Skip to main content
Resor rika på innehåll med guide. Låt livet blomma...

Höga Kusten med Ulvön & Hälsingegård

Bild: Norrfällsviken. Foto Urban Lidbaum/Kramfors Turism
Bild: Kusten sedd från Skulebergets grotta. Foto Tero Libell
Bild: Vacker vy från Höga kusten.
Bild: Surströmming - inte för alla!
Pris från:
7 995:-
Dagar:6
Guide, whispers, resa med helturistbuss, logi i 2-bäddsrum med dusch/wc (1 natt i Västerås, 3 Kramfors, 1 Rättvik), 5 frukostar, 2 luncher, 5 middagar, guidad visning Hälsingegården Erik-Anders gård, båtresa Ulvön t/r, besök med guidning på Naturum Höga Kusten, besök Lunde, Barsta, Höga Kusten Konsthantverk och Stenegård.
Transportsätt:Buss
Boka resa

Ur havet steg berget. När inlandsisen drog sig tillbaka för ca 20 000 år sedan ändrades landskapet dramatiskt. Landet började höja sig igen. Och ingenstans på jorden har landhöjningen varit så stor som vid Höga Kusten - 286 meter i förhållande till havsytan! Mot bakgrund av detta blev området år 2000 utsett till världsarv. Det som en gång var små öar är idag höga, skogsbeklädda berg som speglar sig i fjärdarnas blanka vatten. Idylliska fiskelägen samsas med badklippor och klapperfält.

Vår guide visar oss det bästa. En halvdag tillägnar vi Ulvön, "Bottenvikens pärla". Möt Höga Kusten - "svensk semesterpoesi" när den är som vackrast!

Avresa från Skåne, Halland och Västkusten.

Sök resa

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Guide
 • Whispers
 • Resa med helturistbuss
 • Logi i 2-bäddsrum m dusch/wc (1 natt i Västerås, 3 Kramfors, 1 Rättvik)
 • 5 frukostar
 • 2 luncher
 • 5 middagar
 • Guidad visning Hälsingegården Erik-Anders
 • Båtresa Ulvön t/r
 • Besök med guidning på Naturum Höga Kusten
 • Besök Lunde, Barsta, Höga Kusten Konsthantverk & Stenegård

Tillägg

 • Enkelrum 1.295 kr
 • Avbeställningsskydd 500 kr

Dagsprogram

Dag 1 Hemorten-Västerås
Under morgonen lämnar vi Skåne och tar oss via Halland, där fler resenärer gör oss sällskap, mot Göteborg. Mellan Vänern och Vättern, genom "Arntrakter", går färden med stopp för lunch vidare i riktning Västmanland. Vi passerar Örebro och Köping och närmar oss slutligen Västerås, som ligger vid Svartåns utlopp i Mälaren. Här ska vi inkvartera oss på 4-stjärniga Elite Stadshotellet Västerås, beläget i hjärtat av staden. En god middag avrundar dagen. Ca 65 mil fr Malmö & 38 mil fr Göteborg.

Dag 2 Västerås-Kramfors med Hälsingegården Erik-Anders
Efter frukost lämnar vi Västerås och så småningom även Västmanland och tar oss via Gävle mot Söderala socken i Hälsingland. Här ska vi få en guidad visning av Hälsingegården Erik-Anders, en av sju gårdar som tillsammans utgör Sveriges senaste världsarv. Gården visar prov på inredningar från flera epoker med bland annat en pampig festsal - hälsingarna byggde fler och större rum för fester än bönder i resten av världen. 

Efter en paus för lunch följer vi kusten norrut förbi Hudiksvall och Sundsvall, båda under 1800-talets senare hälft flitigt frekventerade av träpatronerna, som gjorde stora förmögenheter i samband med industrialiseringen av skogsbruket. Härnösand passeras och vi närmar oss längs med Ångermanälven vårt slutmål, Kramfors. Här ska vi bo tre nätter på trevliga Hotell Kramm, där vi även intar våra middagar. Ca 44 mil.

Dag 3 Utflykt Ulvön
Första halvan av dagen tillägnar vi Ulvön, som ligger i Örnsköldsviks skärgård, i hjärtat av Höga kusten. Från Docksta tar vi båten ut till det pittoreska fiskeläget Ulvöhamn, urhemmet för kustens besynnerliga "delikatess", surströmmingen. Idag sker ingen produktion på ön, men när efterfrågan var som störst såldes 1,3 miljoner burkar/år. Fisket har alltid varit centralt – redan på 1500-talet sökte sig de s k Gävlefiskarna hit.

