på att lägga upp fler avgångar.

Vår resa tar sin början i de norra delarna av Wales, ett uråldrigt land med storslagen natur, dramatisk historia och spännande myter. Vi utforskar måleriska Conwy, Llandudno och Portmeirion, åker tåg till toppen av Snowdon och hästdragen kanalbåt. I Wordsworths och Beatrix Potters underbara Lake District, sedan 2017 världsarv, möter vi ett pittoreskt lapptäcke av sjöar, skog, berg och dalar. Vi känner historiens vingslag i den forna vikingastaden York, där "gate" betyder gata och "bar" port, och charmas av musik- och fotbollsmetropolerna framför andra, Beatles Liverpool och Manchester.

 

Programmet i korthet

Dag 1: Stadsrundtur i Conwy. Ankomst till Llandudno. (M)
Dag 2: Tåg till toppen av Llanberis. Afternoon tea. Besök i Portmeirion. (F)
Dag 3: Tur med hästdragen kanalbåt i Llangollen. Ankomst Liverpool. Stadsvandring med lokalguide. (F)
Dag 4: Ankomst till Lake District. Båttur på Windermere. (F,M)
Dag 5: Guidad visning på bl.a. Rydal Mount & Gardens och The Lakes Distillery med provsmakning. (F,M)
Dag 6: Avfärd till York. Guidad stadsrundtur. (F)
Dag 7: Besök i York Minster. Egen tid. (F,M)
Dag 8: Guidad stadsrundtur i Manchester. Hemresa. (F)

F=Frukost    M=Middag

Bor du långt från flygplatsen?

Tjuvstarta semestern genom att bo på något av våra subventionerade anslutningshotell. Du vaknar pigg och utvilad och kan lätt ta dig till flyget.  

Läs mer om vårt hotellerbjudande i Göteborg, Malmö och Stockholm.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Flyg Manchester t/r inkl flygskatt

 • Bussresor i England & Wales

 • Logi i 2-bäddsrum m dusch/wc (2 nätter i Llandudno, 1 i Liverpool, 2 i Lake District, 2 i York)

 • 7 frukostar

 • 4 middagar (dag 1, 4-5, 7)

 • 1 afternoon tea (dag 2)

 • Utflykter i Snowdonia och Lake District

 • Guidade stadsrundturer/promenader med lokalguide i Liverpool, York och Manchester

 • Inträde till Portmeirion, Rydal Mount & Gardens och York Minster

 • Tågresa m Snowdon Mountain Railway (ca 2,5 h inkl stopp)

 • Båttur på Llangollen Canal med hästdragen kanalbåt

 • Båttur på Windermere

 • Guidad visning av Rydal Mount & Gardens

 • Guidad visning inkl provsmakning på The Lakes Distillery

Tillägg

 • Enkelrum 3.495 kr
 • Vandring i Lake District (inkl specialbuss & lokalguide) 225 kr
 • Avbeställningsskydd 800 kr

Dagsprogram

 • DAG 1: Flyg till Manchester-Conwy-Llandudno

  På förmiddagen landar vi i Manchester, där en buss väntar på att ta oss vidare västerut, in i Wales. Längs med kusten närmar vi oss historiska Conwy, som omgärdas av en välbevarad medeltida stadsmur komplett med 21 torn. Över staden vakar världsarvet Conwy Castle, en av "järnringarna" – fyra fort som Edvard I lät uppföra kring Snowdonia på 1200-talet för att hålla walesarna i schack. Alldeles intill står Thomas Telfords smäckra hängbro från 1826, en länk över Conwy-floden. Trånga kullerstensgränder med vackra gamla stenhus genomsyrar staden – efter en gemensam promenad får vi tid att äta lunch och upptäcka på egen hand.

  Endast en kort sträcka återstår till den viktorianska badorten Llandudno och tjusiga The Imperial Hotel, vårt "hem" de kommande två nätterna. I Llandudno sägs Lewis Carroll ha skrivit delar av sin berömda bok "Alice i Underlandet". Passa på och ta ett dopp i havet - om vädret tillåter, en promenad på den 700 meter långa piren eller åk upp till toppen av Great Orme's Head med stadens kabelbana. Middag. Ca 13 mil med buss.


  Vy över Conwy. Foto: Visit Wales Image Centre

  Flyg till Manchester-Conwy-Llandudno
 • DAG 2: Utflykt i norra Wales

  Idag står Snowdonias nationalpark i fokus. Från Llanberis ska vi göra en oförglömlig tågresa till toppen av Snowdon, Wales högsta berg, med ett ångtåg från 1896 (2,5 h t/r, vid fler än 30 pax dieseltåg). Vår färd uppför bergskammen går över viadukter, förbi ett vattenfall och uråldriga ruiner från svunna samhällen. Vi njuter av panoramat och påbörjar så återresan.

  Efter en tidig afternoon tea beger vi oss via tungvrickaren Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrn-drobwllllantysiliogogogoch, där vi gör ett kort fotostopp, till Portmeirion, en förtjusande by i italiensk stil belägen på en privat halvö. Portmeirion, som figurerat i flera film- och TV-inspelningar, skapades av den walesiske arkitekten Sir Clough Williams-Ellis efter eget tycke och smak. Utspridda kring en piazza ligger byggnader i olika stilarter, från orientalisk till gotisk. Vi ges gott om tid att strosa runt och beger oss därefter genom Snowdonias vackra landskap åter mot Llandudno. Ca 23 mil.


  Med åntåg uppför Snowdon i Wales. Foto: Snowdon Mountain Railway

  Utflykt i norra Wales
 • DAG 3: Llandudno-Liverpool

  Efter frukost lämnar vi Llandudno och beger oss söderut mot Llangollen vid floden Dee, en pittoresk stad som blev känd på 1700-talet genom två excentriska damer. Här ska vi göra en idyllisk båttur med hästdragen kanalbåt. Åter på land följer vi kanalen ett stycke och kommer strax till Pontcysyllteakvedukten, ett världsarv signerat Thomas Telford. Från denna Storbritanniens längsta och högsta akvedukt bjuds vi på hisnande vyer.

  Vi korsar så den engelska gränsen och närmar oss strax Liverpool, som breder ut sig längs med Mersey. Efter incheckning på centrala, 4-stjärniga Novotel ska vi ackompanjerade av en lokalguide lära känna staden, som odödliggjordes av The Beatles på 60-talet. På legendariska the Cavern Club, återuppstånden 1984, uppträdde gruppen hundratals gånger. Vår rundtur tar oss också till bl a Albert Dock; de gamla hamnkvarteren som rustats upp och numera rymmer förstklassiga museer, caféer mm, "The three graces"; stadens landmärken, och Liverpool Cathedral – världens största anglikanska katedral. Middag på egen hand. Ca 15 mil.


  Piren i Llandudno. Foto: Visit Wales Image Centre

  Llandudno-Liverpool
 • DAG 4: Liverpool-Lake District

  Först mitt på dagen lämnar vi Liverpool, varför det idag ges lite tid att upptäcka på egen hand. Beatles Story, som berättar historien om de "The Fab Four", lockar säkert, liksom konstmuseerna Tate Liverpool och Walker Art Gallery. Fotbollsfantasten beger sig förslagsvis till Anfield och museet Liverpool FC Story.

  Vi ges tid att äta en bit mat och tar därefter sikte på det natursköna Lake District, som med sina många sjöar, berg och dalar är ett himmelrike för friluftsaktiviteter. Under en båttur på Englands största sjö Windermere njuter vi av ett storslaget sceneri med undangömda vikar och skär, historiska hus och slottet Wray Castle mot en fond av mjuka berg och skog. Efter en härlig stund till sjöss lägger vi till och fortsätter till trevliga Newby Bridge Hotel, perfekt beläget två minuters promenad från sjön. Här ska vi bo två nätter. Vårt hotell har swimmingpool, spapool, ångrum och en fin trädgård. Middag. Ca 15 mil.


  Beatles-statyn i Liverpool. Foto Tom Birkeland

  Liverpool-Lake District
 • DAG 5: Lake District - gin, författare mm

  Lake District förknippas inte bara med underbar natur utan även med litterära storheter som William Wordsworth, Beatrix Potter m fl. Lake District förknippas inte bara med underbar natur utan även med litterära storheter som William Wordsworth, Beatrix Potter m fl. Vi inleder dagens utflykt med en guidad visning av Rydal Mount & Gardens, Wordsworths älskade familjehem från 1813 till hans död 1850. Här skrev poeten några av det engelska språkets allra främsta dikter. William var också en entusiastisk trädgårdsarkitekt och designade själv den underbara trädgården, som bjuder på härliga vyer över Rydal Water och Windermere.

  Längs med sjön Thirlmere tar vi oss in i Northern Fells, nationalparkens norra del, och närmar oss utmed Brassenthwaite Lake The Lakes Distillery, som producerar gin, vodka och whisky. Under en guidad rundvisning lär vi oss mer om tillverkningen och bjuds även på smakprov. Vi får möjlighet att göra inköp och äta lunch och sätter därefter kurs mot måleriska Bowness-on-Windermere.

  Här ges det tillfälle att strosa en stund på egen hand och avnjuta en kopp te och scones, om så önskas. I The World of Beatrix Potter kan du träda in i sagornas värld och bl a möta karaktärerna från författarens berömda barnböcker. Det finns även möjlighet att istället följa med Bodil/en lokalguide på en behaglig vandring längs någon av Lake Districts vackra vandringsleder (ca 5 km, bitvis kuperat - tillägg 225:-). Åter på hotellet lockar kanske ett dopp i poolen innan middagen serveras? Ca 13 mil.


  Panorama över Keswick, Lake District. Foto: Rod Edwards/Britain on View

  Lake District - gin, författare mm
 • DAG 6: Lake District-York

  Vi tar farväl av Lake District och färdas nu österut, strax söder om Yorkshire Dales nationalpark. Den forna kurorten Harrogate passeras och vi närmar oss strax York, en historisk juvel vid floden Ouse. Efter lunch på egen hand utforskar vi under en guidad promenad York – innanför den 4,8 km långa stadsmuren och dess fem portar ryms en labyrint av smala, medeltida gränder, kyrkor, korsvirkeshus och historiska pubar.

  Staden grundades av romarna år 71 e.Kr och övertogs hundra år senare av saxarna för att därefter bli ett kristet fäste. Danska gatunamn påminner om eran från 867 till 954 då Jórvík var ett centrum för vikingarna. På 1200-talet tillkom magnifika York Minster, den största gotiska katedralen norr om Alperna. Efter incheckning på 4-stjärniga, centralt belägna Moxy York disponeras resten av dagen fritt. Flanera i de mysiga gränderna - The Shambles m fl, ta en pint på en genuin pub och/eller besök Jorvik the Viking City, som speglar vikingatidens York. Du bestämmer! Ca 15 mil.


  York Minster sett fråm Yorks stadsmur. Foto: Diana Jarvis

  Lake District-York
 • DAG 7: York

  Efter en "ledig" förmiddag besöker vi tillsammans York Mister, som har landets största samling medeltida målade fönster och en spännande historia att förmäla. Därefter är dagen fri att uppleva det du inte hann med igår, t ex besöka York Castle Museum, botanisera på Shambles Market eller "ta in" York från Clifford's Tower. På kvällen samlas vi för en gemensam middag på en trevlig restaurang.


  Pittoreska The Shambles i York. Foton: VisitBritain/Andrew Pickett & VisitEngland/VisitYork

  York
 • DAG 8: York-Manchester-flyg hem

  Förbi Leeds går vår resa efter frukost vidare genom Yorkshire i riktning Manchester. Manchester blev genom sin textil- och bomullsproduktion mot 1700-talets slut drivande i den industriella revolutionen. Numera associeras staden främst med två berömda fotbollslag – United och City, och flera ikoniska pop- och rockband. På vår stadsrundtur, som bl a tar oss till Castlefield; där industrialiseringen inleddes, det bohemiska Northern Quarter, och hamnkvarteret The Quays, får vi se och veta mer. Då våra flyg lyfter först tidig kväll får vi tid att njuta av Manchester en stund på egen hand också. Besök på Museum of Science and Industry – inhyst i världens första tågstation för passagerare, och en rundtur på fotbollsstadion Old Trafford, är bara två av flera goda alternativ i denna spännande stad. Ca 12 mil med buss.


  Old Trafford - "Theatre of Dreams" - Manchester Uniteds berömda arena. Foto: VisitBritain/Andrew Pickett

  York-Manchester-flyg hem

Karta

Andra resenärer har också tittat på

De sju italienska vulkanöarna - Eoliska öarna

De sju italienska vulkanöarna - Eoliska öarna

I havet utanför Siciliens nordkust reser sig sju vulkaniska öar, skapade av naturens förunderliga krafter. Döpta efter vindguden Aiolus av grekerna och präglade av 5000 års kulturhistoria. Möt Isole E...
Sydengland med Cornwall, Devon, Stonehenge, Bath & Brighton

Sydengland med Cornwall, Devon, Stonehenge, Bath & Brighton

Kombinationen av lantlig fridfullhet, milt klimat och gyllene stränder har fått folk att vallfärda till, och förälska sig i, Cornwall och Devon — Englands magiska sydvästra hörn. Här möts du av...
Resekalender
25/2Lofoten i norrsken - en vinterresa (fr Göteborg), 5 dfrån 15 495:-
25/2Lofoten i norrsken - en vinterresa (fr Köpenhamn), 5 dfrån 15 495:-
25/2Lofoten i norrsken - en vinterresa (fr Oslo), 5 dfrån 15 495:-
25/2Lofoten i norrsken - en vinterresa (fr Stockholm), 5 dfrån 15 495:-
2/4Påsk på Schloss Wedendorf, 4 dfrån 5 495:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo