Provence med Icakuriren, 8 d

Place Mássena i Nice. Foto: Peter Olséni
Blomstermarknaden Cours Saleya i Nice.
Casinot i Monte Carlo. Foto: Peter Olséni
Fondation Maeght - Högaffeln (t.v.) och Mirós labyrint. Foto: Anna Palm
Blomstermarknaden Cours Saleya i Nice (t.v.), foto: Franska turistbyrån, och Cézannes ateljé i Aix-en-Provence, foto: Anna Palm.
Pont du Gard. Foto: Anna Palm
Berget Sainte-Victoire - ett motiv som låg Cézanne varmt om hjärtat. Foto: ATOUT FRANCE/Michel Angot

Provence och Côte d’Azur - den franska Rivieran, väcker många behagliga associationer med sitt sköna klimat och skiftande natur. Palmklädda strandpromenader, exotiska växter och blommande lavendel är synonymt med detta landskap. De lyxiga badorterna är många, men här finns också gamla bergsbyar som klänger sig fast på de mjuka sluttningarna och rika romerska arv med en spännande historia att berätta.
Detta är också konstens, matens, vinens och livsnjutarnas ”land”. Picasso, Matisse och Chagall är bara några av de många konstnärer som sökte sig hit för inspiration och fann sitt eldorado! Ackompanjerade av såväl guide som en representant från Icakuriren tar vi del av regionens fantastiska konst- och kulturskatter och provar några av regionens utsökta viner!

Status:
Fullt

Ingår & tillägg

I priset ingår

 • Flyg till Nice t/r inkl flygskatt (Norwegian)
 • Guide
 • Bussresor i Frankrike
 • Logi i dubbelrum med dusch/wc (4 nätter i Nice, 3 i Arles)
 • 7 frukostar
 • 2 luncher (dag 6 o 7)
 • 3 middagar (dag 1, 2 o 5)
 • Inträden och utflykter enl program
 • Representant från Icakuriren (vid minst 25 deltagare)

Tillägg

 • Enkelrum: 2.950kr
 • Avbeställningsskydd: 500 kr
 • Utflykt dag 4: 50 €

Dagsprogram

Dag 1 Flyg till Nice. Nice–St-Paul-de-Vence
Efter ankomst till Nice, tjusigt beläget vid Änglabukten, åker vi med buss till den medeltida bergsbyn St-Paul-de-Vence, som varit en magnet för konstnärer under hela 1900-talet. Här promenerar vi på kullerstensgator bland konstnärers alster. Kanske unnar man sig en matbit på värdshuset Colombe d’Or, där celebriteter som Jean-Paul Sartre, Greta Garbo, m fl. brukade inta middag? På väggarna hänger verk av bl a Picasso, Miró och Braque. Vi gör därefter ett besök på Fondation Maeght, ett av Europas främsta museer för modern konst. I Nice bor vi i fyra nätter mitt i centrum. Dagen avslutas med gemensam middag.

Dag 2 Nice - stadspromenad och konst
Under en stadspromenad bekantar vi oss med Nice, som tidigt upptäcktes av såväl den engelska som ryska aristokratin. En annan som föll för staden var Henri Matisse, som kom att bli kvar ända till sin död. Inrymt i en vacker italiensk villa finner vi Matissemuseet. Under dagen gör vi även ett besök på Musée Chagall. Innan dess har vi vandrat genom stadens hjärta, Place Masséna, och in i gamla stan, "Vieux Nice" med sina snirkliga gränder. Vi flanerar längs paradgatan Promenade des Anglais, som löper längs med stranden, och måhända kostar ni på er en lunch på berömda Hotel Négresco? En trevlig gemensam middag rundar av en innehållsrik dag.

Dag 3 Nice - konst och fri tid
Vi inleder dagen på Musée d`Art Contemporain, som visar modern och samtida konst. Det finns därefter möjlighet att följa med till Musée des Beaux-Arts och till det nya Jean Cocteau-museet i Menton. Kanske föredrar man att strosa på egen hand, se blomstermarknaden Cours Saleya eller ta tåget till furstendömet Monaco? Valet är fritt!

Dag 4 Nice - fri tid eller konstutflykt
Dagen disponeras på egen hand i Nice med omnejd. Glamorösa Cannes med strandpromenaden La Croisette lockar, liksom pittoreska Antibes, som förförde både Taube och Picasso. Vi kommer dessutom att organisera en utflykt på temat konst (tillägg) med guidade besök på de förnämliga Picasso-museerna i Vallauris och Antibes samt Musée National Fernand Léger i Biot.

Dag 5 Nice-Aix-en-Provence-Arles
Efter frukost lämnar vi Nice och färdas längs kustvägen Corniche d´Or, som bjuder på ett bedårande panorama ända till St-Raphaël. Vi närmar oss så småningom måleriska Aix-en-Provence, beläget vid foten av det dramatiska bergsmassivet Mont St Victoire, som inspirerat Cézanne till så många målningar. På Fondation Vasarley berikas vi med nya stora konstupplevelser.

Vi strosar längs den tjusiga boulevarden Cours Mirabeau, och utforskar de trånga gränderna i Gamla stan. Praktfulla palats och vackert utmejslade fontäner smyckar staden och inger en känsla av lyx och rikedom. Ett besök i Cézannes hus med ateljé avrundar vår vistelse i Aix och vi sätter kurs mot Arles, som förenar Provences alla behag. Här ska vi bo tre nätter på Best Western Atrium. En god middag avslutar dagen där vi njuter av det franska köket. Ca 27 mil.

Dag 6 Utflykt och vinprovning
En trevlig utflykt förgyller förmiddagen. Efter en stunds resande avtecknar sig konturerna av den enorma Pont du Gard, som med sina 48 m är den högsta av alla romerska akvedukter. De smäckra gyllengula valven inbäddade i den vilda provensalska naturen gör ett starkt intryck.

Vi kommer så till den medeltida staden Avignon, som omges av massiva murar. Av bron som besjungs i den gamla barnvisan "Sur le pont d’Avignon" återstår bara delar, men en gång i tiden fungerade den som länk mellan påvepalatset och kardinalens område på andra sidan Rhône. Efter inre stridigheter i Rom flyttade påve Clemens V det påvliga hovet till Avignon 1309. De stora salarna gapar idag förvisso tomma, men efter att ha fått palatsets historia berättad är det en upplevelse att ströva igenom de praktfulla paradrummen.

Efter en liten stadspromenad och egna strövtåg ställer vi färden till Châteauneuf-du-Pape, en gång påvarnas sommarresidens, idag berömt för sitt utsökta Rhônevin. Här hänförs vi av den fantastiska utsikten över Rhônedalen och njuter av en trevlig vinprovning. Vi gör även en guidad tur i staden Nîmes, som liksom Arles är rikt på romersk arkitektur och har en förkärlek för tjurfäktning, innan vi beger oss tillbaka till hotellet. Ca 17 mil.

Dag 7 Arles & Camargue och båttur med lunch
Första halvan av dagen tillägnar vi Arles, som en gång i tiden var huvudstad i Gallien och av romarna byggdes ut till ett "lilla Rom". De smala gränderna tycks kontemplera en svunnen storhet. Minnena är många; det mest påtagliga, den magnifika amfiteatern, ett av de största romerska monumenten i Provence. Inte bara romarna gör sig påminda i Arles utan även Vincent van Gogh – en av expressionismens främsta föregångare, som tog sin tillflykt hit. Arles är också "porten" till Camargue – det säregna naturreservat som breder ut sig mellan Rhônes båda flodarmar.

Till just Camargue ställer vi färden på eftermiddagen, men innan dess har vi gjort ett besök i den fascinerande staden Aigues-Mortes, där tiden tycks ha stått stilla. En behaglig båttur med lunch fulländar vår upplevelse av Camargue! Vidsträckta saltängar, betesmarker och sjöar präglar det praktfulla landskapet. Denna, den franska "vilda västern", är inte bara de vita hästarnas och svarta tjurarnas kungarike, utan även ett fågelparadis med rosa flamingor i tusental! De svarta tjurarna ser vi mer av under en uppvisning i tjurfösning. Ca 15 mil.

Dag 8 Arles–Nice-flyg hem
Allt gott har ett slut, så även denna upplevelserika resa i det ljuva Provence. På snabba vägar går färden åter mot flärdfulla Côte d´Azur - mitt på dagen räknar vi med att lyfta från Nice. Ca 24 mil med buss.

 

 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet
 • Regnskogfondet logo
 • SRF logo