Vi strosar längs bygatan och "tar in" idyllen med små trähus och rödmålade sjöbodar som speglar sig i havet. I det gamla fiskekapellet ser vi väggmålningar från tidigt 1600-tal. Innan vi på eftermiddagen tar båten tillbaka till fastlandet äter vi lunch på Ulvö hotell.

Vi kommer strax till det mytomspunna Skuleberget vid randen av den vida Skuleskogen. Berget, som sedan 1969 är naturreservat, når en höjd av 294 m.ö.h. och har världens högsta marina kustlinje. En linbana leder upp till toppen; vi blir emellertid kvar vid foten för att besöka Naturum Höga kusten. Här tar vi del av utställningar som ger en bild av världsarvet Höga kusten och dess unika natur, kultur och geologi – inte minst den snabba landhöjningen, som fortsätter med ca 8 mm om året. På kvällen är vi åter i Kramfors. Ca 10 mil med buss.

Dag 4 Utflykt södra Höga kusten
Ackompanjerade av en välinitierad lokalguide ska vi idag utforska den södra delen av Höga kusten. Vi inleder i Lunde, där stor dramatik utspelade sig depressionsåret 1931. Händelsen då militär sköt besinningslöst in i ett fredligt demonstrationståg har blivit känd som "skotten i Ådalen". En skulptur vid Sandöbron minner om dramat som krävde fem liv.

Efter trevliga besök hos Sveriges äldsta tunnbrödsbageri och Höga kustens konsthantverk i Ullånger passerar vi gården där den store tonsättaren Wilhelm Petersson-Berger föddes. Vi fortsätter sedan till det gamla fiskeläget Norrfällsviken längst ute i kustbandet för lunch och en promenad utmed sjöbodarna.

I Barsta ser vi kapellet, färdigställt 1665, vars innertak målats med motiv hämtade från Bibeln. Självklart gör vi även ett stopp vid landets längsta hängbro, den 1800 m långa Högakustenbron, byggd med Golden Gate-bron som förebild, till en kostnad av 1,1 miljarder kronor. Ca 15 mil.

Dag 5 Kramfors-Rättvik via Järvsö
Efter frukost tar vi farväl av Kramfors och beger oss söderut genom Ångermanland och Medelpad. Mitt på dagen kommer vi till Järvsö, som är nära förknippat med en av våra mest folkkära artister, Lill-Babs. På Stenegård tar vi del av en utställning om Världsarvet Hälsingegårdar och vi strosar även i den vackra trädgården med tillhörande örtagård.

Vi ges tillfälle att äta lunch och tittar vi även in i Järvsö kyrka, Sveriges största landsortskyrka, som tronar på en ö i Ljusnan, innan vår färd går vidare.

Under eftermiddagen ser vi Hälsingland övergå i Dalarna och vi når slutligen Rättvik, tjusigt beläget på en udde vid Siljan. Här ska vi övernatta på trivsamma Hotell Lerdalshöjden. Kanske lockar en promenad ner till den välkända Långbryggan innan middagen serveras? Ca 39 mil.

Dag 6 Rättvik-Hemorten
En stärkande frukost avrundar vår vistelse i Rättvik och vi påbörjar vår hemresa. Vi passerar Leksand, som förknippas med såväl ishockey som knäckebröd, och lämnar snart Siljans bördiga jordbruksbygder bakom oss. Genom Värmland och parallellt med Vänerns östsida går färden vidare söderut.

På lämpliga platser görs stopp för bensträckare och lunch. Under eftermiddagen kommer vi till Göteborg, vid niotiden räknar vi med att vara i Malmö. En härlig svensk sommarresa ligger bakom oss. Ca 48 mil till Göteborg och 75 mil till Malmö.

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
29/6BussHöga Kusten, 6 d
Guide: Carina Palm
Mer än 87 995:-BokaMer information

Hotell

Utsida Best Western Hotell Lerdalshöjden

Best Western Hotell Lerdalshöjden, Rättvik

Best Western Hotell Lerdalshöjden har ett läge högt över Siljan med en storslagen utsikt över sjön...
Elite Stadshotellet, Västerås

Elite Stadshotellet, Västerås

Elite Stadshotellet ligger mitt i centrala Västerås. Det är nära till det mesta: varuhus, gallerior, spännande små butiker, friluftsaktiviteter, lokaltransporter och tågstationen. Elite Stadshotellet...
Utsida Hotel Kramm Kramfors

Hotell Kramm, Kramfors

Hotell Kramm är centralt beläget i Kramfors.
Kohlswa Herrgård, Kolsva

Kohlswa Herrgård, Kolsva

Kohlswa Herrgård i Kolsva, Köping har historiska anor från 1600-talet.

Resekalender

1/3Stockholm - musik & teater, 3 dfrån 3 650:-
 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo